Ce este indicat să eviți pentru a proteja creierul. Cum îți poate afecta sănătatea

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 17 decembrie 2023, 06:05

Există mai multe modalități prin care îți poți proteja sănătatea creierului. Printre acestea, există anumite categorii de alimente ce pot avea efecte adverse dacă le consumi pe termen lung. Citește ce este indicat să eviți pentru a proteja creierul.

Reclamă

Majoritatea experților consideră că alimentele foarte procesate și cele cu un conținut ridicat de zaharuri au consecințe dăunătoare asupra creierului și, în general, asupra organismului, când le consumi în cantități ridicate, pe termen lung.

Ce este indicat să eviți pentru a proteja creierul

O dietă care se bazează pe alimente integrale, de origine vegetală, și reducerea cantității consumate de mâncare foarte procesată poate îmbunătăți sănătatea creierului, potrivit Parade. Când mănânci în exces produse procesate, acest obicei poate cauza inflamație și poate deteriora vasele care alimentează creierul cu sânge pentru a funcționa optim.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Sănătatea intestinală influențează funcțiile întregului organism, inclusiv: greutatea, starea de spirit, sistemul imunitar și capacitatea cognitivă. Dacă alimentația are un impact negativ asupra acesteia, pot apărea simptome precum: oboseală, depresie și probleme digestive.

Categoria de produse catalogate ca având un conținut ridicat de zahăr nu vizează doar zahărul tradițional. Aceasta include alimente și băuturi îndulcite cu sirop de porumb cu multă fructoză.

Reclamă

Dacă te întrebi ce este indicat să eviți pentru a-ți proteja creierul, gândește-te că excesul de zahăr poate afecta funcția cognitivă. Nivelurile mai ridicate ale glucozei din sânge pot crește riscul de apariție a demenței. Cerealele rafinate, carnea procesată și băuturile îndulcite cu zahăr pot favoriza riscul de a dezvolta diabet de tip 2.

În plus, alimentele care pot afecta sănătatea inimii, pot avea efecte negative și asupra sănătății creierului. Anumite tipuri de carne procesată se pot asocia cu o funcție cognitivă mai redusă, inclusiv cărnații afumați sau sărați sau preparatele prăjite.

Obiceiurile sănătoase pentru inimă scad riscul de a suferi atacuri de cord și accidente vascular cerebrale. Ambele probleme pot cauza leziuni grave ale creierului sau, în cazurile foarte severe, deces.

Reclamă

Care sunt alimentele care pot dăuna sănătății creierului

Alimentele bogate în grăsimi pot bloca arterele din corp, ceea ce poate îngreuna circulația sângelui spre organe. Alimentele cu conținut ridicat de zahăr pot determina hiperglicemie, care poate provoca probleme pe termen lung.

Baconul este alimentul care poate avea cele mai nocive efecte asupra organismului, în special la nivelul creierului. Carnea procesată poate prezenta cele mai mari șanse de a cauza cancer.

Atunci când prepară baconul, producătorii îl procesează foarte mult și, deseori, îl îndulcesc. Aceste practici îți pot afecta funcția cognitivă.

Uleiurile din semințe procesate, derivate de obicei din: boabe de soia, porumb, rapiță, semințe de bumbac, floarea soarelui și șofran au un conținut ridicat de acizi grași omega 6. Consumul excesiv de acizi grași omega 6 poate provoca inflamații la nivelul creierului, conform Longevity Technology.

Dacă te întrebi ce este indicat să eviți pentru a-ți proteja creierul, amintește-ți că alcoolul poate dăuna sănătății. Un pahar cu vin sau bere la cină nu poate provoca efecte dăunătoare pe termen lung. Însă, consumul excesiv poate avea consecințe negative asupra funcției cognitive și neurologice.

Consumul rar de cantități reduse de alcool poate fi uneori benefic. Totodată, aportul excesiv de alcool poate fi considerat o otravă. Mai mult, poate determina: încetinirea funcțiilor cognitive, tulburări de somn, dureri de cap și pierderi de memorie.

Pe lângă acestea, îndulcitorii artificiali prezenți în băuturi pot crește riscul de a dezvolta accident vascular cerebral și demență.

De asemenea, carbohidrații rafinați, zahărul adăugat și carnea procesată pot accelera îmbătrânirea creierului. Acestea pot produce modificări în anumite zone ale acestui organ.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce proprietăți are sarea de mare. Cum îți influențează organismul
Ce proprietăți are sarea de mare. Cum îți influențează organismul
Ce proprietăți are sarea de mare. Cum îți influențează organismul
Proprietățile medicinale ale ceaiului de ananas. Cum îți poate sprijini sănătatea
Proprietățile medicinale ale ceaiului de ananas. Cum îți poate sprijini sănătatea
Proprietățile medicinale ale ceaiului de ananas. Cum îți poate sprijini sănătatea
Băuturi pentru memorie. Cum pot îmbunătăți această funcție a creierului
Băuturi pentru memorie. Cum pot îmbunătăți această funcție a creierului
Băuturi pentru memorie. Cum pot îmbunătăți această funcție a creierului
Reclamă
PARTENERI
icon