O dietă sănătoasă poate prelungi viața cu 10 ani. Ce alimente fac diferența

Publicat: 7 ianuarie 2024, 07:29

Trecerea de la o dietă dezechilibrată la una sănătoasă în preajma vârstei a doua îți poate crește speranța de viață cu peste un deceniu, susține un nou studiu. Cu cât faci mai multe schimbări în alimentație, cu atât mai mari sunt beneficiile pentru sănătate, potrivit cercetătorilor.

Nu este niciodată prea târziu să faci schimbări pozitive în alimentația ta. Indiferent de vârsta pe care o ai, adoptarea unei diete sănătoase poate aduce beneficii importante pentru sănătate și poate crește speranța de viață. Modificarea alimentaței poate avea un impact pozitiv chiar și atunci când faci schimbări mai târziu în viață, potrivit unui studiu publicat în revista Nature Food

Persoanele în vârstă de 40 de ani care își schimbă dieta nesănătoasă cu una sănătoasă au toate șansele să-și prelungească viața cu 10 ani, susține studiul care a analizat impactul schimbărilor legate de stilul de viață asupra longevității. Mai exact, schimbarea alimentației a fost asociată cu o creștere a speranței de viață cu 10,8 ani în cazul femeilor și cu 10,4 ani în cazul bărbaților.

Dacă ai o dietă relativ nesănătoasă (adică incluzi din când în când și alimente nesănătoase, dar consumi și alimente benefice) și adopți o dietă sănătoasă de la vârsta de 40 de ani, speranța ta de viață crește cu 3,1 ani dacă ești femeie și cu 3,4 ani dacă ești bărbat.

O dietă sănătoasă poate prelungi viața indiferent când o adopți

Modificările în alimentație pot avea un impact pozitiv asupra sănătății la orice vârstă. O dietă sănătoasă poate prelungi viața chiar și atunci când este adoptată la vârsta de 70 de ani. Aceleași schimbări benefice au fost asociate cu o creștere a speranței de viață de aproximativ 5 ani.

„Cu cât modificarea alimentației este inițiată mai târziu, cu atât câștigurile privind speranța de viață scad, dar chiar și pentru cei care își schimbă dieta la vârsta de 70 de ani, câștigul în ani de viață este la aproximativ jumătate din cel observat la adulții în vârstă de 40 de ani”, notează autorii studiului.

Concluziile cercetătorilor s-au bazat pe analiza datelor medicale a 467.354 de participanți înscriși în UK Biobank. Această bază de date biomedicale din Marea Britanie este o resursă de cercetare care conține informații genetice și de sănătate colectate de la peste o jumătate de milion de adulți britanici. Participanții au oferit probe biologice și informații despre stilul de viață (dietă, activitate fizică și istoric medical) și au fost supuși unor evaluări și teste.

Ce alimente conține dieta pentru longevitate

Cu cât schimbările către o dietă sănătoasă sunt mai numeroase, cu atât câștigurile așteptate în speranța de viață sunt mai mari, au observat cercetătorii de la Universitatea din Bergen, Norvegia, și Universitatea din Glasgow, Scoția. Unele alimente au un impact mai mare decât altele asupra longevității. Astfel, cele mai benefice din această perspectivă sunt:

  • cerealele integrale;
  • nucile;
  • fructele.  

De partea cealaltă, alimentele cele mai nocive, asociate cu o creștere a mortalității, sunt băuturile îndulcite cu zahăr și carnea procesată, arată studiul.

Dieta pentru o viață lungă și sănătoasă ar trebui să conțină din abundență:

  • lapte și produse lactate;
  • legume;
  • nuci;
  • leguminoase.
  • cereale integrale;
  • fructe;
  • pește și carne albă. 

Dieta pentru longevitate ar trebui să includă un consum relativ redus de ouă, carne roșie și băuturi îndulcite cu zahăr și un consum scăzut de cereale rafinate și carne procesată. Ea este similară dietei mediteraneene, considerată una dintre cele mai sănătoase planuri alimentare. Dieta mediteraneană pune accent pe:

  • cereale integrale;
  • proteine slabe;
  • fructe;
  • legume;
  • grăsimi sănătoase.

În același timp, ea limitează cnsumul de alimente procesate, precum și cele cu zahăr și prăjite.

Dieta nesănătoasă, cel mai strâns legată de decese timpurii, nu conținea deloc sau conținea cantități limitate de cereale integrale, legume, fructe, nuci, leguminoase, lapte și produse lactate, pește și carne albă. În schimb, conținea cantități mari de:

  • carne procesată;
  • ouă;
  • cereale rafinate;
  • băuturi îndulcite cu zahăr.

Tutuși, studiul arată o corelație, și nu o relație de cauzalitate între o dietă sănătoasă și o speranță de viață mai lungă. Cercetătorii nu au luat în considerare posibilitatea ca obiceiurile alimentare să fluctueze în timp.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
Alimente benefice pentru sănătatea inimii. Ce poți mânca dacă suferi de o boală cardiovasculară
Alimente benefice pentru sănătatea inimii. Ce poți mânca dacă suferi de o boală cardiovasculară
PARTENERI