Fiecare persoană are propriile sale sensibilități alimentare, însă atunci când te confrunți cu efectele adverse cauzate de un anumit produs, este de preferat să-ți verifici dieta. Citește despre riscurile consumului excesiv de carne.
Dacă ai obiceiul de a consuma cantități mari de carne, acesta te poate predispune la apariția mai multor afecțiuni. Aportul ridicat al unor substanțe nutritive poate avea efecte dăunătoare asupra organismului, mai ales când se menține pe termen lung.
Riscurile consumului excesiv de carne
Carnea proaspătă și cea procesată oferă proteine cu valoare biologică ridicată și micronutrienți esențiali. Carnea și produsele din carne au un rol major în dietă deoarece conținutul lor nutritiv contribuie la menținerea unor funcții importante în organism.
De asemenea, oferă vitamina B12, un nutrient de origine animală, fără de care organismul nu ar putea supraviețui. Vitamina B12, denumită și cobalamină, scade riscul de a dezvolta anemie megaloblastică, susține memoria și sprijină funcțiile cognitive. Însă, când mănânci frecvent carne în cantități prea mari, acest obicei alimentar îți poate determina numeroase probleme de sănătate.
Poate cauza constipație
Carnea nu are în compoziție multe fibre, așa că poate cauza mișcări dureroase ale tractului digestiv și constipație. Îți poți echilibra sănătatea intestinală, dacă incluzi în dietă alimente, cum ar fi: cereale integrale, fructe și legume.
Poate deteriora aspectul pielii și părului
Riscurile consumului excesiv de carne pot include deieriorarea pielii și părului. Dacă mănânci prea multă carne, se poate să reduci consumul altor alimente. Rareori, vitamina C este prezentă în produsele de origine animală. Astfel, dacă înlocuiești alte produse cu carne, poți dezvolta o deficiență. Vitamina C are un rol major în formarea colagenului, o proteină care asigură structură anumitor zone ale corpului, precum: piele, păr, unghii sau oase.
Poate crește riscul de a dezvolta boli cardiovasculare
Fibrele pot împiedica absorbția colesterolului în organism și pot proteja sănătatea inimii. Carnea roșie și carnea procesată pot avea efecte dăunătoare asupra sănătății cardiace. Aceste tipuri de carne au un conținut bogat în grăsimi saturate, care poate crește colesterolul LDL, mai exact colesterolul rău. Colesterolul rău poate favoriza dezvoltarea bolilor cardiovasculare.
Poate provoca transpirație în exces
Printre riscurile consumului excesiv de carne se poate regăsi transpirația în exces. Când mănânci, organismul trebuie să exercite energie pentru a digera și a procesa alimentele din carne. Aceasta se numește termogeneză indusă de dietă și poate ridica puțin temperatura corpului. Carnea te poate face să transpiri în exces deoarece necesită mai multă energie pentru a fi digerată, potrivit Insider.
Poate slăbi imunitatea
Atunci când simți că te vindeci greu de o răceală, poate fi nevoie să schimbi obiceiurile alimentare. De exemplu, urmarea unei diete keto include un aport redus de fructe, una dintre cele mai bune surse de vitamina C. Totuși, poți obține substanțele nutritive necesare și din legume, precum broccoli și ardei.
Poate cauza somnolență
Riscurile consumului excesiv de carne pot include somnolență. În timp ce proteinele rămân în sistemul digestiv mai mult timp pentru a se digera. Astfel, carnea nu îți poate oferi impulsul imediat pe care îl asigură carbohidrații, conform TheHealthy. Carbohidrații se descompun rapid în glucoză, mai precis sursa de energie cea mai disponibilă a organismului.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.