O dietă bazată pe alimente vegetale poate scădea riscul de boli de inimă și cancer. Cercetătorii au analizat efectele unei alimentații care include preponderent plante. În același timp, au evaluat în ce măsură poate preveni unele afecțiuni cronice.
O nouă cercetare a arătat că dietele vegane și vegetariene pot reduce șansele de deces din cauza bolilor cardiovasculare. Acestea pot ajuta la îmbunătățirea factorilor de risc cardiometabolici. Printre aceștia se pot regăsi creșterea: nivelurilor de lipide, zahărului din sânge, greutății corporale, indicelui de masă corporală și a nivelurilor de inflamației în corpul uman.
O dietă bazată pe alimente vegetale poate scădea riscul de boli de inimă și cancer
Oamenii de știință au analizat 48 de lucrări publicate pe o perioadă de 23 de ani, conform Healthline. Când au analizat cele două decenii de date compilate, aceștia au identificat că asocierea dintre dietele vegetariene și vegane și diminuarea factorilor de risc cardiometabolici a fost una considerabilă.
Totodată, echipa de cercetători implicată a observat că lucrarea poate avea o serie de limitări. Acestea pot viza durata pe care a fost desfășurat studiul și variațiile incluse în prezent, potrivit CSID.
Cercetătorii au explicat această calitate medie a studiului. O limitare majoră este reprezentată de eterogenitatea ridicată a populației studiate în ce privește mai multe aspecte. Dimensiunea eșantionului, demografia, originea geografică, modelele alimentare și alți factori ai stilului de viață influențează în mod semnificativ rezultatele.
În general, dietele vegetariene și vegane se pot asocia în mod considerabil cu îmbunătățirea profilui lipidic, controlul glicemiei, echilibrarea greutății corporale, reducerea nivelurilor de inflamație și scăderea riscului de boli cardiace ischemice și cancer. Dieta vegetariană se poate lega de o diminuare a mortalității din cauza bolilor cardiovasculare, conform PLOS ONE.
O alimentație dezechilibrată se poate asocia cu un risc ridicat de deces
Studiile anterioare au arătat că o alimentație cu un conținut bogat în cereale rafinate, zahăr și carne și care include puține alimente vegetale se poate asocia cu un risc mai ridicat de deces. Astfel, adoptarea unei diete bazate pe plante poate oferi exact efectele contrare.
Concluziile studiului publicat în PLOS ONE au indicat că dietele pe bază de plante pot aduce efecte benefice. Acestea au acționat în diminuarea factorilor de risc cardiometabolici, bolilor cardiovasculare, riscului de cancer și mortalității.
În același timp, regimurile de dietă vegetariană care au limitat, dar nu au exclus în totalitate consumul de carne de păsări de curte sau carne de pește, au fost excluse pentru a diminua eterogenitatea dintre studii, potrivit News-Medical.
Lucrarea a luat în considerare dietele pe bază de plante. A fost analizată starea de sănătate a veganilor, ovo-vegetarienilor, lacto-vegetarienilor și lacto-ovo-vegetarienilor. Sexul biologic, vârsta, etnia, statutul socio-economic al participanților sau originea geografică a studiului sau participanților nu au fost considerate motive pentru excluderea unui studiu din revizuire.
Revizuirea efectuată de cercetători a avut ca scop evaluarea impactului dietelor care nu includ produse de origine animală. Oamenii de știință au urmărit care sunt efectele asupra factorilor de risc asociați cu dezvoltarea bolilor cardiometabolice, cancerului și mortalității asociate acestora.
Totuși, dietele care conțin preponderent alimente vegetale și exclud produsele de origine animală pot favoriza riscul de deficiențe. Din acest motiv, veganii pot avea nevoie să se asigure că asimilează următorii nutrienți: zinc, fier, iod, calciu, acizi grași omega-3 cu lanț lung, vitamina B12 și vitamina D.