Cancerul colorectal, care grupează cancerul de colon și de rect, este cel mai diagnosticat tip de cancer în România. Cu ajutorul alimentației, îți poți influența apariția. Un nutrient prea puțin existent în dieta modernă poate reduce cu o treime riscul de cancer de colon, susțin cercetările.
Incidența cancerului de colon este în creștere la nivel global, în special în țările dezvoltate și în curs de dezvoltare care adoptă un stil de viață și o alimentație occidentală, bogată în alimente procesate, cu multe grăsimi și zaharuri.
Un fenomen la fel de îngrijorător este incidența în creștere a cancerului colorectal la persoanele până în 50 de ani. În trecut, acest tip de cancer era diagnosticat la vârste înaintate.
În ultimii 25 de ani, cazurile raportate la adulții tineri, cu vârste cuprinse între 20 și 49 de ani, au crescut alarmant, potrivit unui studiu publicat în revista medicală BMJ. Riscul de cancer de colon este de două ori mai mare la persoanele născute în anii 1980 și 1990, comparativ cu cele născute în anii 1950.
Ce rol are alimentația în apariția cancerului colorectal
Cancerul colorectal este de mai mulți ani cel mai frecvent din de neoplasm din România, conform datelor GLOBOCAN, o bază de date globală realizată sub egida Organizației Mondiale a Sănătății.
Tot mai multe cercetări arată că anumite alimente și tipuri de dietă pot influența riscul de cancer colorectal. Cazurile tot mai numeroase sunt atribuite în mare parte creșterii consumului de alimente procesate, carne roșie și alimente bogate în grăsimi nesănătoase sau zaharuri. Totodată, reducerea consumului de fibre contribuie la incidența în creștere a cancerului colorectal.
Un număr tot mai mare de studii confirmă beneficiile anticancer ale fibrelor alimentare. Consumul a doar 24 de grame de fibre pe zi, echivalentul a aproximativ cinci porții de fructe pe zi, poate reduce cu 30% riscul de cancer de colon, susține un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Oxford.
Pentru fiecare 10 grame de fibre adăugate în dietă, riscul de cancer colorectal scade cu 10%, arată o analiză din 2011 publicată în British Medical Journal care a evaluat 25 de studii despre efectele fibrelor asupra riscului de cancer colorectal.
Cu cât ai un aport mai mare de fibre, cu atât îți reduci riscul de a dezvolta acest tip de cancer, dar și numeroase alte boli, cum sunt cele cardiovasculare, diabetul de tip 2 și alte forme de cancer. Din păcate, deși beneficiile acestui nutrient au fost validate de cercetările medicale, oamenii nu consumă suficiente fibre pentru a se bucura de aceste efecte.
Cum scad fibrele riscul de cancer de colon
Fibrele alimentare susțin sănătatea tractului digestiv și previn formarea de celule canceroase prin mai multe mecanisme. Acestea sunt cunoscute ca remediu pentru constipație: absorb apa și înmoaie scaunul, ajutând la eliminarea lui mai rapidă.
Prin accelerarea tranzitului intestinal, substanțele potențial dăunătoare precum carcinogenii interacționează mai puțin timp cu mucoasa intestinului și pot preveni schimbările cancerigene în colon. Astfel, se previn modificările celulare care ar putea conduce la cancer.
Fibrele sunt fermentate de bacteriile benefice din intestinul gros și decompuse în molecule mici numite acizi grași cu lanț scurt. Aceste substanțe joacă un rol foarte important în menținerea sănătății colonului: inhibă creșterea bacteriilor patogene care provoacă inflamație.
Inflamația cronică a colonului este un precursor al cancerului colorectal. Ea afectează mucoasa intestinului gros și permite creșterea celulelor canceroase care formează tumori.
Totodată, fibrele întăresc bariera intestinală și ajută la protejarea celulelor de la nivelul colonului împotriva daunelor. Acizii grași cu lanț scurt furnizează energie celulelor care căptușesc intestinul și asigură astfel buna funcționare și regenerarea mucoasei colonului.
Consumul de fibre reduce riscul de cancer de colon și indirect, prin menținerea unei greutăți sănătoase. Fibrele mențin senzația de sațietate o perioadă mai îndelungată și previn astfel mâncatul în exces. Obezitatea este considerată un factor de risc major pentru cancerul colorectal.
Un alt efect indirect al fibrelor este legat de scăderea nivelului de colesterol LDL (colesterol „rău”) și controlul glicemiei. Colesterolul mărit și glicemia necontrolată produc inflamație care crește riscul de cancer.
Cele mai bune surse de fibre
Fibrele sunt un tip de carbohidrat pe care corpul nu le poate digera complet, spre deosebire de grăsimi, proteine și ceilalți carbohidrați precum zaharurile și amidonul. Ele trec relativ intacte prin sistemul digestiv.
Alimentele conțin două categorii de fibre, dar ambele sunt la fel de importante pentru sănătatea digestivă și pot reduce riscul de cancer:
Fibre solubile
Acest tip de fibre se dizolvă în apă și iau forma unui gel care încetinește digestia. Fibrele solubile întârzie absorbția zahărului și ajută la controlul glicemiei, reduc absorbția colesterolului LDL și mențin sațietatea pentru mai mult tip.
Alimentele care conțin cea mai mare cantitate de fibre solubile sunt:
- ovăzul;
- orzul;
- semințele de psyllium;
- semințele de chia;
- fructele nucifere;
- leguminoasele (fasolea, lintea);
- merele;
- afinele.
Fibre insolubile
Acest tip de fibre nu se dizolvă în apă și se mențin relativ intacte în timpul digestiei. În intestin, ele se umflă și adaugă volum scaunului, ajutând la accelerarea tranzitului intestinal.
Alimente bogate în fibre insolubile sunt:
- tărâțele de grâu;
- quinoa;
- orezul brun;
- leguminoasele;
- nuciferele;
- semințele;
- fructele cu coajă comestibilă (pere, mere, etc.)
- conopida.
Unele fibre au efect prebiotic. Ele servesc drept hrană pentru bacteriile benefice din intestin și stimulează astfel creșterea lor și menținerea unui microbiom sănătos. Un exemplu de fibre prebiotice este inulina, care se găsește în ceapă, usturoi și sparanghel.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.