Factori de risc pentru cancerul de colon

Publicat: 30 iunie 2023, 06:20

Conform datelor statistice globale furnizate de platforma Globocan, 98.886 de români au fost diagnosticaţi cu cancer în 2020. Dintre aceştia, 13.000 sunt cazuri noi de cancer colorectal. Aceste informații au urcat acest tip de cancer pe locul întâi în clasament, după cancerul pulmonar şi cel de prostată. De asemenea, cancerul colorectal este al treilea cel mai frecvent diagnostic de cancer în SUA, conform Societății Americane de Cancer. Factori precum stilul de viață, obiceiurile alimentare și istoricul familial joacă un rol în gradul de risc pentru apariţia acestui tip de cancer. Care sunt pricipalii factori de risc pentru cancerul de colon.

În timp ce persoanele de peste 50 de ani sunt cele mai expuse riscului, datele sugerează că ratele de cancer de colon sunt în creștere în rândul tinerilor. Se întâmplă din cauza unor factori de risc pe care îi poți preveni foarte ușor.

Factori de risc pentru cancerul de colon

Cel mai bun mod de a te proteja de cancerul de colon este screening-ul realizat la perioade constante de timp. Totuşi, nu toți factorii de risc ai cancerului de colon se află sub controlul tău. Genetica și alte afecțiuni de sănătate sunt printre ele, potrivit dr. Austin Chiang, gastroenterolog și profesor asistent de medicină la Jefferson Health.

Cei mai bine definiți factori de risc sunt afecțiunile specifice, cum ar fi boala inflamatorie intestinală, afecțiuni moștenite precum sindromul Lynch sau antecedente familiale de cancer de colon”, a spus el pentru Insider. „Cu toate acestea, există și alte lucruri care ar putea crește riscul apariţiei bolii, cum ar fi fumatul, consumul frecvent de carne roșie și obezitatea”.

A face schimbări sănătoase în rutină te poate ajuta la gestionarea riscului de apariţie a cancerului de colon, potrivit Anjee Davis, președintele Fight Colorectal Cancer, o organizație de advocacy pentru pacienții cu cancer colorectal.

„A face un screening pentru cancerul colorectal este cel mai eficient și cel mai important mod de a-l preveni și de a reduce riscul. Cu toate acestea, există schimbări în stilul de viață care vă pot reduce riscul în ceea ce priveşte apariţia polipilor și cancerului colorectal”, a spus ea pentru Insider.

Pe baza celor mai recente studii, consumul mai multor alimente pe bază de plante bogate în fibre, reducerea consumului de alcool, de carne roșie și menținerea activității fizice pot fi modalități utile de a preveni cancerul de colon.

Un stil de viață sedentar poate crește riscul apariţiei cancerului de colon

Prea mult timp petrecut pe scaun este un factor de risc pentru mai multe tipuri de cancer, inclusiv cancerul de colon, potrivit cercetătorilor. În schimb, exercițiile fizice regulate pot ajuta la reducerea riscului.

Activitatea fizică pare să aibă un efect protector, ajutând la scăderea riscului de apariţie a bolii, sugerează studiile. Există, de asemenea, studii potrivit cărora fitnessul cardiovascular este legat de riscul mai mic de a face cancer de colon. Experții recomandă să faci câteva ore de mișcare în fiecare săptămână.

„Creşteţi activitatea fizică. Încercaţi să aveţi cel puțin 150 de minute de activitate de intensitate moderată. Sau 75 de minute de activitate de intensitate viguroasă în fiecare săptămână”, potrivit Anjee Davis.

Lipsa alimentelor bogate în fibre poate fi dăunătoare

Ceea ce mânânci reprezintă un factor important în șansele de a dezvolta cancer de colon. Consumul de multe fructe și legume poate ajuta la prevenirea bolii. Produsele și cerealele integrale te pot ajuta să obții suficiente fibre. Ele sunt un nutrient important pentru prevenirea bolilor cronice precum cancerul, arată statisticile.

Fibrele sunt importante pentru că mențin sistemul digestiv la o bună funcţionalitate și scad inflamația, care poate duce la cancer și alte boli”, potrivit Anjee Davis.

Studiile au asociat dietele lipsite de fibre și alimente vegetale și un risc mai mare de cancer, a spus dr. Chiang. Nu este clar de ce fibrele sunt atât de sănătoase. Cu toate acestea, ele au și alte beneficii legate de adăugarea mai multor fructe și legume în dieta zilnică.

„Având în vedere acest lucru, există motive întemeiate pentru a adopta o dietă bogată în fibre, în afară de cancerul colorectal în special”, a spus el.

„Dieta joacă un rol major nu numai în prevenirea cancerului”, a spus Davis. „Nu există o dietă universală, dar există ghiduri de alimentație sănătoasă”.

Indiferent de stilul de alimentație, indicat pentru prevenirea cancerului ar fi să împarți farfuria într-atât încât aproximativ două treimi să fie alimente vegetale. Un amestec colorat de fructe, legume, cereale, nuci și semințe te poate ajuta să obții o varietate de nutrienți benefici pentru sănătate.

Evită consumul de carne roșie și grăsimi saturate

În timp ce alimentele vegetale precum legumele par să protejeze organismul împotriva cancerului de colon, unele cercetări sugerează că carnea roșie și cea procesată au efectul opus, crescând riscul apariţiei bolii, a scris Giardiello.

Carnea procesată este legată în mod constant de rezultate mai slabe asupra sănătății. Carnea roșie este un subiect mai ambigu. Unele studii sugerează că prea mult ar putea fi nesănătos. Altele indică că este bine să fie consumată cu moderație. Poate că nu trebuie să scoți carnea în întregime din alimentaţie. Experții sugerează însă să limitezi consumul de carne roșie la câteva porții pe săptămână. Să elimini alimente precum slănină, cârnați și mezeluri din dietă.

De asemenea, ține cont de modul în care îți pregătești carnea. Cercetările sugerează că temperaturile ridicate pot crește nivelul de compuși care cauzează cancer din carne.

Consumul excesiv de alcool, pe lista cu factori de risc pentru cancerul de colon

Există studii potrivit cărora limitarea consumului de alcool poate ajuta la reducerea riscului de cancer colorectal, a spus Davis. Alcoolul este un carcinogen cunoscut sau o substanță care cauzează cancer. Poate crește riscul de apariție a mai multor tipuri de cancer, potrivit Societății Americane de Cancer.

Ceea ce este mai puțin clar este cât de mult alcool e sigur. Majoritatea experților recomandă să nu consumi mai mult de o băutură alcoolică pe zi ca femeie. Nu mai mult de două pe zi ca bărbat, conform ghidurilor alimentare din SUA. Unele studii au descoperit că nu există o cantitate sigură de alcool. Chiar și o băutură zilnică sau două pot crește riscul apariţiei cancerului.

Fumatul printre principalii factori de risc pentru cancerul de colon

Se știe că fumatul poate provoca cancer, dar nu doar plămânii sunt în pericol. De asemenea, crește semnificativ riscul de cancer de colon, a spus dr. Chiang. Reducerea la minimum a obiceiurilor de fumat poate fi preventivă.

Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face este să eviți complet fumatul sau să renunți, conform lui Davis.

„Nu fuma și, dacă o faci, nu mai fuma”, a spus ea.

Indicele ridicat de masă corporală

Indicele de masă corporală, sau raportul dintre înălțime și greutate, poate fi un alt indicator al riscului de cancer de colon, a spus Davis. Mai multe studii au descoperit că un risc mai mare de cancer de colon este asociat cu un IMC de peste 25 (considerat „exces de greutate”) sau 30 (în intervalul „obezitate”). Unele studii determină aproape dublu riscul apariţiei bolii la persoanele cu un IMC mai mare.

Ca urmare, obezitatea este un factor care ar trebui luat în considerare în evaluarea riscului de cancer de colon. Trebuie analizată în legătură cu alte modificări ale stilului de viață, cum ar fi dieta, exercițiile fizice, fumatul și alcoolul.

Diabetul de tip 2 sau problemele gastro-intestinale

Sănătatea generală și, în special, sănătatea digestivă, pot influența șansele de a dezvolta cancer de colon, spun experții.

Boala inflamatorie intestinală, boala Crohn și colita ulceroasă afectează intestinele. Te pot expune unui risc mai mare de cancer de colon, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Discută cu medicul despre istoricul medical, astfel încât să poată înțelege mai bine și să recomande un plan de prevenție.

Istoricul medical familial

Nu toți factorii de risc pentru cancerul de colon pot fi modificați. Până la 20% dintre cancerele de colon au o legătură ereditară, a scris Giardiello. Un istoric familial de cancer de colon sau polipi de colon (creșteri în interiorul sistemului digestiv) pot crește riscul apariţiei bolii.

„Am întâlnit mulți pacienți. În special pacienți cu cancer colorectal cu debut de vârstă fragedă, care au urmat recomandările privind stilul de viață pentru prevenirea cancerului. Au fost diagnosticați totuşi cu cancer colorectal”, a spus ea. „Modificările stilului de viață sunt importante, dar nu înlocuiesc screening-ul. Dacă există un istoric familial de cancer de colon, ar fi, de asemenea, important să știe toată lumea din familie. Doar așa se pot lua măsurile de precauție corespunzătoare. E important să împărtășească aceste informații și medicilor lor”, a spus el.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Numărul de cazuri de cancer de colon este în creștere la persoane tinere. Specialiștii spun că există mai mulți factori care favorizează riscul acestei afecțiuni
Numărul de cazuri de cancer de colon este în creștere la persoane tinere. Specialiștii spun că există mai mulți factori care favorizează riscul acestei afecțiuni
Ce este o stomă, când este necesară și cum se îngrijește
Ce este o stomă, când este necesară și cum se îngrijește
Sindromul Lynch: cauze, simptome, diagnostic și tratament
Sindromul Lynch: cauze, simptome, diagnostic și tratament
PARTENERI