Colonul este ultima parte componentă a sistemului digestiv, care îndeplinește un rol important în organism. Dieta are o influențează semnificativă asupra funcționării și sănătății acestui organ. Citește despre alimente pentru sănătatea colonului.
Colonul susține o bună parte din funcțiile sistemului digestiv. Fiecare aliment care parcurge restul tractului gastrointestinal fără a fi absorbit fermentează în colon. Acest lucru se întâmplă datorită bacteriilor benefice care trăiesc în intestine și produc substanțe esențiale, cum ar fi tiamina (vitamina B1) și riboflavina (vitamina B2).
Alimente pentru sănătatea colonului
Fermentarea alimentelor în colon determină producerea vitaminei K, un nutrient esențial pentru procesul de coagulare. Vitamina K reduce pierderea sângelui în urma unei răni și se obține destul de dificil din majoritatea dietelor normale.
De asemenea, colonul extrage sarea esențială și apa din scaun, cu scopul de a le solidifica pentru ca mișcările intestinale să devină mai ușor de gestionat. Pentru a proteja acest organ, este important să acorzi atenție asupra stilului de viață, mai ales unei diete echilibrate.
Pentru a-ți completa dieta și a preveni afecțiuni sau boli la nivelul colonului, poți consuma mai multe alimente bogate în nutrienți. Majoritatea pot fi ușor preparate acasă.
Alimente bogate în probiotice
Probioticele sunt bacterii vii benefice pentru sănătatea intestinală. Acestea pot fi obținute din alimente fermentate precum iaurtul sau chefirul. Alimentele probiotice contribuie la restabilirea echilibrului florei intestinale după administrarea antibioticelor sau simptomelor cauzate de diferite tulburări ca sindromul colonului iritabil și bolile inflamatorii intestinale. Alimente probiotice pot stimula imunitatea, deoarece împiedică bacteriile dăunătoare să se prindă de intestin, potrivit Top Nutrition Coaching.
Avocado
Fructele de avocado sunt o sursă bună de fibre, vitamine și grăsimi sănătoase, fiind printre aceste alimente pentru sănătatea colonului. Acestea pot avea un impact pozitiv asupra diversificării microbiomului intestinal, deoarece cresc numărul de bacterii care descompun fibrele și creează metaboliți utili. Totuși, este important de reținut că au un conținut bogat în grăsimi și calorii.
Legume crucifere
Legumele crucifere, precum broccoli, varza, conopida și varza de Bruxelles, conțin compuși cum ar fi sulforafanul, care pot inhiba dezvoltarea diferitelor tipuri de cancer, inclusiv a cancerului de colon. Acestea asigură concentrații ridicate de: fibre, vitamina A, vitamina C și vitamina K.
Cereale integrale
Cerealele integrale includ: fibre, minerale, acizi grași esențiali și antioxidanți, conform Health Partners. Cerealele integrale au mai multe fibre și proteine decât cerealele rafinate, de aceea îți oferă senzație de sațietate maim ult timp pe parcursul zilei. Astfel, te pot ajuta să gestionezi o greutate optimă.
Alimente bogate în fibre
Fibrele au un rol important în menținerea mișcărilor regulate ale sistemului digestiv. Printre alimentele cu un conținut ridicat de fibre se numără: fructele, legumele, cerealele integrale și leguminoasele, fiind totodată alimente pentru sănătatea colonului. În plus, fibrele alimentare pot ajuta la prevenirea și ameliorarea diabetului de tip 2, cancerului de colon și afecțiunilor cardiovasculare.
Consumul de fibre previne constipația și crește numărul scaunele pentru a le deplasa mai ușor prin intestine. Fibrele se leagă de toxinele și colesterolul din intestin, ceea ce ajută la eliminarea acestora din corpul uman. De asemenea, printre cele mai bogate alimente în fibre se regăsesc: anghinare, conopidă, ștevie, morcov, broccoli și fasole.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.