Detoxifierea colonului. Este posibilă curățarea colonului? Care sunt soluțiile recomandate

Publicat: 4 iulie 2024, 08:11

Toxinele acumulate în colon pot fi eliminate prin consumul de sucuri, fibre, ceaiuri, suplimente sau prin clisme și irigare. Deși nu sunt validate științific, aceste practici ar aduce numeroase beneficii pentru sănătate, cum ar fi îmbunătățirea digestiei, scăderea în greutate și întărirea sistemului imunitar. Află cât de necesară este, de fapt, detoxifierea colonului și cum se realizează. 

Detoxifierea colonului este o practică veche care presupune eliminarea toxinelor acumulate în intestinul gros. Aceste toxine provin din alimentație (aditivi, pesticide, etc.), medicamente, tutun, alcool, dar și din aerul poluat.  

Susținătorii detoxifierii, practicanți ai medicinei alternative, cred că toxinele din colon sunt implicate în apariția a numeroase probleme de sănătate, cum ar fi balonarea și constipația, durerile de cap, artrita, acneea, eczemele și multe altele. Aceștia susțin că toxinele pot fi eliminate prin diferite metode de curățare și că detoxifierea realizată astfel este benefică pentru sănătate. 

Cu toate acestea, din punct de vedere medical, necesitatea și eficacitatea acestor practici sunt puse sub semnul întrebării. Nu este nevoie de o curățare a colonului pentru eliminarea toxinelor, susțin medicii Mayo Clinic. De asemenea, detoxifierea colonului nu este recomandată sau necesară în nicio afecțiune. 

Organismul uman are propriul său sistem de detoxifiere, iar sistemul digestiv este foarte eficient în eliminarea toxinelor. Nu există dovezi științifice care să confirme efectele benefice ale detoxifierii colonului. De asemenea, cercetările nu arată că organismul reține toxine din alimente sau din mediu. 

Ce beneficii aduce detoxifierea colonului 

Curățarea colonului poate fi necesară pentru scopuri medicale. De exemplu, ea este recomandată înainte de a efectua o colonoscopie. Medicii o mai recomandă uneori pacienților care suferă de incontinență fecală sau constipație cronică, în scopul restabilirii tranzitului intestinal normal. 

Cu toate acestea, curățarea și detoxifierea colonului sunt două proceduri distincte, cu scopuri diferite. Detoxifierea urmărește eliminarea toxinelor din tractul digestiv, iar susținătorii ei spun că această practică aduce numeroase beneficii pentru sănătatea generală. 

Detoxifierea colonului poate ajuta la:

  • scăderea în greutate;
  • îmbunătățirea digestiei;
  • întărirea imunătății;
  • atenuarea acneei și altor probleme dermatologice;
  • creșterea nivelului de energie;
  • creșterea capacității de concentrare și claritate mentală;
  • stare generală de bine.

Variante de cure pentru detoxifierea colonului

Eliminarea toxinelor acumulate în colon se poate realiza atât prin consumul anumitor alimente, lichide sau suplimente, cât și prin clisme sau irigații colonice cu apă sau cu diverse soluții. 

Detoxifierea colonului pe cale orală poate implica administrarea de:

  • laxative;
  • magneziu (are efect laxativ);
  • consumul de alimente bogate în fibre;
  • suplimente alimentare care conțin fibre;
  • sucuri, ceaiuri și alte băuturi detoxifiante;
  • diverse diete speciale.

Clismele implică introducerea unui lichid în rect pentru a curăța colonul. Când sunt realizate în scopul detoxifierii colonului, acestea pot fi realizate cu apă, soluție salină sau alte soluții, cum ar fi cafeaua sau extractele din plante.

Detoxifierea colonului cu sucuri

Curele cu sucuri naturale sunt o practică foarte populară pentru detoxifierea organismului. Acestea implică un consum exclusiv de sucuri proaspete din fructe și/sau legume pentru o perioadă de timp. Pe durata curei, se recomandă renunțarea la alimentele solide. 

Sucurile pot fi preparate acasă sau achiziționate din magazine specializate. Obiectivele detoxifierii cu sucuri sunt oprirea consumului de alimente care aduc toxine în organism și eliminarea celor existente deja în corp. 

Există numeroase variante de cure cu sucuri detox. Printre cele mai populare se numără:

  • suc de lămâie;
  • sucuri de citrice – portocale, lămâi, lime și grepfrut;
  • sucuri verzi, preparate din legume verzi, cum ar fi castraveți, spanac, varză kale, țelină și verdețuri precum pătrunjelul;
  • sucuri de sfeclă și morcov;
  • sucuri de mere și țelină.

Uneori, se recomandă adăugarea unor ingrediente care aduc beneficii suplimentare în detoxifierea colonului și un gust mai plăcut, precum lămâia, ghimbirul, mierea, siropul de arțar sau piperul cayenne. Sucurile destinate detoxifierii pot conține și ierburi sau diverse suplimente alimentare.

Durata curelor cu sucuri variază de la o zi până la mai multe zile sau chiar săptămâni. Totuși, medicii recomandă să nu urmezi o astfel de cură pe o perioadă lungă, deoarece poate fi deficitară în nutrienți esențiali precum fibrele și proteinele și poate duce la carențe nutriționale. 

Detoxifierea cu tărâțe

Consumul de fibre alimentare este o altă metodă populară prin care se realizează detoxifierea colonului. Tărâțele au un conținut bogat în fibre insolubile, care stimulează tranzitul intestinal și eliminarea deșeurilor din colon. 

Dieta de detoxifiere presupune consumul de tărâțe de grâu, ovăz, psyllium sau alte cereale adăugate în apă, iaurturi sau smoothie-uri. Cele de grâu și de ovăz se folosesc mai frecvent. 

Durata curelor cu tărâțe poate varia de la câteva zile până la câteva săptămâni. Dacă nu obișnuiai să consumi multe fibre înainte de a începe detoxifierea cu tărâțe, este indicat să începi cu o cantitate mică și să o crești treptat. Consumul brusc al unei cantități mari poate provoca balonare și disconfort digestiv.

De asemenea, se recomandă să crești aportul de lichide pe durata curei cu tărâțe. Fibrele pe care le conțin absorb apă și pot provoca constipație dacă nu bei suficiente lichide.

Ce este hidrocolonoterapia

Hidroterapia pentru colon sau hidrocolonoterapia este o procedură de curățare a colonului prin introducerea de apă filtrată prin rect. Irigarea colonului funcționează ca o clismă, doar că utilizează o cantitate mult mai mare de apă, uneori până la 60 de litri într-o singură ședință. Hidrocolonoterapia se realizează în clinici medicale, de către un specialist și cu ajutorul unui aparat special. 

În cadrul procedurii, vei fi așezat pe un pat special, în poziție culcată. Apa este introdusă treptat în colon printr-un tub conectat la un aparat care controlează presiunea. Materiile fecale, bacteriile, toxinele și alte reziduuri acumulate pe pereții colonului se desprind și se elimină printr-un tub de evacuare conectat la același aparat. 

Procesul de curățare a colonului se repetă de mai multe ori pe durata unei ședințe. Apa este purificată și nu conține medicamente sau alte substanțe. Procedura nu provoacă durere, dar poate exista un ușor disconfort. 

Ce efecte adverse poate avea hidrocolonoterapia

Curățarea colonului prin clisme și hidrocolonoterapie poate fi periculoasă, avertizează medicii Mayo Clinic. Aceste practici provoacă uneori efecte nedorite precum crampe, balonare, diaree, disconfort gastric și vărsături. 

În cazul unor afecțiuni intestinale precum colita sau obstrucția intestinală, detoxifierea colonului prin aceste proceduri poate agrava simptomele. De asemenea, ea poate duce la complicații precum iritația mucoasei intestinale, dezechilibre ale florei intestinale, sângerările gastrointestinale și, în cazuri grave, perforația intestinală sau infecțiile.

Unele soluții sau preparate folosite la clisme pot să provoace efecte nedorite. De exemplu, clismele cu cafea au fost asociate cu multe decese. 

În concluzie, dacă ți-ai propus să încerci detoxifierea colonului, discută cu un medic înainte pentru a evalua beneficiile potențiale, dar și riscurile acestei practici. Indiferent de metoda aleasă, curățarea colonului trebuie realizată cu grijă, de preferat sub îndrumare medicală pentru a nu face mai mult rău decât bine. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ustensilele de culoare închisă folosite în bucătărie pot dăuna sănătății. Care au fost concluziile oamenilor de știință în urma examinărilor
Ustensilele de culoare închisă folosite în bucătărie pot dăuna sănătății. Care au fost concluziile oamenilor de știință în urma examinărilor
Ce se întâmplă dacă bei ulei de ricin. Beneficiile și riscurile pe care le poate avea
Ce se întâmplă dacă bei ulei de ricin. Beneficiile și riscurile pe care le poate avea
Mii de toxine din ambalajele alimentelor au fost depistate în corpul uman. Cercetătorii trag un semnal de alarmă
Mii de toxine din ambalajele alimentelor au fost depistate în corpul uman. Cercetătorii trag un semnal de alarmă
PARTENERI