Anotimpul rece poate crește riscul de îmbolnăvire deoarece aduce schimbări de temperătură. Vremea acestui sezon poate afecta sistemul imunitar. Poți preveni simptomele dacă ai grijă să urmezi o dietă echilibrată și bogată în nutrienți. Citește despre alimente care pot preveni răceala.
Pe durata lunilor de toamnă și iarnă, este important să acorzi atenție dietei pentru a te asigura că asimilezi toate substanțele nutritive de care corpul tău are nevoie. O alimentație echilibrată te poate proteja împotriva infecțiilor pe durata sezonului de răceli.
Alimente care pot preveni răceala
Alături de regulile asociate stilului de viață, cum ar fi spălatul pe mâini înainte de a lua masa și evitarea locurilor aglomerate, ai nevoie să urmezi o alimentație echilibrată pentru a evita răceala. Există alimente care te pot ajuta să previi îmbolnăvirea dacă le consumi în mod regulat.
Pe măsură ce înaintezi în vârstă, imunitatea începe să se slăbească treptat. Însă, dacă ai grijă să asimilezi substanțele esențiale necesare, îți poți sprijini sistemul imunitar să devină mai puternic în lupta cu virusurile precum gripa.
Cartofi dulci
Cartofii dulci oferă o sursă bună de beta-caroten, un fitonutrient care poate susține organismul să transforme beta-carotenul în vitamina A. Vitamina A poate susține sănătatea sistemului respirator deoarece poate crește numărul de celule imunitare din corpul uman. Astfel, consumul de cartofi dulci poate fi eficient mai ales pentru persoanele aflate la o vârstă mai înaintă, care se confruntă cu o scădere a numărului acestui tip de celule, potrivit AARP.
Fasole
Fasolea se caracterizează printr-un conținut bogat în vitamina B12 și se regăsește printre aceste alimente care pot preveni răceala. Mai mult, are o cantitate ridicată de zinc, ceea ce poate contribui la creșterea producției de globule albe din sânge. Deficiența de zinc a fost legată de disfuncția sistemului imunitar.
Nuci și semințe
Nucile și semințele au un profil nutritiv bogat în vitamina E, care ocupă un rol major în funcționarea sistemului imunitar. Totodată, acestea oferă o sursă bună de acizi grași omega-6 și pot avea un efect foarte benefic asupra microbiomului intestinal.
Verdețuri
Verdețurile se caracterizează printr-un conținut bogat în fier și vitamina C, care pot lupta împotriva inflamației și pot scurta durata de recuperare. În general, pot reduce șansele de a avea simptome de răceală, conform Cleveland Clinic.
Fructe de pădure
Fructele de pădure sunt alimente care pot preveni răceala. Acestea asigură cantități ridicate de vitamina C, un nutrient care poate stimula producție de celulele albe de sânge. În plus, au în compoziție flavonoide, substanțe vegetale care au proprietăți antioxidante și îți pot proteja toate celulele, inclusiv celulele sistemului imunitar, împotriva deteriorării.
Somon
Somonul se regăsește printre puținele alimente care conțin vitamina D. Aceasta are un rol important în reglarea sistemului imunitar. Persoanele cu deficit de vitamina D pot avea de două ori mai multe șanse de a se confrunta cu răceli.
Usturoi
Usturoiul are în compoziție alicină, o substanță vegetală cu proprietăți de stimulare a sistemului imunitar. Din acest motiv, consumul frecvent de usturoi poate diminua șansele de a avea simptome de răceală sau gripă. De asemenea, usturoiul poate îmbunătăți sănătatea digestivă și poate ameliora simptomele osteoartritei.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.