Antena

De ce este sănătatea intestinală vitală pentru bunăstarea organismului

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 21 septembrie 2024, 08:48

Multe afecțiuni și tulburări, inclusiv cele depresive, sunt legate de sănătatea intestinală. Bacteriile și alți microbi din intestin te ajută să digeri alimentele. Acestea pot susține sănătatea imunitară, a inimii și a creierului, printre alte beneficii. Află de ce este sănătatea intestinală vitală.

Reclamă

Corpul tău este plin de trilioane de bacterii, virusuri și ciuperci. Ele sunt cunoscute în mod colectiv sub numele de microbiom. În timp ce unele bacterii se asociază cu boli, altele sunt foarte importante pentru sistemul tău imunitar, inimă, greutate și multe alte aspecte ale sănătății.

De ce este importantă sănătatea intestinală

Este esențial să știi că toate alimentele sunt descompuse în intestin într-o formă simplă. Rezultatul poate intra în fluxul sanguin și poate fi transportat ca nutrient în corp. Acest lucru este posibil numai cu un sistem digestiv sănătos și funcțional.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Microbiomul intestinal, mai precis totalitatea microorganismelor din tractul gastrointestinal uman, are un rol vital în menținerea sănătății organismului. Acesta este implicat în foarte multe procese precum prevenirea înmulțirii microorganismelor patogene, funcționarea celulelor intestinale, răspunsul sistemului imunitar sau sintetizarea vitaminelor și a hormonilor.

Un intestin sănătos comunică cu creierul prin intermediul nervilor și al hormonilor, ceea ce ajută la menținerea sănătății și bunăstării la nivel psihofizic și mental. Există o legătură bine stabilită între sănătatea intestinală și sfera emoțională și invers. Te poate afecta foarte mult stresul deoarece provoacă manifestări precum colită spastică, gastrită, dificultăți digestive.

Reclamă

Importanța intestinului pentru sănătatea generală este un subiect de cercetare în creștere în comunitatea medicală. Cercetările arată că microbiomul intestinal poate afecta fiecare organ din corp.

În prezent se știe că există legături între sănătatea intestinală și:

  • sistemul imunitar
  • sănătatea mintală
  • bolile autoimune
  • tulburările endocrine – cum ar fi diabetul de tip 2
  • tulburările gastrointestinale – cum ar fi sindromul colonului iritabil și boala inflamatorie intestinală
  • bolile cardiovasculare
  • cancerul
  • calitatea somnului
  • digestie.

Care sunt simptomele care indică tulburări digestive

„La un moment dat în viață, toată lumea poate suferi de probleme digestive, cum ar fi dureri abdominale, balonare, scaune moi, constipație, arsuri la stomac, senzație de greață sau vărsături pentru o anumită perioadă. Însă, când simptomele persistă, acestea ar putea fi un semn al unei probleme subiacente care necesită investigații medicale.”, atenționează Dr. Fülöp Nagy Jeremiás Cristina, medic specialist în reabilitare medicală.

Reclamă

Semne precum pierdere în greutate fără un motiv întemeiat, sânge în scaun, scaune negre (un semn de sângerare în intestine), vărsături severe asociate cu febra, dureri severe de stomac, dificultăți și dureri la înghițirea alimentelor, dureri în gât sau în piept, icter (recunoscut atunci când pielea și/sau ochii se îngălbenesc) ar putea indica, de asemenea, o problemă gastrointestinală cu consecințe mai grave. Acestea necesită să fie identificate și diagnosticate corect.

Mulți factori, inclusiv alimentele pe care le consumi, pot influența tipul de bacterii găsite în tractul digestiv. Ceea ce mănânci poate avea efecte pe termen scurt și pe termen lung asupra microbiomului intestinal.

Cele mai bune alimente pentru un intestin sănătos

Dacă te întrebi de ce este sănătatea intestinală vitală, reține că alimentația adecvată stă la baza bunei funcționări a sistemului digestiv. În general, fructele și legumele proaspete sunt alegeri bune. Totodată,carnea de pui și de pește sunt de preferat cărnii roșii. În plus, atunci când pregătești carnea la grătar, ai nevoie să eviți arderea excesivă pentru a reduce riscurile de cancer de stomac și colon.

De asemenea, limitarea cofeinei, a alcoolului și a alimentelor grase poate ajuta la controlul simptomelor de reflux acid. Nucile, semințele și leguminoasele, cum ar fi fasolea și lintea, asigură surse bune atât de proteine, cât și de fibre. Din acest motiv, sunt alimente benefice pentru intestin.

Fibrele sunt importante pentru sănătatea intestinală din mai multe motive. Fibrele pot influența funcțiile intestinului, de exemplu, digestia și absorbția nutrienților, mai exact cât de repede sau de încet lucrurile trec prin intestin, cât și calitatea scaunelor.

Mănâncă alimente cât mai aproape de starea lor naturală pentru a-ți susține sănătatea intestinală. Deși majoritatea alimentelor suferă un fel de procesare, cel mai bine este să consumi alimente care sunt minim procesate. Aceste alimente își păstrează valoarea nutrițională și, de obicei, nu conțin adaos de zahăr, sare, grăsimi nesănătoase sau aditivi precum emulgatori și îndulcitori artificiali. Toate acestea pot afecta sănătatea intestinală.

Sănătatea colonului cu ajutorul terapiilor

Dacă vrei să afli de ce este sănătatea intestinală vitală, gândește-te că pe lângă o alimentație echilibrată și o igienă corespunzătoare, există câteva terapii și practici care pot ajuta la menținerea sănătății colonului.

Colonhidroterapia, cunoscută și sub numele de hidrocolonoterapie sau hidroterapia colonului, este o metodă sigură și eficientă de curățare a colonului. Aceasta înseamnă o procedură non-invazivă și nedureroasă care implică irigarea colonului cu apă filtrată la o temperatură controlată.

„Colonhidroterapia presupune introducerea prin anus a unei canule bidirecționale, care pe deoparte permite infuzia de apă purificată – la presiune și temperatură calibrate – de la fila rectală la cecum. Această irigare efectuează curățarea colonului, susținând fragmentarea și <detașarea> materialelor fecale. Pe de altă parte, apa infuzată este aspirată, aducând cu ea reziduuri intestinale și deșeuri. Această procedură nu implică adaos de substanțe chimice sau medicamente și este deopotrivă relaxantă și eficientă.”, explică Dr. Fülöp Nagy Jeremiás Cristina, medic specialist în reabilitare medicală.

În ceea ce privește medicina „convențională”, această tehnică se aplică predominant în pregătirea intestinului pentru proceduri medicale și diagnostice, cum ar fi colonoscopia. Cu toate acestea, unii practicieni de medicină alternativă recomandă, de asemenea, curățarea colonului în alte scopuri, cum ar fi, de exemplu, detoxifierea organismului și reabilitarea capacității peristaltice intestinale.

În timpul procedurii, personalul specializat care urmărește întreaga sesiune însoțește hidroterapia colonului cu masaje pe abdomen, special concepute pentru a menține relaxarea și activarea peristaltismului, mai precis setul de mișcări involuntare pe care intestinul le face pentru a facilita coborârea și eliminarea scaunului.

Ce scop are hidroterapia colonului și care sunt beneficiile?

După ce afli de ce este sănătatea intestinală vitală, poți învăța ce este hidroterapia colonului. Scopul acestei terapii este îndepărtarea crustei formate pe interiorul intestinului prin depunerea de materii fecale, gaze și mucus. Efectul obținut: absorbția mai ușoară a nutrienților vitali prin peretele colonului, rezultatul fiind o stare de întinerire și însănătoșire.

Procedura poate ajuta și la detoxifierea și corectarea deformărilor colonului, conform Very Well Health. Aceasta contribuie la eliminarea toxinelor, gazelor și paraziților din colon, având ca rezultat o stare generală de bine și numeroase beneficii pentru organism.

Hidroterapia colonului poate fi utilă în prezența constipației cronice, a diareei și în combaterea gazelor intestinale, deoarece poate ajuta colonul să-și recapete regularitatea. De asemenea, contribuie la menținerea unei greutăți sănătoase și la îmbunătățirea sistemului imunitar prin stimularea funcției naturale de eliminare a deșeurilor.

Până în prezent, curățarea (sau spălarea) colonului este adoptată în principal în pregătirea intestinului pentru investigații radiologice endoscopice și cu ultrasunete. În acest scop, hidrocolonoterapia poate înlocui utilizarea clismei sau a soluției laxative tradiționale, a cărei admisie este necesară înainte de a fi supusă acestor teste.

Principalele indicații ale hidroterapiei colonului:

  • Constipație;
  • Dificultăți digestive;
  • Reabilitarea tranzitului intestinal;
  • Pregătirea pentru colonoscopie;
  • Pregătirea pentru operație;
  • Balonare abdominală;
  • Colon atonic;
  • Disbioză;
  • Micoză intestinală (de exemplu, candidoză);
  • Boli de piele.

Există și unele contraindicații ale colonhidroterapiei. Colonhidroterapia nu este recomandată persoanelor cu afecțiuni cardiace severe, gravidelor, celor cu dureri abdominale nediagnosticate, hernie, cancer de colon, colită ulcerativă, boala Crohn și alte patologii inflamatorii acute ale intestinului.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Mituri despre incontinența urinară. În ce măsură sunt acestea adevărate
Mituri despre incontinența urinară. În ce măsură sunt acestea adevărate
Mituri despre incontinența urinară. În ce măsură sunt acestea adevărate
Ce este indicat să afli despre cancerul de sân. Care sunt recomandările medicilor pentru a depista această afecțiune
Ce este indicat să afli despre cancerul de sân. Care sunt recomandările medicilor pentru a depista această afecțiune
Ce este indicat să afli despre cancerul de sân. Care sunt recomandările medicilor pentru a depista această afecțiune
Ce este candidoza vaginală. Care sunt simptomele și cum se tratează
Ce este candidoza vaginală. Care sunt simptomele și cum se tratează
Ce este candidoza vaginală. Care sunt simptomele și cum se tratează
Reclamă
PARTENERI
icon