În lunile de iarnă, nevoia de hidratare a organismului este la fel de mare ca în restul anului, atrag atenția medicii. Cu toate acestea, senzația de sete este mai redusă în sezonul rece, iar riscul deshidratării poate crește din acest motiv. Află mai multe despre importanța hidratării iarna și cum se face corect.
Chiar dacă senzația de sete nu este la fel de intensă ca vara, corpul continuă să piardă apă prin respirație, urină și piele în sezonul rece. De aceea, nu ar trebui să subestimezi importanța hidratării iarna și să treci cu vederea semnele subtile ale deshidratării.
Chiar și o deshidratarea ușoară îți poate afecta starea de bine și sănătatea. Pentru a o preveni, trebuie să te asiguri că bei suficientă apă pe parcursul zilei, chiar dacă nu simți senzație de sete.
De ce ai nevoie de hidratare și iarna
Sunt mai multe motive pentru care nu ar trebui să bei apă chiar dacă e frig afară. Încălzirea centrală din spațiile interioare scade umiditatea aerului, ceea ce duce la o creștere a pierderilor de apă prin respirație, a explicat pentru American Heart Association (AHA) profesorul Stavros Kavouras, directorul Hydration Science Lab, din cadrul Arizona State University.
La deshidratare contribuie și aerul rece și uscat din exterior. Respirația în mediul exterior poate accelera pierderile de apă, mai ales dacă desfășori activități fizice în aer liber.
Un alt motiv pentru care ar trebui să te hidratezi iarna este creșterea producției de urină sau ceea ce se numește diureză indusă de frig. În medii reci, rinichii elimină mai multă urină. „Este o schimbare mică, dar care ar putea face diferența. Dacă nu transpiri, ai putea uita să bei suficientă apă”, spune Joseph C. Watso, cercetător la Institute for Exercise and Environmental Medicine, din Dallas.
Diureza crescută este un mecanism prin care corpul reduce volumul de lichide pentru a menține căldura centrală. Dacă nu se compensează printr-un aport adecvat de lichide, ea poate duce la deshidratare.
Cum îți dai seama dacă ești deshidratat
Chiar și o deshidratare ușoară îți poate influența starea de sănătatea. Ea provoacă simptome subtile, dar importante, deoarece afectează atât funcționarea fizică, cât și pe cea mentală. Deshidratarea ușoară poate cauza:
- dificultăți de concentrare;
- probleme de memorie;
- stare de spirit proastă;
- energie scăzută;
- dureri de cap;
- gură uscată.
Pe măsură ce se agravează, deshidratarea are simptome mai evidente care pot merge până la complicații grave, care pun viața în pericol. Ea se poate manifesta prin:
- oboseală excesivă și slăbiciune;
- bătăi rapide ale inimii;
- scăderea tensiunii arteriale;
- diureză scăzută, cu urină închisă la culoare;
- crampe musculare;
- confuzie;
- convulsii;
- leșin;
- comă.
Studiile au arătat că persoanele care consumă constant cantități mici de apă sunt expuse unui risc mai mare de boală renală cronică, pietre la rinichi și infecții ale tractului urinar. „Un flux urinar ridicat pare să fie protector”, potrivit profesorului Stavros Kavouras, care subliniază importanța hidratării iarna.
De asemenea, deshidratarea a fost asociată cu inflamația, rigiditatea arterelor, reglarea tensiunii arteriale și alte complicații care cresc riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral.
Importanța hidratării iarna: cum o poți preveni
Necesarul de lichide variază de la o persoană la alta în funcție de mai mulți factori individuali și de mediu, cum ar fi: greutatea corporală, vârsta, nivelul de activitate fizică sau temperatura și umiditatea aerului.
Ca o regulă generală, medicii recomandă femeilor să consume 2,7 litri de lichide pe zi, iar bărbaților, 3,7 litri. Deși aceste cantități pot părea mari, trebuie să iei în calcul că alimentele contribuie cu aproximativ 20% la necesarul de apă.
Iată câteva recomandări pentru a te menține hidratat și în sezonul rece:
Bea apă regulat, chiar dacă nu simți senzație de sete
Pentru să senzația de sete nu este un indicator al deshidratării iarna, se recomandă să bei apă la intervale regulate. Poți folosi alarme sau aplicații care îți amintesc să te hidratezi la anumite intervale de timp.
La fel ca în sezonul cald, ar trebui să ai mereu la îndemână o sticlă cu apă și să iei înghițituri din ea cât mai des pe parcursul zilei. „Corpul tău poate procesa apa doar într-un anumit ritm. Dacă bei prea mult și prea repede, excesul va fi eliminat”, spune profesorul Joseph C. Watso.
Bea lichide calde
Apa rece nu este plăcută pe timpul iernii, dar poți alege să bei ceaiuri, lapte cald, apă caldă cu lămâie și alte infuzii de fructe precum merele (cu scorțișoară) sau perele (cu vanilie sau ghimbir).
Studiile arată că băuturile calde pot fi la fel de eficiente pentru hidratare precum apa rece. Totuși, evită sortimentele de ceai cu cofeină, deoarece aceasta poate contribui, de asemenea, la deshidratare. Ciocolata caldă conține o cantitate mai mică de cofeină decât cafeaua și ceaiurile, dar există și produse fără cofeină.
Mănâncă alimente bogate în apă
„Este mai puțin cunoscut faptul că multe fructe și legume conțin 90-95% apă. Consumul mai mare de fructe și legume poate ajuta cu siguranță la menținerea hidratării”, recomandă Watso. Cele mai hidratante fructe de sezon sunt portocalele și grepfrutul, iar legumele pe care le poți găsi și iarna în piețe și magazine sunt: varza, conopida, țelina, castraveții și roșiile.
Supele sunt un alt aliment hidratant recomandat iarna. Condiția este să le prepari acasă, cu multe legume pentru a fi cât mai hrănitoare, dar cu o cantitate mică de sare. Sodiul în exces contribuie la deshidratare.
Umidifică aerul din interior
Pentru a preveni pierderile de lichide prin respirație cauzate de aerul uscat din casă, folosește un umidificator pe tot parcursul iernii în camera în care stai mai mult. Acesta poate ajuta la menținerea unui nivel adecvat de hidratare și, totodată, poate ajuta la prevenirea unor infecții respiratorii prin susținerea umezelii naturale a mucoaselor respiratorii.
După ce înveți importanța hidratării iarna, amintește-ți să menții umiditatea din încăperi între 40-60%. O umiditate mai mare de atât poate favoriza creșterea mucegaiului sau a bacteriilor, iar acestea ar putea duce la alte probleme de sănătate. Este important, de asemenea, să cureți regulat umidificatorul.
Dacă nu ai un umidificator, poți combate deshidratarea cu ajutorul unor plante de interior precum crinul păcii, iedera englezească, planta șarpe (Sansevieria) și feriga de Boston (Nephrolepis exaltata).
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.