Pentru a calma inflamația tractului digestiv afectat de enterocolită, atât adulții, cât și copiii trebuie să consume alimente ușor de digerat. Mâncărurile bogate în nutrienți, dar sărace în grăsimi și fibre dure atenuează disconfortul și susțin procesul de vindecare. Iată câteva idei de mâncare în enterocolită.
Enterocolita este o inflamație a intestinului subțire (enterită) și a colonului (colită) provocată cel mai adesea de infecții bacteriene, virale sau parazitare. Ea poate avea și cauze neinfecțioase, precum intoleranțele alimentare, bolile inflamatorii intestinale sau medicamentele care irită mucoasa intestinală.
Inflamația intestinală provoacă dureri abdominale și diaree. Dacă enterocolita implică și stomacul, fiind însoțită de senzație de greață sau vărsături, afecțiunea se numește gastroenterocolită. În formele severe, diareea și voma pot cauza deshidratare și dezechilibre electrolitice care duc la complicații, mai ales la copii și la vârstnici.
Alimente permise în enterocolită
Cu un regim alimentar corect, poți reduce durata și severitatea episoadelor diareice, conform centrului medical academic Cleveland Clinic, din SUA.
Regula cea mai importantă în enterocolită este să mănânci alimente cât mai simple și ușor de digerat. Pentru a reduce numărul de scaune, se recomandă mâncăruri cu un conținut redus de fibre, grăsimi și proteine.
Metoda cea mai rapidă și mai eficientă de a întări scaunele apoase este dieta BRAT. Acronimul provine de la cele patru alimente recomandate:
- banane (Bananas);
- orez fiert (Rice);
- piure de mere coapte (Apple sauce);
- pâine prăjită (Toast).
Dieta BRAT are dezavantajul că este restrictivă și nu acoperă necesarul de nutrienți pentru a susține recuperarea organismului. Din acest motiv, ea se recomandă pentru o perioadă scurtă, de una-două zile. Pe măsură ce tractul gastrointestinal se reface, pot fi introduse și alte alimente care asigură vitamine, minerale și proteine.
Alte câteva idei de mâncare în enterocolită includ:
- cartofi fierți sau copți;
- piure de cartofi, dar fără lapte și unt;
- pui la cuptor fără piele;
- griș fiert doar cu apă, fără lapte;
- biscuiți sărați, covrigei și sticksuri fără arome, din făină albă.
Pentru a preveni deshidratarea, este foarte important să compensezi pierderile de lichide și electroliți prin consumul de apă, dar și de alte băuturi:
- ceaiuri de mentă, mușețel sau ghimbir, neîndulcite;
- supe de pui și/sau de legume cu un conținut scăzut de grăsimi;
- zeamă de orez;
- suc de mere fără zahăr;
- apă cu electroliți (băuturi pentru sportivi);
- soluții de rehidratare orală (sunt o sursă de electroliți).
Alimente interzise în enterocolită
Există o listă lungă de alimente și băuturi care irită mucoasa intestinală și agravează inflamația acesteia, care provoacă balonare sau gaze și intensifică simptomele enterocolitei sau care se digeră greu și suprasolicită tractul digestiv.
Până la vindecarea enterocolitei, se recomandă evitarea următoarelor alimente și băuturi:
- lapte integral și lactate grase;
- fructe crude cu coajă (pere, prune, struguri);
- fructe acide: portocale, lămâi, kiwi, căpșuni;
- legume crude care cauzează balonare: varză, conopidă, broccoli;
- leguminoase care provoacă gaze și balonare: fasole, mazăte, linte;
- alimente prăjite sau grase;
- dulciuri și produse de patiserie;
- băuturi carbogazoase;
- sucuri dulci sau acide;
- ceai negru;
- cafea.
Probioticele ajută la restabilirea echilibrului florei intestinale și pot fi benefice în enterocolită. Cu toate acestea, lactatele care le conțin, precum chefirul și iaurtul, sunt dificil de digerat și nu sunt recomandate în dieta pentru enterocolită. Totuși, există și alte surse de probiotice, cum ar fi laptele de soia fermentat.
Legume și fructe
În enterocolită, fructele și legumele trebuie consumate în formă gătită sau pasată pentru a fi mai ușor de digerat. Piureul de mere inclus în dieta BRAT se prepară din mere coapte. Fructele crude conțin fibre insolubile care pot irita intestinul. Coacerea sau fierberea le reduce aciditatea și le face astfel mai ușor de tolerat în caz de enterocolită sau gastroenterocolită.
Bananele reprezintă singura excepție. Acestea pot fi consumate fără a fi gătite, dar trebuie să fie bine coapte. Dacă nu sunt tolerate astfel, pot fi coapte la cuptor, la 150-170°C, până se înmoaie.
În enterocolită, cele mai bune opțiuni sunt:
- Legume fierte sau piure: morcovi, dovlecel, cartofi, păstârnac;
- Fructe: banane, mere coapte, pere coapte.
Idei de mâncare pentru copiii cu enterocolită
Academia Americană de Pediatrie (AAP) recomandă reluarea alimentației normale, echilibrate și adecvate vârstei copilului, în decurs de 24 de ore de la debutul enterocolitei. Inițierea timpurie a alimentației asigură o nutriție adecvată și grăbește recuperarea. Aceasta include continuarea alăptării sau a formulei de lapte obișnuite și reintroducerea treptată a alimentelor solide adecvate vârstei copilului.
Pentru că nu conține suficienți nutrienți, dieta BRAT (banane, orez, mere, pâine prăjită) nu este cea mai potrivită alegere pentru copiii cu enterocolită, susțin medicii AAP. O dietă variată și echilibrată este mai benefică pentru refacerea mucoasei intestinale și prevenirea malnutriției.
Iată câteva idei de mâncare în enterocolită care sunt hrănitoare și suficient de atractive pentru copii:
- piure de morcovi și de cartofi, fără unt sau ulei;
- legume fierte sau coapte: morcovi, dovlecei, cartofi, cartofi dulci;
- piept de pui fiert, copt sau la grătar, fără ulei și condimente adăugate;
- pește alb slab (cod, păstrăv) la abur sau fiert;
- supă de pui cu legume (fără roșii) sau orez;
- budincă de orez (cu apă) și măr copt;
- banane bine coapte sau gătite la cuptor;
- mere coapte sau piure de mere;
- pere coapte sau fierte;
- pâine prăjită sau biscuiți sărați cu brânză slabă de vaci;
- brânză de vaci amestecată cu banane bine coapte și pasate;
- cereale fierte: griș sau terci de ovăz bine fiert;
- ou fiert tare, dar albuș în primele zile;
- paste din făină albă de grâu sau de orez.
Poți combina aceste alimente pentru a oferi celor mici mese echilibrate și hrănitoare.
Idei de mese pentru adulții care țin regim
În cazul adulților, combinațiile din alimentele recomandate ar trebui să fie și ele ușor digerabile, dar mai consistente decât cele pentru copii.
Iată mai multe variante de mâncăruri pentru fiecare dintre mesele principale ale zilei:
Mic dejun
- Terci de ovăz bine fiert cu piure de mere coapte sau de banane;
- O felie de pâine prăjită cu brânză slabă de vaci;
- Griș sau terci de ovăz bine fiert cu piure de mere coapte;
- Budincă de orez (cu apă) și o pară coaptă;
- Omletă simplă din albușuri, fără condimente sau alte ingrediente.
Prânz
- Supă de legume (morcov, dovlecel, cartof, fără roșii) cu piept de pui la cuptor și orez alb, simplu;
- Piept de pui la grătar cu piure de cartofi sau de cartofi dulci (fără unt sau lapte);
- Piept de pui la cuptor cu legume fierte sau coapte (morcovi, dovlecei, cartofi);
- Pește alb fiert sau la cuptor (cod, păstrăv) cu piure de morcovi;
- Orez fiert simplu cu dovlecel fiert și piept de pui.
Cină
- Supă de pui cu legume;
- Pâine prăjită cu piept de pui la cuptor și orez alb;
- Orez alb cu pește fiert sau la cuptor;
- Brânză slabă de vaci cu biscuiți sărați;
- Un cartof copt cu piept de pui.
Aceste idei de mâncare în enterocolită ajută la refacerea florei intestinale și la reducerea simptomelor. Pentru o recuperare cât mai rapidă, regimul alimentar trebuie să se bazeze pe mese simple, fără condimente și grăsimi.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.