Grăsimea brună: ce rol are în corp și cum o poți activa

Publicat: 2 noiembrie 2024, 07:46

Țesutul adipos brun este o grăsime benefică pentru sănătate, spre deosebire de cea albă în exces. Acest tip special de grăsime are un rol protector. Adulții au o cantitate mult mai mică de grăsime brună în corp decât bebelușii. Află cum te ajută grăsimea brună și ce poți face pentru a crește cantitatea din corp.

Până de curând, se credea că doar bebelușii au grăsime brună și că ea dispare pe măsură ce crești. Însă, studii recente publicate în 2009 au arătat că acest tip de grăsime este prezent și la adulți, deși în cantitate mult mai mică decât la bebeluși și într-o proporție mai redusă decât grăsimea albă. 

Cantitatea de grăsime brună din corp variază de la o persoană la alta. De obicei, ea este mai mare la persoanele slabe.

Cum ne ajută grăsimea brună

Numit și țesut adipos brun, acest tip de grăsime reglează temperatura corpului în condiții de frig. Celulele de grăsime brună descompun glucoza din sânge și moleculele de grăsime pentru a produce direct căldură. 

Termogeneza fără frisoane, cum este numit acest proces, ajută corpul să-și mențină o temperatură stabilă fără activarea contracțiilor musculare (frisoanelor) care generează căldură. Grăsimea brună se activează la temperaturi scăzute și este un mecanism esențial de protecție împotriva hipotermiei. Totodată, este studiată ca soluție pentru combaterea obezității și a bolilor metabolice.

Grăsimea brună are efecte benefice pentru sănătate în mai multe moduri, conform Cleveland Clinic, unul dintre cele mai renumite centre medicale din Statele Unite. Rolurile sale sunt de a:

  • menține temperatura corpului constantă;
  • produce și stoca energie;
  • arde calorii;
  • ajuta la controlul nivelului de glicemie și îmbunătăți sensibilitatea la insulină.

Tipurile de grăsime și rolurile lor în corp

În corpul nostru există mai multe tipuri de grăsime, fiecare cu roluri și caracteristici diferite. Cele trei tipuri de grăsime care se deosebesc prin culoare și funcții sunt: 

  • Grăsimea albă. Cea mai mare proporție a grăsimii din corpul uman este albă. Rolurile sale sunt de a stoca energie în diverse locuri din corp atunci când există un exces de calorii și de a proteja organele interne. Prea multă grăsime albă, mai ales în zona abdomenului, este periculoasă pentru sănătate, fiind asociată cu obezitatea, diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare și alte afecțiuni cronice;
  • Grăsimea brună. Și acest tip de grăsime stochează energie, dar o arde pentru a regla temperatura corpului. Este mai abundentă la nou-născuți, deoarece aceștia nu au capacitatea de a genera căldură prin frisoane. Pe măsură ce cresc, cantitatea de grăsime brună scade;
  • Grăsimea bej. Este o combinație de celule de grăsime albă și brună. În anumite condiții, cum ar fi expunerea la frig sau exercițiul fizic, celulele adipoase albe se pot transforma în grăsime bej. Ea consumă calorii pentru a genera căldură, la fel ca grăsimea brună.

Unde este localizată grăsimea brună

Tehnologiile imagistice moderne precum PET-CT (tomografie cu emisie de pozitroni combinată cu tomografia computerizată) au permis localizarea grăsimii brune în corp. 

Astfel, la nou-născuți, ea reprezintă între 2% și 5% din greutatea corporală totală și se află pe spate, gât și umeri. În copilărie și adolescență, cantitatea de grăsime brună scade și se răspândește în corp. La vârsta adultă, ea se găsește în cantități mici în mai multe zone:

  • la nivelul gâtului (zona cervicală);
  • deasupra claviculelor;
  • în zona axilelor;
  • în jurul rinichilor;
  • în jurul glandelor suprarenale;
  • în jurul vaselor de sânge (aortei);
  • de-a lungul ambelor părți ale coloanei vertebrale.

Culoarea sa maronie se datorează numărului mare de mitocondrii conținute de celulele adipoase. Mitocondriile sunt așa-numitele „uzine de energie” ale celulelor și conțin mult fier, care dă culoarea maronie. 

Cum poți activa grăsimea brună 

Acest tip de grăsime arde calorii și poate ajuta la pierderea în greutate, așa încât este de dorit să o ai în cantitate cât mai mare și să o activezi cât mai des. Există medicamente care fac posibilă transformarea grăsimii albe în grăsime brună. 

Tiazolidindionele, o clasă de medicamente utilizate ca antidiabetice, pot crește cantitatea de grăsime brună din corp, dar se recomandă doar persoanelor cu diabet de tip 2. În plus, au efecte adverse precum retenția de lichide și creșterea în greutate, astfel încât nu pot fi o opțiune. 

Alternative pentru creșterea cantității de grăsime brună sau pentru stimularea ei din corp pot fi:

  • Expunerea la temperaturi scăzute. Grăsimea brună se activează la temperaturi mai scăzute. Reducerea temperaturii din casă, dușurile reci sau băile cu gheață ar putea stimula această grăsime să ardă calorii. Unele studii susțin că doar două ore de expunere zilnică la temperaturi de aproximativ 19°C pot fi suficiente pentru a transforma grăsimea albă în grăsime brună;
  • Exercițiile fizice. Studiile sugerează că efortul fizic susținut activează secreția unui hormon numit irisină. El stimulează celulele adipoase albe să capete caracteristici asemănătoare grăsimii brune, rezultând un țesut adipos bej. Persoanele sedentare produc mai puțină irisină decât cele care fac exerciții fizice mai des, potrivit unui studiu;
  • Aportul optim de fier. Grăsimea brună este bogată în fier, iar pentru a o menține, asigură-ți un aport optim din alimentație sau din suplimente. Alimentele bogate în fier sunt ficatul și alte organe, fructele de mare, cerealele integrale, fasolea, fructele uscate și frunzele verzi precum cele de păpădie, varza kale și spanacul.
  • Alimentația. Cercetările arată că unele alimente, cum ar fi merele și fructele uscate, conțin un compus chimic numit acid ursolic, care activează producția de grăsime brună. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce să mănânci ca să te îngrași. 8 alimente bogate în calorii
Ce să mănânci ca să te îngrași. 8 alimente bogate în calorii
Semnele depunerilor de grăsime. Metode adaptate pentru a te menține în formă
Semnele depunerilor de grăsime. Metode adaptate pentru a te menține în formă
Cofeina reduce grăsimea corporală și riscul de diabet, arată un nou studiu
Cofeina reduce grăsimea corporală și riscul de diabet, arată un nou studiu
PARTENERI