Antena

Cofeina reduce grăsimea corporală și riscul de diabet, arată un nou studiu

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 14 martie 2024, 06:43

Cafeaua, ceaiul și alte băuturi care conțin cofeină pot ajuta la arderea țesutului adipos, dar și la prevenirea diabetului zaharat de tip 2, susțne un studiu. Cofeina reduce grăsimea corporală datorită capacității sale de a stimula metabolismul, ceea ce duce la arderea mai multor calorii.

Reclamă

Un nivel ridicat de cofeină în sânge poate reduce cantitatea de grăsime corporală și riscul de diabet de tip 2, potrivit unui studiu publicat în BMJ Medicine. Consumul de băuturi cofeinizate, fără calorii, ar putea deveni o metodă de a reduce obezitatea și diabetul de tip 2, susțin autorii săi. 

„Studiile mici, derulate pe termen scurt, au arătat că băuturile care conțin cofeină pot ajuta la scăderea în greutate și la reducerea grăsimii corporale, dar efectele pe termen lung ale consumului de cofeină sunt necunoscute”, se arată în argumentarea studiului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cofeina „arde” grăsimea și reduce indicele de masă corporală (IMC)

O echipă de cercetători de la Institutul Karolinska din Suedia, Universitatea Bristol din Marea Britanie și Imperial College London din Marea Britanie a analizat date genetice provenite de la aproximativ 10.000 de persoane. În cadrul studiului, au fost analizate variațiile genelor asociate cu viteza de metabolizare a cofeinei în organism. 

Cercetătorii au observat că persoanele care prezintă două mutații genetice asociate cu o metabolizare mai lentă a cofeinei tind să înregistreze niveluri mai ridicate de cofeină în sânge după consumul de băuturi cofeinizate, în comparație cu cele care metabolizează cofeina mai rapid. Mai exact, persoanele care prezintă variații ale genelor CYP1A2 și AHR au tendința de a metaboliza cofeina mai lent, permițându-i să rămână mai mult timp în sânge. 

Reclamă

„Concentrațiile plasmatice mai ridicate de cofeină, influențate genetic, au fost asociate cu un indice de masă corporală (IMC) mai scăzut și cu o masă mai mică de grăsime corporală”, au notat cercetătorii, citați de ScienceAlert. Totodată, nivelul mai crescut de cofeină din sânge s-a asociat și cu un risc mai scăzut de diabet de tip 2, mai arată studiul. „Aproximativ jumătate din efectul cofeinei asupra predispoziției către diabetul de tip 2 este mediat prin reducerea IMC-ului“, detaliază autorii săi. 

Cum influențează cofeina grăsimea corporală 

Cercetătorii au identificat mai multe mecanisme prin care băuturile cofeinizate influențează indicele de masă corporală și cantitatea de țesut adipos:

  • Stimulează metabolismul. Cofeina poate crește termogeneza, adică producția de căldură în corp. Acest lucru accelerează metabolismul și crește numărul de calorii arse;
  • Stimulează oxidarea grăsimilor. Cofeina poate stimula procesul de oxidare a grăsimilor în corp. Aceasta înseamnă că grăsimile sunt transformate în energie mai eficient;
  • Suprimă pofta de mâncare. Consumul de cofeină poate oferi o senzație de sațietate, ceea ce va reduce consumul de calorii;
  • Stimulează activitatea fizică. Cofeina este un stimulent al sistemului nervos central. Ea crește nivelul de energie și îmbunătățește performanțele fizice în timpul antrenamentelor.

Cu toate acestea, vor fi necesare mai multe cercetări pentru a confirma legătura de cauzalitate dintre consumul de cofeină și scăderea în greutate. Este posibil să fie implicați și alți factori, care nu au fost luați în considerare în acest studiu.

Reclamă

„Având în vedere consumul extensiv de cofeină la nivel mondial, chiar și efectele metabolice mici ar putea avea implicații importante pentru sănătate”, mai notează autorii studiului. Totuși, este important să ținem cont și de faptul că efectele cofeinei asupra organismului nu sunt exclusiv pozitive. Atunci când evaluăm beneficiile consumului de cafea sau de alte băuturi cofeinizate, ar trebui să luăm în calcul și riscurile sale.

Dacă un consum moderat de cofeină poate avea efecte pozitive, excesul poate fi periculos. Printre efectele negative se numără:

  • insomnia;
  • anxietatea;
  • palpitațiile;
  • deshidratarea;
  • hipertensiunea arterială;
  • nervozitatea excesivă;
  • osteoporoza.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cât poate trăi un om fără mâncare, apă sau somn
Cât poate trăi un om fără mâncare, apă sau somn
Cât poate trăi un om fără mâncare, apă sau somn
Cafeaua poate influența digestia. Modificările pe care le poate produce această băutură în sistemul digestiv
Cafeaua poate influența digestia. Modificările pe care le poate produce această băutură în sistemul digestiv
Cafeaua poate influența digestia. Modificările pe care le poate produce această băutură în sistemul digestiv
Cât de mult te poate deshidrata consumul de cafea. Cum poate afecta nivelurile de lichide din organism
Cât de mult te poate deshidrata consumul de cafea. Cum poate afecta nivelurile de lichide din organism
Cât de mult te poate deshidrata consumul de cafea. Cum poate afecta nivelurile de lichide din organism
Reclamă
PARTENERI
Biscotti cu alune și ciocolată în aluat
Rețete Fel De Fel
Biscotti cu alune și ciocolată în aluat
Biscotti cu alune și ciocolată în aluat sunt o variantă modernă și delicioasă a celebrelor fursecuri italienești crocante. Au o aromă profundă și o textură irezistibilă. Cuvântul biscotti vine din latinul bis coctus, care înseamnă copt de două ori. Este o tehnică folosită pentru a prelungi durata de viață a fursecurilor. Originea biscotti este legată de regiunea Prato din Toscana, unde versiunea clasică era făcută cu migdale întregi. Datorită texturii lor uscate și crocante, biscotti au fost ideali pentru a fi păstrați pe termen lung, de la proviziile marinarilor până la gustările monahilor. În timp, biscotti s-au răspândit și au fost adaptați în diverse variante. Pot fi îmbogățiți cu fistic, fructe confiate, ciocolată, condimente sau diverse nuci. Rețeta de față aduce o notă bogată și decadentă, potrivită atât pentru un desert elegant, cât și pentru înmuiat într-un cappuccino sau vin dulce (vin santo), după tradiția italiană. Descoperă și rețeta clasică de biscotti toscani cu migdale. Descrierea rețetei de biscotti cu alune și ciocolată în aluat Acești biscotti păstrează forma clasică de felii tăiate oblic dintr-un baton copt de două ori. Însă adaugă un strat de savoare prin combinația între alune prăjite și ciocolată încorporată în aluat. Sunt crocanți, dar nu duri. Au o culoare bogată de cacao, un parfum intens și o consistență ușor mai fină decât biscotti clasici cu bucăți de ciocolată. Alunele de pădure întregi sau tocate adaugă textura crocantă perfectă. Sunt un deliciu elegant pentru iubitorii de ciocolată! Sunt perfecți pentru a fi înmuiați în cafea sau chiar în lapte cald. Tot din bucătăria italiană îți mai recomandăm să încerci rețeta de biscuiți Amaretti. Este o rețetă de biscuiți pe bază de migdale măcinate fin sau făină de migdale. Biscuiții ies foarte fragezi și aromați și pot fi consumați ca atare sau folosiți în diverse rețete de prăjituri și torturi. Din bucătăria ungurească și cea austriacă îți recomandăm rețeta de biscuiți Preckedli. Iar mai jos îți oferim lista de ingrediente și pașii necesari preparării rețetei de biscotti cu alune și ciocolată în aluat.
icon