Cofeina reduce grăsimea corporală și riscul de diabet, arată un nou studiu

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 14 martie 2024, 06:43

Cafeaua, ceaiul și alte băuturi care conțin cofeină pot ajuta la arderea țesutului adipos, dar și la prevenirea diabetului zaharat de tip 2, susțne un studiu. Cofeina reduce grăsimea corporală datorită capacității sale de a stimula metabolismul, ceea ce duce la arderea mai multor calorii.

Reclamă

Un nivel ridicat de cofeină în sânge poate reduce cantitatea de grăsime corporală și riscul de diabet de tip 2, potrivit unui studiu publicat în BMJ Medicine. Consumul de băuturi cofeinizate, fără calorii, ar putea deveni o metodă de a reduce obezitatea și diabetul de tip 2, susțin autorii săi. 

„Studiile mici, derulate pe termen scurt, au arătat că băuturile care conțin cofeină pot ajuta la scăderea în greutate și la reducerea grăsimii corporale, dar efectele pe termen lung ale consumului de cofeină sunt necunoscute”, se arată în argumentarea studiului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cofeina „arde” grăsimea și reduce indicele de masă corporală (IMC)

O echipă de cercetători de la Institutul Karolinska din Suedia, Universitatea Bristol din Marea Britanie și Imperial College London din Marea Britanie a analizat date genetice provenite de la aproximativ 10.000 de persoane. În cadrul studiului, au fost analizate variațiile genelor asociate cu viteza de metabolizare a cofeinei în organism. 

Cercetătorii au observat că persoanele care prezintă două mutații genetice asociate cu o metabolizare mai lentă a cofeinei tind să înregistreze niveluri mai ridicate de cofeină în sânge după consumul de băuturi cofeinizate, în comparație cu cele care metabolizează cofeina mai rapid. Mai exact, persoanele care prezintă variații ale genelor CYP1A2 și AHR au tendința de a metaboliza cofeina mai lent, permițându-i să rămână mai mult timp în sânge. 

Reclamă

„Concentrațiile plasmatice mai ridicate de cofeină, influențate genetic, au fost asociate cu un indice de masă corporală (IMC) mai scăzut și cu o masă mai mică de grăsime corporală”, au notat cercetătorii, citați de ScienceAlert. Totodată, nivelul mai crescut de cofeină din sânge s-a asociat și cu un risc mai scăzut de diabet de tip 2, mai arată studiul. „Aproximativ jumătate din efectul cofeinei asupra predispoziției către diabetul de tip 2 este mediat prin reducerea IMC-ului“, detaliază autorii săi. 

Cum influențează cofeina grăsimea corporală 

Cercetătorii au identificat mai multe mecanisme prin care băuturile cofeinizate influențează indicele de masă corporală și cantitatea de țesut adipos:

 • Stimulează metabolismul. Cofeina poate crește termogeneza, adică producția de căldură în corp. Acest lucru accelerează metabolismul și crește numărul de calorii arse;
 • Stimulează oxidarea grăsimilor. Cofeina poate stimula procesul de oxidare a grăsimilor în corp. Aceasta înseamnă că grăsimile sunt transformate în energie mai eficient;
 • Suprimă pofta de mâncare. Consumul de cofeină poate oferi o senzație de sațietate, ceea ce va reduce consumul de calorii;
 • Stimulează activitatea fizică. Cofeina este un stimulent al sistemului nervos central. Ea crește nivelul de energie și îmbunătățește performanțele fizice în timpul antrenamentelor.
Reclamă

Cu toate acestea, vor fi necesare mai multe cercetări pentru a confirma legătura de cauzalitate dintre consumul de cofeină și scăderea în greutate. Este posibil să fie implicați și alți factori, care nu au fost luați în considerare în acest studiu.

„Având în vedere consumul extensiv de cofeină la nivel mondial, chiar și efectele metabolice mici ar putea avea implicații importante pentru sănătate”, mai notează autorii studiului. Totuși, este important să ținem cont și de faptul că efectele cofeinei asupra organismului nu sunt exclusiv pozitive. Atunci când evaluăm beneficiile consumului de cafea sau de alte băuturi cofeinizate, ar trebui să luăm în calcul și riscurile sale.

Dacă un consum moderat de cofeină poate avea efecte pozitive, excesul poate fi periculos. Printre efectele negative se numără:

 • insomnia;
 • anxietatea;
 • palpitațiile;
 • deshidratarea;
 • hipertensiunea arterială;
 • nervozitatea excesivă;
 • osteoporoza.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Diabetul gestațional: din ce cauze apare, ce simptome are și cum se tratează
Diabetul gestațional: din ce cauze apare, ce simptome are și cum se tratează
Diabetul gestațional: din ce cauze apare, ce simptome are și cum se tratează
Câtă cofeină conține ceaiul verde. Poți bea ceai verde dacă ai tensiunea mare?
Câtă cofeină conține ceaiul verde. Poți bea ceai verde dacă ai tensiunea mare?
Câtă cofeină conține ceaiul verde. Poți bea ceai verde dacă ai tensiunea mare?
Ceaiurile cu cea mai multă cofeină. Ce modificări pot produce în organism
Ceaiurile cu cea mai multă cofeină. Ce modificări pot produce în organism
Ceaiurile cu cea mai multă cofeină. Ce modificări pot produce în organism
Reclamă
PARTENERI
icon