Alimentele care conțin micoproteine sunt o alternativă mai sănătoasă la proteinele din carnea roșie, potrivit unui nou studiu. Înlocuirea produselor din carne cu astfel de alimente poate reduce nivelul colesterolului și elimina grăsimea abdominală. Află ce sunt micoproteinele și ce produse alimentare le conțin.
Popularitatea alternativelor la carne a crescut semnificativ în ultimii ani, pe măsură ce tot mai mulți oameni exclud produsele de origine animală din alimentație din motive de sănătate, etice sau de mediu. În prezent, există pe piață o varietate largă de alternative la carne.
Unele dintre cele mai căutate și apreciate sunt micoproteinele – un tip de proteine obținute din anumite specii de fungi (ciuperci). Produsele Quorn sunt printre cele mai populare produse cu micoproteine în rândul consumatorilor. Quorn este o marcă înregistrată de produse alternative la carne. Ele sunt obținute prin fermentarea unei ciuperci numite Fusarium venenatum.
În procesul de producție, ciuperca este cultivată în medii controlate. Prin fermentare, se obțin micoproteine care se extrag și se procesează apoi sub diferite forme. Produsele Quorn sunt comercializate ca bucăți de „carne”, chiftele și burgeri.
Ce beneficii aduc micoproteinele
Recent, cercetătorii de la Universitatea Northumbria, din Marea Britanie, au descoperit că înlocuirea cărnii roșii sau procesate cu micoproteinele Quorn poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol și la eliminarea grăsimii din jurul taliei. Studiul lor, publicat în European Journal of Nutrition, arată că aceste efecte benefice sunt vizibile într-un timp scurt de la modificarea alimentației.
Într-un interval de numai două săptămâni, participanții la studiu care au consumat produse Quorn au înregistrat o scădere cu 12% a colesterolului LDL (colesterolul „rău”) și o scădere cu 7% a colesterolului total. Aceștia au observat, de asemenea, o reducere, în medie, de aproape un centimetru (0,95 cm) a circumferinței taliei, în comparație cu cei care au consumat produse din carne roșie și procesată.
Studiul clinic randomizat a inclus 20 de bărbați fără probleme de sănătate, cu vârste între 18 și 50 de ani. Aceștia au fost repartizați aleatoriu să consume 240 de grame de carne roșie și procesată pe zi sau o cantitate echivalentă din micoproteinele Quorn.
Cercetătorii au împărțit studiul în două etape. În prima, participanții au consumat în fiecare zi, timp de 14 zile, câte 240 g de carne roșie și procesată din alimente precum șunca, friptura de vită și cârnații de porc. În a doua etapă, care a avut aceeași durată, bărbații au consumat o cantitate echivalentă de alimente Quorn.
Rezultatele au evidențiat și alte beneficii pentru sănătatea inimii după consumul de micoproteine, ingredientul produselor Quorn: o tendință de scădere semnificativă a tensiunii arteriale sistolice și diastolice.
Ce consecințe au colesterolul mărit și grăsimea din talie
Nivelurile ridicate de colesterol LDL contrbuie la formarea unor depuneri în artere numite plăci de aterom. Pe măsură ce se măresc, aceste depuneri îngustează arterele și restricționează fluxul de sânge. Plăcile de aterom se pot rupe, declanșând procesul de coagulare a sângelui și formarea de cheaguri de sânge. Cheagurile pot bloca fluxul de sânge și pot cauza evenimente severe, cum ar fi infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral.
O scădere a nivelurilor totale de colesterol ar putea reduce cu până la 9% riscul de deces prin boli cardiovasculare cum ar fi accidentul vascular cerebral sau boala coronariană, notează SciTechDaily.
Circumferința mare a taliei indică un exces de grăsime în jurul și în interiorul organelor. Această grăsime, numită grăsime viscerală, este asociată cu un risc crescut de boală coronariană și diabet zaharat de tip 2. Reducerea de aproape un centimetru observată în grupul care a consumat micoproteine are beneficii potențiale pentru sănătatea inimii.
Ce proprietăți nutriționale au micoproteinele
Proteinele pe bază de ciuperci, cum sunt micoproteinele din produsele Quorn, fac parte dintr-o grupă de alimente distincte, diferită de alimentele pe bază de plante. Ele sunt considerate proteine complete, iar proprietățile lor nutriționale sunt tot mai apreciate. Micoproteinele au un conținut redus de grăsimi saturate, nu au colesterol și sunt recunoscute ca sursă sănătoasă de proteine, dar și de fibre.
„Produsă prin fermentarea unui fung natural, micoproteina imită incredibil de bine gustul și textura cărnii și beneficiile sale pentru sănătate ca proteină de calitate este susținută de o bază solidă de dovezi, cu peste 20 de studii publicate”, a spus Tim Finnigan, consilier științific pentru Quorn Foods și profesor la Universitatea Northumbria.
Produsele din micoproteine sunt disponibile sub diverse forme și pot fi încorporate cu ușurință în diferite rețete.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.