Atunci când începi să acumulezi kilograme în plus, grăsimea se depune pe diferite zone din corp, unde poate prezenta mai multe simptome specifice. Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor fitness, a discutat cu doctorul Mihail Pautov despre metodele cu ajutorul cărora te poți menține în formă. Citește despre semnele depunerilor de grăsime.
Carmen Brumă și Mihail Pautov au vorbit despre cele 3 tipuri somatice și au explicat potențialele probleme de sănătate pe care le poate determina fiecare acumulare de grăsime, în funcție de zona unde se depozitează. De asemenea, au propus metode simple și eficiente pentru a le gestiona.
Semnele depunerilor de grăsime
În funcție de modul în care corpul depune grăsimea poți identifica la ce riscuri de sănătate ești predispus și ce cauze le produc. Acest lucru se poate aplica în mod eficient cu ajutorul stabilirii tipului somatic din care faci parte.
,,Tipul somatic reprezintă un ansamblu de caracteristici predominante la fiecare individ în parte, iar caracteristicile pe care le luăm în calcul sunt: grosimea oaselor, grăsimea și musculatura. În funcție de aceasta, avem 3 tipuri somatice: ectomorf, mezomorf și endomorf.” – Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor fitness
Ectomorf
Ectomorful este tipul subțire, cu musculatură nedezvoltată și oase lungi. Are un metabolism foarte accelerat și nu ia în greutate niciodată. Acest tip depune mari eforturi pentru a depozita grăsime și a-și dezvolta musculatura.
Mezomorf
Mezomorful este tipul atletic, caracterizat printr-o talie subțire, cu umeri lați. Acumulează ușor grăsime și își dezvoltă rapid musculatura. Atunci când o depune, aceasta se depozitează pe toate zonele corpului și slăbește într-un timp destul de scurt.
Endomorf
Endomorful are o predispoziție să păstreze un strat mai gros de grăsime. Se caracterizează prin oase groase, încheieturi groase, constituție solidă și un metabolism lent. Îi este dificil să scape de kilogramele în plus și va trebui să facă sport toată viața pentru a se menține în formă.
Tipuri de acumulare a grăsimilor
Toți oamenii au o combinație a celor trei tipuri somatice, iar semnele depunerilor de grăsime se diferențiază în funcție organismul fiecărei persoane. Foarte rar, se poate găsi un tip care să se încadreze cu exactitate într-o clasificare.
De asemenea, există mai multe moduri în care se poate depozita grăsimea pentru că, de cele mai multe ori, aceasta variază în funcție de conformație.
Depunere în formă de măr
Există bărbați care sunt slabi în partea inferioară și partea superioară a corpului, dar au o acumulare de grăsime crescută în zona din față. Aceasta are o formă rotundă, asemănătoare mărului.
Ectomorfii încep să ia în greutate, după vârsta de 35-40 de ani. Această schimbare este favorizată de: consumul constant alcool și consumul de alimente dulci, cum ar fi: croissante, gogoși sau merdenele. Acestea încep să se strângă doar în zona trunchiului, în timp ce restul corpului rămâne slab.
Semnele depunerilor de grăsime pot viza și unele aspecte ale sănătății. Acest tip de depunere ridică un pericol pentru sănătate deoarece grăsimea subcutanată este și grăsime viscerală. Grăsimea viscerală se infiltrează în jurul organelor și rămâne activă metabolic. Aceasta înseamnă că prezinți un risc crescut de diabet de tip 2, boli cardiovasculare și hipertensiune arterială.
,,Aceasta este burta care vine cu cel mai mare risc la pachet și care este cauzată inclusiv de stres. Când ne stresăm foarte mult, facem mult cortizol. Cortizolul dizolvă mușchii și nu lasă glucidele să se ardă. Atunci ele se depun ca grăsime și, aici, în interior, ajung la peretele abdominal. Deci, se depune și în spatele mușchilor și în fața lor.” – Mihail Pautov, medic chirurg
Depunere care apasă pe șolduri
Acest tip de depunere se aseamănă cu cea în formă de măr, dar se diferențiază prin faptul că apasă pe zona șoldurilor. Se întâmplă în special în cazul bărbaților, cu un stil de viață sedentar, fără activitate fizică. După vârsta de 40 de ani, peretele intraabdominal se slăbește, iar organele interne nu mai au o susținere stabilă și ajung să se reverse efectiv.
,,Se numește burta revărsată.” – Mihail Pautov, medic chirurg
Depunere din partea de sus a corpului până la șolduri
Există un tip de grăsime, care se depune atât pe abdomen, cât și în partea superioară a corpului. Apare o disproporție clară între partea superioară și partea inferioară. Aceasta favorizează riscul de vene varicoase pentru că strânge un exces de greutate. În general, este tare atunci când o apeși pentru că ascunde grăsime și gaze.
Abdomenul ia acest aspect deoarece include alimente care fermentează sau suferi de o intoleranță alimentară care nu a fost încă descoperită. În această situație, alături de semnele depunerilor de grăsime, intervine un tranzit intestinal lent. Consumul de apă regulat poate ajuta la reglarea tranzitului intestinal și la ameliorarea afecțiunilor digestive, cum ar fi constipația. După aceea, se poate afla cauza acestei acumulări de gaze, în urma unui consult medical.
Depunere pe picioare
Unele femei pot depune grăsime pe picioare, fără ca partea superioară a corpului să le fie afectată. De obicei, acest tip de organism se încadrează în categoria mezomorf. În acest caz, se recomandă menținerea unei alimentații sănătoase, hidratare corectă și un aport ridicat de fibre deoarece grăsimea se va acumula în toate zonele.
De asemenea, există un tip de construcție feminină care se încadrează la ectomorf și endomorf. În general, pune grăsime în partea superioară a corpului și face eforturi constante pentru a slăbi.
Această problemă se poate rezolva prin echilibrarea părții superioare cu partea inferioară. Se poate apela la câteva măsuri: slăbire, exerciții pentru trenul superior și dezvoltarea musculaturii. Se poate dezvolta mușchiul deltoid și se pot face umerii mai lați pentru a schimba proporția.
Depunere care pornește din partea superioară a abdomenului
Depunerea care pornește din partea superioară a abdomenului este foarte tare și umflată și, de obicei, începe de sub sâni. În această situație, persoana se poate confrunta cu: tranzit intestinal lent, constipație, varice și o posibilă intoleranță alimentară.
Pentru a scăpa de această problemă, se recomandă: hidratare optimă cu apă, mers pe jos și consumul zilnic a minim 30-35 de grame de fibre. Se poate executa o combinație între abdomene și mișcare cardio pentru a ameliora semnele depunerilor de grăsime.
Depunere pe coapse
Sunt femei care se confruntă cu depuneri de grăsime pe coapse și care nu acumulează nimic pe abdomen. Acestea au nevoie de o recompoziție corporală, pentru a dezvolta umerii astfel încât să se reliefeze talia într-un mod mai armonios și partea inferioară să le deranjeze mai puțin.
Cauzele depunerilor de grăsime
Modul în care grăsimea se depune pe diferite zone ale corpului poate sugera indicii ale cauzelor. În ultimele studii, se consideră că această grăsime aflată la exterior, mai precis cea subcutanată, nu este periculoasă. Cel mai frecvent, grăsimea în jurul taliei se asociază cu: stil de viață nesănătos, sedentarism, alcool și stres.
,,Problema este că grăsimea subcutanată se asociază cu grăsimea pe organe. Atenție! Chiar dacă pare ciudat, chiar dacă nu mănânci în plus și mănânci aceeași mâncare, stresul pune grăsime și crește aceste riscuri.” – Mihail Pautov, medic chirurg
,,Foarte important. Nu există slăbire localizată cu metode care țin de sport, mișcare, stil de viață. Putem merge la medicul estetician pentru slăbire localizată. Prin sport și dietă, vom da jos grăsimea de pe tot corpul și putem să lucrăm cu predilecție o anumită zonă pe care ne-o dorim mai dezvoltată.” – Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor fitness
Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.