Proteinele sunt substanțe nutritive necesare unei diete echilibrate, care pot fi obținute din mai multe surse de alimentație, nu doar din cele de origine animală. Sursele de origine vegetală pot fi o altă metodă prin care îți poți asigura aportul necesar zilnic. Află ce fructe bogate în proteine poți include în dietă.
Aportul zilnic recomandat variază, în funcție de mai mulți factori: vârstă, greutate, înălțime, nivel de activitate fizică și stare de sănătate. De asemenea, dacă ți se întâmplă frecvent să simți senzație de foame, se poate ai nevoie să consumi mai multe proteine.
Fructe bogate în proteine
Proteina este un nutrient esențial, conform Camille Styles. Organismul necesită proteine pentru a dezvolta și a repara celulele, a produce hormoni, a menține metabolismul într-un ritm sănătos, pe lângă multe alte funcții vitale.
Proteinele sunt formate din aminoacizi. Când organismul le digeră sau le descompune, din acestea rămân aminoacizii. Ca elemente de bază ale proteinelor, aminoacizii au rolul de a sprijini: descompunerea alimentelor, repararea țesutului și îndeplinirea mai multor funcții în corp.
Orice alimentație echilibrată include proteine, pe care le poți asimila din anumite fructe. De obicei, nu pot constitui principala sursă, dar le poți folosi pentru a-ți completa dieta. Totodată, poți obține toate proteinele de care ai nevoie doar din surse vegetale dacă ai grijă să mănânci o varietate de alimente.
Roșii
Roșiile sunt fructe bogate în proteine și au concentrații ridicate de: vitamine, fibre și antioxidanți. Acestea asigură o sursă de licopen, un antioxidant asociat cu multe beneficii pentru sănătate. Roșiile pot fi incluse într-o mulțime de preparate, inclusiv în sosuri sau paste. În plus, roșiile sunt fructele cu cea mai multă apă, în proporție de 94% și au un profil nutritiv important.
Cireșe
Cireșele au un conținut ridicat de proteine. Oferă o sursă importantă de potasiu, care poate regla tensiunea arterială. În plus, prezintă proprietăți antioxidante și antiinflamatoare. Au un conținut ridicat de melatonină, care poate susține ciclurile naturale de somn.
Caise
Caisele sunt fructe cu sâmburi, bogate în: proteine, potasiu, fibre, antioxidanți și beta-caroten. În plus, asigură o sursă bună de vitamina A și vitamina C, care pot avea efecte asupra sănătății ochilor și pielii. Pot fi adăugate în: gustări, deserturi sau salate de fructe.
Mure
Murele se caracterizează prin concentrații ridicate de proteine din fructe, potrivit Real Simple. În același timp, pot fi consumate cu ușurință, fiind bogate în: fibre, antioxidanți și alți nutrienți. Le poți combina în: salate de fructe, iaurturi, budinci, smoothie-uri sau în amestecuri cu ovăz.
Kiwi
Fructul de kiwi are un conținut ridicat de: potasiu, calciu și fibre. În comparație cu alte fructe oferă concentrații mai ridicate de carbohidrați și zahăr. Îl poți consuma ca o simplă gustare sau îl poți include în diferite rețete de: salate de fructe, deserturi sau smoothie-uri.
Grepfrut
Grepfrutul asigură cantități ridicate de proteine și vitamina C, fiind printre aceste fructe bogate în proteine. Acesta poate întări sistemul imunitar și poate fi adăugat la mai multe rețete culinare. Spre exemplu, îl poți combina într-un bol cu iaurt grecesc și semințe de chia.
Avocado
Fructele de avocado pot fi considerate surse naturale de proteine, fiind cunoscute pentru conținutul lor bogat în grăsimi sănătoase și fibre. Le poți mânca foarte ușor cu lingura, le poți adăuga în smoothie-uri sau le poți pune pe pâine prăjită.
Guava
Fructele de guava sunt fructe bogate în proteine, cu unul dintre cele mai mari conținuturi proteice. De asemenea, conțin concentrații reduse de zahăr. Fructele de guava pot fi ușor adăugate în: salate, smoothie-uri, jeleuri sau dulceață preparată în casă.
Jackfruit (Fructul de iac)
Fructul de iac este un fruct tropical cu o textură fragedă, foarte asemănătoare cu cea a cărnii de pui sau porc. Îl caracterizează un gust dulce și poate absorbi o varietate de arome. De aceea poate fi folosit ca substituent pentru carne, într-o mulțime de preparate culinare. Se poate utiliza pentru a găti: taco, plăcinte și smoothie-uri.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.