Ce este sindromul de ochi uscat. Simptome și metode de tratament

Publicat: 29 iulie 2023, 06:30

Sindromul de ochi uscat apare atunci când glandele lacrimale produc prea puține lacrimi sau lacrimile se evaporă prea repede. Afecțiunea poate avea efecte asupra unui singur ochi sau asupra ambilor ochi. Află ce este sindromul de ochi uscat și cum se poate trata.

Sindromul de ochi uscat poate avea simptome ușoare sau severe. Poate include simptome ca: disconfort, durere, vedere neclară și sensibilitate crescută la lumină. Schimbările aduse stilului de viață pot fi eficiente, dar, în cazurile mai severe poate fi nevoie de medicație sau chiar operații chirurgicale.

Ce este sindromul de ochi uscat

Ochii sănătoși au o acoperire uniformă denumită film lacrimal. Este o membrană fluidă care asigură vederea clară și previne uscarea ochilor. Glandele lacrimale sunt responsabile de producerea lacrimilor. Principalele cauze ale sindromului de ochi uscat sunt producția insuficientă de lacrimi și un dezechilibru în amestecul lacrimal, care le face să se evapore prea repede.

Anumiți factori pot crește riscul de apariție al acestui sindrom. De exemplu: problemele cu pleoapele, alte afecțiuni medicale, factori de mediu sau tratamente medicale.

Aplicarea lacrimilor artificiale

Poți trata sindromul de ochi uscat, dacă aplici lacrimi artificiale. În general, se recomandă să eviți produsele, care conțin aditivi și conservanți deoarece acestea îți pot irita ochii. Poate fi util să aplici picături de ochi înainte de a face activități care tind să agraveze simptomele. În acest caz, unguentele sunt mai bune pentru utilizarea pe timp de noapte, deoarece pot estompa temporar vederea.

Creșterea producției de lacrimi

Dacă te întrebi ce este sindromul de ochi uscat, află că se poate trata folosind picături pentru ochi. Pot crește producția de lacrimi. O persoană care suferă de uscăciune severă sau persistentă a ochilor poate avea nevoie de ciclosporină orală sau lifitegrast, potrivit Medical News Today.

Conservarea lacrimilor

Scopul acestei metode este de a păstra lacrimile în ochi pentru mai mult timp pentru a preveni uscarea. Acest lucru poate implica blocarea canalelor lacrimale care scurg lacrimile din ochi. O soluție temporară implică blocarea canalelor lacrimale cu dopuri mici de silicon sau gel. O soluție permanentă, care se aplică în cazuri severe, presupune o intervenție chirurgicală pentru închiderea canalelor lacrimale.

Tratarea afecțiunilor subiacente

Medicii pot stabili ce medicamente pot fi necesare pentru a trata afecțiunile subiacente. Ei pot prescrie antibiotice topice sau orale pentru a trata blefarita bacteriană sau pot modifica planul de tratament al unei persoane pentru o boală autoimună pentru a-l îmbunătăți.

Adoptarea schimbărilor alimentare

Dacă te întrebi ce este sindromul de ochi uscat, gândește-te că se poate trata cu ajutorul unor schimbări alimentare. Un deficit de vitamina A sau acizi grași omega-3 poate crește riscul unei persoane de a dezvolta sindromul ochiului uscat. Suplimentele de vitamina A sau omega-3 pot ajuta la tratarea cazurilor existente. Suplimentarea pe termen scurt cu vitamina A ar putea îmbunătăți calitatea lacrimilor, dar nu și cantitatea acestora.

Sursele de vitamina A includ: pește gras, brânză, legume rosii, lapte, iaurt, ficat, ouă și legume cu frunze verzi. Sursele de omega-3 includ: pește gras, fructe de mare, seminte de in, boabe de soia și ulei de rapiță.

Folosirea remediilor pentru tratament acasă

Remediile pentru tratament acasă pot ajuta la ameliorarea câtorva simptome ale sindromului de ochi uscat. Ți se poate prescrie un produs de curățare a pleoapelor pentru a îndepărta uleiul și bacteriile. Poți pune comprese calde pe pleoape pentru a ameliora durerea și inflamația. De asemenea, poți încerca să-ți masezi pleoapa pentru a stimula secrețiile glandulare.

De asemenea, poți folosi remedii potrivite pentru ochii obosiți. Poți încerca apa de trandafiri sau apa de mentă cu castraveți.

Folosirea sistemelor de pulsații termale

Odată ce ai aflat ce este sindromul de ochi uscat, poți folosi sisteme de pulsații termale. Aceste dispozitive stimulează glandele Meibomian, ajutând persoanele cu tulburări ale glandelor Meibomian. Ele funcționează prin furnizarea de căldură și presiune. Doar un medic oftalmolog îți poate spune ce dispozitiv ți se potrivește.

Aplicarea picăturilor pentru ochi făcute din propriul tău sânge

Picăturile pentru ochi făcute din propriul tău sânge se numesc picături oculare serice autologe. Acestea pot fi o opțiune dacă te confrunți cu simptome severe de ochi uscat care nu răspund la niciun alt tratament. Pentru a face aceste picături pentru ochi, o probă de sânge este procesată pentru a elimina globulele roșii din sânge și apoi este amestecată cu o soluție de sare, conform Mayo Clinic.

Recurgerea la o intervenție chirurgicală

O intervenție chirurgicală poate fi o opțiune de tratament pentru oamenii care se confruntă cu sindromul de ochi uscat din cauza unei probleme de funcționare prezente la unul sau la ambii ochi. Spre exemplu, un medic îți poate recomanda o intervenție chirurgicală pentru a corecta slăbirea pleoapelor inferioare, o afecțiune care poate duce la scurgerea lacrimilor din ochi.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Sauna umedă sau uscată? Ce beneficii are fiecare din ele
Sauna umedă sau uscată? Ce beneficii are fiecare din ele
PARTENERI