Beneficiile consumului de roșii. Ce ascund aceste legume foarte populare

Publicat: 24 august 2023, 06:13

Roșiile sunt printre cele mai populare alimente, fiind prezente în majoritatea bucătăriilor. Pe lângă multiplele lor întrebuințări culinare, acestea îți pot îmbunătăți o serie de aspecte ale sănătății tale generale. Află care sunt beneficiile consumului de roșii.

Deși experții în botanică le încadrează în categoria fructelor, roșiile sunt în general gătite sub formă de legume. De obicei, când ajung la maturitate capătă o culoare roșie, însă există soiuri, care includ o varietate de culori: portocaliu, galben, verde și violet.

Beneficiile consumului de roșii

Roșiile sunt fructele cu cel mai mare conținut de apă, în proporție de 94%. Acestea pot fi mai hidratante decât pepenele roșu. Au un profil nutritiv important, compus din: fibre, acid folic, proteine, vitamina A, vitamina C, zaharuri, carbohidrați, grăsimi, potasiu și licopen, un antioxidant important. Apa este pe primul loc, în timp ce fibrele și carbohidrații au a doua cea mai mare pondere în compoziție.

În general, roșiile susțin o stare de sănătate bună, previn apariția afecțiunilor cronice și-ți protejează pielea. Pot fi ușor consumate proaspete, la conservă sau ca ingrediente în produse cum sunt sosurile sau pastele.

Pasta de roșii are mai mulți nutrienți concentrați decât roșiile crude sau la conservă. Dacă alegi să gătești roșii proaspete și să le înăbuși conținutul de apă, poți obține concentrații asemănătoare. Totodată, dacă vrei să consumi produse procesate din roșii, citește-le etichetele pentru a le evita pe cele care au în compoziție: ulei, sare sau zahăr.

Pot sprijini sănătatea ochilor

Roșiile conțin zeaxantină și luteină, doi carotenoizi ce pot sprijini sănătatea ochilor și pot preveni dezvoltarea anumitor afecțiuni, cum sunt degenerescența maculară legată de vârstă și cataracta. Vitamina A din roșii poate aduce aceleași beneficii și poate preveni apariția orbirii de noapte, conform Everyday Health.

Te ajută să te hidratezi

Printre beneficiile consumului de roșii se numără hidratarea. Acestea au proprietăți hidratante datorită conținutului lor format în proporție de 94% apă. În plus, conțin potasiu, un electrolit care susține hidratarea și ajută la menținerea volumului de lichid intracelular.

Te protejează împotriva razelor dăunătoare ale soarelui

Roșiile au concentrații mari de licopen, un pigment și un carotenoid solubil în grăsimi care dă culoare fructelor roșii. Licopenul poate apăra împotriva stresului oxidativ, inclusiv a daunelor cauzate de razele ultraviolete (UV) provenite de la soare.

Consumul de cantități mari de roșii ar putea acționa ca o protecție solară internă deoarece pot preveni apariția arsurilor solare și a cancerului de piele. În același timp, nu se recomandă să renunți la crema de protecție solară obișnuită.

Dacă apar probleme din cauza razelor ultraviolete, amintește-ți că poți trata arsurile solare. Poți folosi o cremă hidratantă, poți face dușuri reci, poți lua medicamente antiinflamatoare și poți bea mai multă apă.

Ar putea reduce riscul de apariție a anumitor tipuri de cancer

Persoanele care consumă multe roșii tind să aibă un risc mult mai scăzut de a dezvolta cancer de: sân, prostată și plămâni. Licopenul din roșii poate inhiba creșterea celulelor canceroase și modulează funcția imunitară, fiind printre beneficiile consumului de roșii. Acesta protejează celulele de efectele dăunătoare ale radicalilor liberi. Produsele concentrate din roșii pot avea mai mult licopen în compoziție.

Poți crește absorbția de licopen în organism dacă mănânci roșii alături de alimente care conțin grăsimi sănătoase.

Susțin diversificarea microbiomului intestinal

O dietă bogată în roșii poate ajuta la diversificarea microbiomului intestinal. Acesta poate menține o digestie echilibrată și un sistem imunitar sănătos. Roșiile ar putea trata boala inflamatorie intestinală și inflamația ficatului. În plus, un microbiom intestinal diversificat ar putea îmbunătăți funcția imunitară și ar putea preveni apariția cancerului.

Îmbunătățesc funcțiile sistemului imunitar

Vitamina C prezentă în roșii poate are un rol esențial în susținerea funcțiilor sistemului imunitar și poate preveni instalarea răcelilor, potrivit Cleveland Clinic. Fiind un antioxidant puternic, îți poate îmbunătăți celulele imunitare din organism, care luptă împotriva infecțiilor.

Conțin concentrații mari de vitamina C

Roșiile conțin o bună parte din aportul de vitamina C recomandat zilnic. Vitamina C are proprietăți antioxidante, susține funcția imunitară și producția de colagen, reduce inflamația, facilitează absorbția fierului și luptă împotriva radicalilor liberi, responsabili de accelerarea procesului de îmbătrânire.

Te pot ajuta să menții o greutate optimă

Menținerea unei greutăți optime se numără printre beneficiile consumului de roșii. Roșiile proaspete sunt alimente cu un conținut scăzut de calorii. Concentrațiile lor ridicate de fibre și apă te pot ajuta să simți senzație de sațietate pe termen lung și să menții o greutate sănătoasă. Iar sucul de roșii ar putea reduce greutatea corporală.

Sprijină sănătatea inimii

Consumul ridicat de roșii se asociază cu un risc mai scăzut de a dezvolta boli cardiovasculare și deces cauzat de bolile coronariene. Mai mult, sosul de tomate îmbogățit cu ulei de măsline poate scădea nivelul colesterolului din sânge și poate reduce inflamația.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
Alimente benefice pentru sănătatea inimii. Ce poți mânca dacă suferi de o boală cardiovasculară
Alimente benefice pentru sănătatea inimii. Ce poți mânca dacă suferi de o boală cardiovasculară
PARTENERI