Când se mănâncă fructele? 5 mituri demontate de specialiști

Publicat: 20 iulie 2023, 07:52

Internetul abundă în sfaturi despre nutriție și diete sănătoase, iar un subiect foarte dezbătut este legat de momentul ideal în care putem mânca fructe. Sunt mai sănătoase dacă le mâncăm dimineața sau între mese? Iată cele mai populare 5 mituri despre când se mănâncă fructele.

Există o mulțime de mituri legate de alimentație, iar câteva dintre ele vizează și consumul de fructe. Pe internet, circulă o mulțime de recomandări despre când este bine să mănânci fructe. Unele susțin că ele ar trebui consumate doar între mese, pentru că există riscul să fermenteze în stomac. Altele încurajează consumul dimineața, pe stomacul gol, fiindcă numai așa putem beneficia de toate calitățile lor nutriționale.

Sunt anumite momente ale zilei mai potrivite decât altele pentru a mânca fructe? Iată care sunt cele mai întâlnite 5 mituri despre când se mănâncă fructele și care sunt argumentele științifice împotriva lor.

1. Mănâncă fructele doar pe stomacul gol

Este cel mai popular mit legat de momentul ideal în care putem mânca fructe și are la bază teoria potrivit căreia ele încetinesc digestia și stagnează în stomac, unde fermentează. Un alt argument adus în favoarea acestei idei este că fructele consumate împreună cu alte alimente provoacă balonare, gaze, disconfort gastric și alte simptome neplăcute.

Într-adevăr, fibrele alimentare conținute de fructe încetinesc golirea stomacului, dar celelalte afirmații nu au susținere științifică. Deși încetinesc ritmul cu care se golește stomacul, ele nu vor rămâne acolo o perioadă îndelungată. 

Într-un studiu, viteza de golire a stomacului în cazul participanților care au consumat pectină (un tip de fibre conținute de fructe) a fost de 82 de minute, în comparație cu 70 de minute, cât a durat golirea stomacului la persoanele care nu au consumat pectină. Așadar, diferența nu este atât de mare încât fructele să aibă timp să fermenteze în stomac.

De altfel, chiar dacă fructele ar rămâne multă vreme în stomac, acidul gastric ar împiedica formarea bacteriilor care produc fermentația. El are un pH foarte scăzut și conținutul gastric cu care se amestecă devine atât de acid, încât majoritatea microorganismelor nu se pot dezvolta în acest mediu.

În plus, golirea mai lentă a stomacului nu este un lucru rău. Ea ne menține senzația de sațietate pentru o perioadă mai îndelungată, ceea ce previne îngrășarea, după cum o demonstrează studiile. Cât despre alte argumente, cum ar fi aceea că fructele consumate pe stomacul gol cresc longevitatea sau ne energizează, nu există o susținere științifică pentru ele.

2. Când se mănâncă fructele? Nu înainte sau după masă!

Acest mit este legat de primul, fiindcă susține recomandarea de a consuma fructele pe stomacul gol pentru a beneficia de toate beneficiile lor nutriționale. Teoria susține că vitaminele, mineralele și ceilalți nutrienți conținuți de fructe se pierd cumva, lucru care nu este adevărat. 

Organismul uman este capabil să extragă eficient nutrienții din alimente. După ce mâncăm, stomacul devine un rezervor care eliberează doar cantități mici din bolul alimentar tocmai pentru ca intestinele să o poată digera ușor. 

Intestinul subțire este capabil să absoarbă toți nutrienții din alimente. La adulți, el are o lungime de până la 6 metri și o suprafață cu rol de absorbție a hranei de circa 30 de metri pătrați. Această suprafață este, așadar, suficient de mare pentru a absorbi toți nutrienții din fructe, indiferent dacă le-ai mâncat pe stomacul gol sau împreună cu alte alimente.

3. Dacă ești diabetic, ar trebui să mănânci fructele cu 1-2 ore înainte sau după masă

Mitul pornește de la ideea că persoanele care suferă de diabet zaharat se confruntă și cu probleme digestive, iar dacă mănâncă fructele separat de alte alimente, vor avea o digestie mai bună. Teoria nu are o susținere științifică. 

Când consumăm fructe la distanță de mese, zaharurile pe care le conțin ajung mai repede în circulația sangvină. Or, acesta este chiar lucrul pe care diabeticii ar trebui să-l evite. De aceea, este chiar recomandat să combine fructele cu alte alimente sau gustări. 

Dacă suferi de diabet, mănâncă fructele împreună cu alimente bogate în proteine, fibre sau grăsimi. Procedând astfel, stomacul își va goli mai lent conținutul în intestinul subțire, potrivit studiilor. Astfel, zaharurile sunt absorbite în cantități mai mici, treptat, iar glicemia nu va avea creșteri mari.

Tipul de fructe pe care le alegi este important dacă ai diabet. Sunt recomandate fructele cu un indice glicemic scăzut, care nu produc creșteri mari ale glicemiei. Aproape toate fructele au un indice glicemic scăzut, cu excepția pepenilor, ananasului și fructelor uscate. 

4. Când se mănâncă fructele? Neapărat dimineața!

Cel mai bun moment al zilei în care poți mânca fructe este dimineața, spune o altă recomandare populară. Ea este argumentată de ideea că alimentele bogate în zaharuri, cum sunt fructele, cresc nivelul glicemiei și activează sistemul digestiv. 

În realitate, orice aliment care conține carbohidrați va crește temporar nivelul glicemiei până când glucoza este absorbită, indiferent de momentul din zi în care îl consumăm. 

Singurul beneficiu pe care l-ar putea avea consumul de fructe dimineața este că asigură energie și nutrienți, dar nu există un alt argument științific în favoarea acestei recomandări. 

Nu avem nevoie să ne activăm sistemul digestiv, pentru că el este pregătit să intre în acțiune chiar din momentul în care băgăm mâncare în gură, indiferent de oră. În plus chiar dacă mesele bogate în carbohidrați cresc temporar nivelul de energie, ele nu modifică rata metabolismului, în ansamblu. Așadar, fructele sunt sănătoase la orice oră alegem să le mâncăm. 

5. Nu ar trebui să mănânci fructe după ora 14.00

Argumentul acestei recomandări este că fructele consumate după ora 14.00 cresc nivelul glicemiei, iar organismul nu va avea timp să o stabilizeze până la ora de culcare, ceea ce va favoriza îngrășarea. 

Orice aliment care conține carbohidrați crește nivelul glicemiei indiferent de ora la care îl mâncăm. Glicemia nu se va menține ridicată mai mult timp dacă mâncăm fructe după ora 14.00. Sensibilitatea la insulină are fluctuații pe parcursul zilei, dar ele sunt nesemnificative și nu influențează rata metabolică, adică rata cu care organismul arde calorii sau energie.

În plus, nu există niciun argument științific în favoarea ideii că fructele consumate după-amiaza ar îngrășa. În timpul somnului, rata metabolică scade, dar procesul de ardere a caloriilor nu se oprește atunci când mergem la culcare. Corpul are nevoie de energie și când dormim, pentru a menține funcțiile vitale. Prin urmare, nu toate caloriile neconsumate peste zi vor fi stocate sub formă de grăsime noaptea.

De altfel, cercetările arată că persoanele care mănâncă multe fructe și legume pe parcursul zilei au o greutate mai mică și sunt mai puțin predispuse la îngrășare. O analiză a 17 studii care au evaluat impactul consumului de fructe și legume asupra greutății susține că un consum crescut scade cu 17% riscul de obezitate.

Fructele sunt o sursă excelentă de nutrienți, iar dacă te privezi de ele în a doua parte a zilei, le vei elimina dintre opțiunile sănătoase de gustări și deserturi. Așadar, orice moment din zi este bun pentru a le consuma și nu trebuie să le eviți după-amiaza sau în jurul orelor de masă.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cum te poate ajuta grăsimea brună la slăbit. Ar putea deveni o soluție împotriva obezității
Cum te poate ajuta grăsimea brună la slăbit. Ar putea deveni o soluție împotriva obezității
Bărbații și femeile pot avea nevoie de o alimentație diferită pentru a pierde în greutate. Ce au aflat cercetătorii după analiza proceselor metabolice
Bărbații și femeile pot avea nevoie de o alimentație diferită pentru a pierde în greutate. Ce au aflat cercetătorii după analiza proceselor metabolice
Alimente care provoacă reflux gastroesofagian. Ce să eviți pentru a preveni arsurile la stomac
Alimente care provoacă reflux gastroesofagian. Ce să eviți pentru a preveni arsurile la stomac
PARTENERI