Efectele genuflexiunilor asupra sănătății. Impactul acestor exerciții fizice

Publicat: 12 februarie 2024, 06:55

Genuflexiunile pot aduce numeroase beneficii stării de sănătate. Acestea pot întări musculatura și pot arde surplusul de grăsime. Totodată, este important să ceri sfatul unui specialist înainte de a le include în programul de antrenament pentru a evita posibile accidentări. Citește despre efectele genuflexiunilor asupra sănătății.

Genuflexiunile sunt printre cele mai populare tipuri de exerciții, pot îmbunătăți musculatura și pot preveni accidentările la nivelul articulațiilor. Acestea pot fi executate în mai multe moduri și pot fi incluse într-o serie de programe pentru antrenament.

Efectele genuflexiunilor asupra sănătății

Genuflexiunile reprezintă unul dintre cele mai eficiente tipuri de exerciții pentru îmbunătățirea performanței atletice. Sunt destul de ușor de realizat pentru majoritatea oamenilor, deoarece nu necesită niciun echipament și nici nu ai nevoie de un spațiu special amenajat pentru a le pune în aplicare.

Genuflexiunile pot susține un stil de viață sănătos. Dacă execuți minim 5 pe zi, acest obicei îți poate sprijini sănătatea inimii.

Există multe variante de genuflexiuni, iar fiecare dintre acestea oferă propriile beneficii. Printre aceste tipuri de genuflexiuni se regăsesc sărituri în sprijin ghemuit și genuflexiuni laterale. Alegerea corectă a variației de genuflexiuni pentru o persoană depinde de nivelul său actual al abilităților și de obiectivele de antrenament.

În general, genuflexiunile pot fi utile dacă vrei să scapi de kilogramele în plus și să gestionezi o greutate optimă. Acestea te pot ajuta să arzi grăsimea în exces în mod rapid, potrivit Medical News Today.

Efectele genuflexiunilor asupra sănătății pun accentul pe articulații. Astfel, pot îmbunătăți în mod vizibil flexibilitatea și mobilitatea în partea inferioară a corpului. Pot avea un impact foarte pozitiv, mai ales la nivelul articulațiilor genunchiului.

De asemenea, genuflexiunile pot contribui la întărirea mușchilor picioarelor, cvadricepsului, gambelor și ischiochimbilor. Mai mult, pot întări partea inferioară a spatelui.

O poziție incorectă a corpului se asociază cu: dureri de spate, dureri de gât, tulburări de somn și chiar un metabolism mai lent. În timpul genuflexiunilor, trebuie să ții spatele drept, de aceea îți pot îmbunătăți postura, conform The Manual.

Dacă vrei să fii sigur că execuți corect genuflexiunile, este indicat să ceri sfatul unui antrenor de sport pentru a evita potențialele accidentări.

Potențialele riscuri ale genuflexiunilor

Printre efectele genuflexiunilor asupra sănătății se regăsesc și unele potențiale riscuri. Persoanele care execută genuflexiuni fără a fi pregătite de un specialist pot experimenta dureri de genunchi. O instruire adecvată poate ajuta la prevenirea acestui lucru. De exemplu, se recomandă frecvent ca genunchii să rămână în linie cu picioarele în timpul acestor exerciții.

Genuflexiunile executate împreună cu ridicarea unor greutăți pot crește riscul de rănire. Mai mult, pot afecta genunchii sau spatele, atunci când o persoană nu le efectuează corect. Dacă urmează să efectuezi pentru prima dată genuflexiuni cu greutăți ia în considerare sfatul unui antrenor.

De asemenea, fii atent la rapiditatea cu care le execuți, mai ales când ai mușchii abdomenului mai slabi sau nu obișnuiești să te antrenezi foarte frecvent. Dacă pui prea multă presiune pe mușchi când faci genuflexiuni, riști să dezvolți o hernie inghinală.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Statul prelungit pe scaun poate afecta sănătatea inimii. Un studiu arată că poate fi dăunător inclusiv persoanelor care fac sport în timpul liber
Statul prelungit pe scaun poate afecta sănătatea inimii. Un studiu arată că poate fi dăunător inclusiv persoanelor care fac sport în timpul liber
Exerciții fizice pentru sănătatea cardiovasculară. Cum cresc ritmul cardiac în timpul efortului
Exerciții fizice pentru sănătatea cardiovasculară. Cum cresc ritmul cardiac în timpul efortului
Activitățile fizice zilnice pot aduce beneficii sănătății creierului. Un nou studiu a analizat modificările produse la nivel cognitiv
Activitățile fizice zilnice pot aduce beneficii sănătății creierului. Un nou studiu a analizat modificările produse la nivel cognitiv
PARTENERI