Activitățile fizice zilnice pot aduce beneficii sănătății creierului. În urma unui nou studiu, cercetătorii au observat că pot diminua pe termen lung riscul de declin cognitiv și demență. Aceștia au analizat persoane de vârstă mijlocie pentru a observa ce modificări pot produce.
Cercetătorii au arătat că oamenii de vârstă mijlocie care au făcut mișcări zilnic au prezentat o îmbunătățire a vitezei de procesare cognitivă. Aceasta a echivalat cu a fi cu patru ani mai tineri, indiferent dacă activitatea a fost de intensitate mai mică sau mai mare.
Activitățile fizice zilnice pot aduce beneficii sănătății creierului
Cercetătorii de la Penn State College of Medicine au evaluat datele a 204 participanți care au luat parte la lucrarea științifică numită Multicultural Healthy Diet Study to Reduce Cognitive Decline & Alzheimer’s Risk. Persoanele care au fost incluse în studiu au avut vârste cuprinse între 40 și 65 de ani. Acestea locuiau în Bronx, New York. Aceștia nu prezentau diagnostice antecedente de tulburări cognitive, conform News-Medical.
Pe parcursul studiului, oamenii de știință au utilizat mijoacele tehnologice cu ajutorul smartphone-ului. Metoda a avut scopul de a facilita interacționarea cu participanții de mai multe ori pe parcursul zilei. Aceștia au urmat un protocol numit evaluare momentană ecologică. Timp de nouă zile, persoanele implicate s-au înregistrat de șase ori pe zi, aproximativ la fiecare 3,5 ore.
„Nu trebuie să mergeți la sală pentru a experimenta toate beneficiile potențiale ale activității fizice”, a declarat Jonathan Hakun, profesor asistent de neurologie și psihologie la Penn State și Penn State College of Medicine, potrivit Neuroscience News.
Obiceiurile simple pot influența sănătatea
La fiecare verificare solicitată, participanții au raportat dacă au fost activi fizic de la verificarea precedentă. Persoanele care au fost active au avut sarcina de a evalua intensitatea activității în trei niveluri: ușoară, moderată sau viguroasă.
Spre exemplu, intensitatea ușoară a inclus mersul pe jos și curățenia în casă. În același timp, intensitatea viguroasă a vizat alergarea, mersul rapid cu bicicleta și drumețiile cu efort. După aceea, participanții au fost puși să practice două jocuri mintale. Primul joc a fost creat pentru a evalua viteza de procesare cognitivă. Al doilea joc a fost conceput pentru a analiza memoria de lucru.
În momentele în care persoanele implicate au raportat că au fost active fizic în ultimele 3,5 ore, au prezentat îmbunătățiri ale vitezei de procesare. Acestea au fost echivalente cu a fi cu patru ani mai tineri. Chiar dacă nu s-au identificat efecte pozitive ale memoriei de lucru, timpul de răspuns în timpul sarcinii de memorie de lucru a arătat îmbunătățiri asupra vitezei de procesare.
Potrivit acestui studiu publicat în Annals of Behavioral Medicine, concluziile oamenilor de știință sugerează că implicarea în activități fizice zilnice de orice nivel de intensitate poate aduce efecte benefice pe termen scurt asupra sănătății cognitive. În același timp, poate indica mai multe potențiale metode de intervenție pentru persoanele care suferă de probleme cognitive.
Pe lângă exercițiile fizice executate cu regularitate, există exerciții care pot aduce îmbunătățiri concentrării și memoriei. Printre acestea se pot regăsi: jocuri de cuvinte încrucișate, sudoku, învățarea unei limbi străine, jocuri de cărți, cititul activ și luarea notițelor.