Smoothie-urile sunt foarte populare deoarece reprezintă o modalitate eficientă și gustoasă de a asimila o mulțime de nutrienți într-un timp scurt. Multe persoane le consumă zilnic pentru că se pot prepara foarte rapid. Însă, anumite combinații s-ar putea să nu fie foarte inspirate. Află de ce nu este indicat să adaugi banane în smoothie.
Anumite fructe, printre care și bananele, conțin o enzimă numită polifenoloxidază, care poate reduce absorbția de flavanoli, în special când le combini cu ingrediente bogate în flavanoli ca fructele de pădure. Acești flavanoli pot avea un rol benefic pentru inimă. Din acest motiv, se recomandă să alegi ingrediente cu o activitate scăzută a enzimei polifenoloxidază.
De ce nu este indicat să adaugi banane în smoothie
Amestecarea anumitor ingrediente în smoothie-uri poate influența în ce măsură corpul primește un impuls nutrițional. Unele niveluri ale polifenoloxidazei, o enzimă prezentă în multe legume și fructe, pot afecta nivelurile de flavanoli care pot fi absorbiți în organism.
Flavanolii sunt un grup de compuși bioactivi care pot fi benefici pentru inimă și sănătatea cognitivă. În mod natural, se găsesc în: mere, pere, afine, mure, struguri și cacao. Deseori, aceștia se folosesc ca ingrediente pentru smoothie, potrivit SciTechDaily.
Dacă tai un măr sau cureți o banană, fructele vor căpăta rapid o nuanță maro. Acest lucru se întâmplă din cauza polifenoloxidazei. Schimbarea are loc atunci când alimentele care conțin această enzimă sunt expuse la aer, tăiate sau lovite.
Când te întrebi de ce nu este indicat să adaugi banane în smoothie, gândește-te că acest amestec poate reduce drastic nivelurile de flavanoli din organism. Pot apărea efecte chiar dacă incluzi chiar și o singură banană. Astfel, se evidențiază modul în care prepararea și combinarea alimentelor pot afecta absorbția compușilor dietetici din acestea.
Pentru a-ți menține sănătatea cardiometabolică se recomandă să consumi zilnic între 400-600 de miligrame de flavanoli. Dacă vrei să consumi această cantitate, este indicat să iei în considerare prepararea smoothie-urilor prin combinarea alimentelor bogate în flavanoli, cum ar fi: fructe de pădure, mango, ananas, portocale sau iaurt. Acestea au o activitate scăzută a enzimei polifenoloxidaze.
De asemenea, fructele de pădure pot aduce beneficii pentru sănătate. Spre exemplu, afinele au proprietăți antioxidante care pot lupta împotriva stresului oxidativ și pot preveni îmbătrânirea prematură.
Cum poți consuma banane în smoothie-uri
Dacă te întrebi de ce nu este indicat să adaugi banane în smoothie, amintește-ți că sunt fructe nutritive ce pot fi consumate în continuare în amestecuri. Dacă vrei să consumi smoothie-uri cu banane sau alte fructe și legume cu activitate ridicată de polifenoloxidază, cum ar fi sfecla elvețiană, se recomandă să nu le combini cu fructe bogate în flavanoli, cum ar fi: fructele de pădure, strugurii și cacao.
Atunci când amesteci o banană în compoziție, distrugi pereții celulari ai fructelor, conform Have Yourself a Time. Acest lucru poate elibera compuși care pot irita sistemul digestiv. În plus, amestecarea unei banane poate îngreuna absorbția nutrienților din fructe. Nutrienții din banană pot fi mai ușor absorbiți de organism dacă este consumată întreagă.
Dacă te temi de potențialele riscuri pentru sănătate ale amestecării unei banane într-un smoothie, poți încerca să tai banana în felii în loc să o zdrobești.
În același timp, anumite smoothie-uri cu banane pot avea un gust neplăcut. De exemplu, combinația de căpșuni și banane poate crea un gust mult prea dulce pentru unele persoane.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.