Beneficiile consumului de pepene roșu: de ce e indicat să-l incluzi în dietă

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 22 iulie 2023, 06:20

Pepenele roșu este un fruct plin de nutrienți, recunoscut pentru aroma sa inconfundabilă și concentrația mare de apă din compoziție. Poate sprijini calitatea oricărei diete și îți poate îmbunătăți sănătatea. Află care sunt beneficiile consumului de pepene roșu.

Reclamă

Acesta crește aportul de nutrienți importanți, printre care: vitamine, minerale și fibre. Reduce acizii grași saturați și zaharurile adăugate. Poate proteja funcțiile cardiovasculare și ar putea susține sănătatea cardio-metabolică.

Beneficiile consumului de pepene roșu

Pepenele roșu poate intensifica absorbția de nutrienți și poate îmbunătăți calitatea generală a dietei. Acesta aduce un aport mai mare de: fibre, potasiu, magneziu, vitamina A, vitamina C, vitamina B6 și carotenoide, cum este licopenul. Are un aport scăzut de zaharuri adăugate și acizi grași saturați.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Sucul din pepene roșu protejează funcția vasculară, în cazurile de hiperglicemie. Pe lângă conținutul bogat în L-citrulină și L-arginină, acesta reprezintă o sursă importantă de antioxidanți, ceea ce poate ajuta la reducerea stresului oxidativ. În plus, joacă un rol important în prevenirea afecțiunilor inimii.

Asigură hidratarea organismului

Fiecare celulă din organismul tău are nevoie de apă. Chiar și un deficit minim, te poate face să te simți slăbită. În cazul deshidratării severe, poate fi nevoie să ți se administreze intravenos lichide. Apa reprezintă 92% din compoziția pepenelui roșu, potrivit SciTechDaily. Acesta te poate ajuta să-ți menții corpul hidratat.

Reclamă

Îmbunătățește sănătatea inimii

Citrulina din pepenele roșu este un aminoacid care poate facilita circulația sângelui în organism și poate reduce tensiunea arterială. În plus, licopenul oferă avantajul de a diminua riscurile de apariție a atacurilor de cord, acesta fiind unul dintre beneficiile consumului de pepene roșu.

Susține antrenamentele fizice

Conținutul său bogat de apă, aminoacizii și antioxidanții susțin antrenamentele fizice. Are un conținut crescut de potasiu, un mineral ce poate calma durerile cauzate de efortul fizic. Poți bea suc de pepene roșu, după ce transpiri, pentru a preveni durerile musculare.

Protejează articulațiile

Unul dintre beneficiile consumului de pepene roșu este că poate proteja articulațiile. Pepenele roșu are un pigment natural numit beta-criptoxantină, care poate proteja articulațiile împotriva inflamației. Unii specialiști consideră că, în timp, dacă îl consumi în mod constant, acesta poate diminua riscul de apariție a artritei reumatoide.

Reclamă

De asemenea, poți lua suplimente pentru articulații. Acestea pot include: ulei de pește, curcumină, glucozamină, condroitină, S-Adenozil-Metionină sau colagen.

Reduce riscul de apariție a cancerului și a diabetului

Culoarea roșie a pepenelui roșu se datorează antioxidantului numit licopen. Acesta poate reduce riscul de apariție a cancerului și a diabetului. Conținutul său depășește valorile nutriționale ale oricărui fruct sau legumă. Dacă vrei să fii sigur că alegi un pepene cu un conținut mare de licopen, consumă unul cu pulpa de culoare roșu aprins, în loc să consumi unul portocaliu sau galben. De asemenea, pepenii copți și cei fără semințe au un conținut mai mare de licopen.

Are efecte calmante asupra pielii

Unul dintre beneficiile consumului de pepene roșu îl reprezintă efectul său calmant asupra pielii. Substanțele nutritive din pepene, cum sunt vitamina A, vitamina B6 sau vitamina C îți pot face pielea să rămână moale, netedă și suplă. Datorită conținutului ridicat de apă, poate fi folosit ca ingredient în realizarea unor măști faciale, conform Nourish by WebMD.

Poate fi ușor de digerat

Dacă suferi de afecțiuni digestive, cum sunt boala Crohn sau colita, lista alimentelor pe care trebuie să le eviți poate fi destul de lungă. Pepenele roșu poate fi ușor de digerat chiar dacă ai intestinele inflamate. Doar ai grijă să nu mănânci coaja sau semințele, în cazul în care este nevoie să limitezi aportul de fibre consumate zilnic.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Fructe bogate în vitamina K. Cum îți pot completa dieta
Fructe bogate în vitamina K. Cum îți pot completa dieta
Fructe bogate în vitamina K. Cum îți pot completa dieta
Proprietățile medicinale ale apei cu castraveți. Cum îți poate completa dieta
Proprietățile medicinale ale apei cu castraveți. Cum îți poate completa dieta
Proprietățile medicinale ale apei cu castraveți. Cum îți poate completa dieta
Alimente pentru sănătatea prostatei. Ce impact pot avea asupra organismului
Alimente pentru sănătatea prostatei. Ce impact pot avea asupra organismului
Alimente pentru sănătatea prostatei. Ce impact pot avea asupra organismului
Reclamă
PARTENERI
icon