Ce se întâmplă în organism când consumi afine. De ce să le incluzi în dieta ta

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 13 august 2023, 07:14

Deseori, afinele sunt catalogate drept superalimente, fiind recunoscute pentru aroma lor dulce. Pot fi consumate ca gustări simple sau pot fi incluse în rețete de prăjituri sau sucuri. Află ce se întâmplă în organism când consumi afine.

Reclamă

Afinele pot aduce nenumărate beneficii pentru sănătate. Îmbunătățesc memoria, previn apariția bolilor de inimă, scad tensiunea arterială și ajută la recuperarea în urma exercițiilor fizice.

Ce se întâmplă în organism când consumi afine

Tufa de afine este un arbust înflorit care produce fructe cu o nuanță albăstruie violet, fiind cunoscut și sub numele de afin. Acesta este strâns înrudit cu arbuștii similari, cum ar fi cei care produc merișoare și mure. Afinele au culoarea verde când apar prima dată, apoi devin violete și albastre pe măsură ce se coc.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Acestea se impart în două tipuri: afin cu tufa înaltă sau afin scund (afin sălbatic). Afinul cu tufa înaltă se întâlnește cel mai des, în timp ce afinul sălbatic conține mai mulți antioxidanți.

Sunt unul dintre alimentele cele mai bogate în antioxidanți

Antioxidanții îți protejează corpul de radicalii liber. Radicalii liberi sunt molecule instabile care îți pot deteriora celulele, pot accelera procesul de îmbătrânire și pot favoriza apariția unor boli grave, cum ar fi cancerul. Principalii compuși antioxidanți prezenți în afine aparțin unei familii de antioxidanți polifenoli numiți flavonoide. Un grup de flavonoide, în special antocianine, este considerat a fi responsabil pentru multe dintre efectele lor benefice asupra sănătății.

Reclamă

De asemenea, poți consuma alimente bogate în antioxidanți: mere, fructe de pădure, legume crucifere, avocado, leguminoase, fructe nucifere, roșii, anghinare și cacao.

Conțin o mulțime de nutrienți și puține calorii

Dacă vrei să știi ce se întâmplă în organism când consumi afine, gândește-te că sunt printre fructele de pădure cele mai bogate în nutrienți. Acestea conțin: vitamina C, vitamina K, fibre și mangan, alături de multe alte substanțe nutritive. Au puține calorii, ceea ce le poate face avantajoase dacă îți dorești să scapi de câteva kilograme în plus.

Ar putea regla nivelurile colesterolului din sânge

Colesterolul ridicat este dăunător pentru inimă, deoarece se poate acumula în artere. Colesterolul care se acumulează, mai târziu oxidează. Acest lucru dăunează organismului dacă sunt implicate cantități mari de colesterol. Antioxidanții din afine ajută la prevenirea oxidării și acumulării colesterolului în sânge, potrivit Nourish by WebMD.

Reclamă

Ar putea preveni apariția cancerului și a îmbătrânirii premature

Daunele oxidative ale ADN-ului sunt o parte inevitabilă a vieții de zi cu zi. Deteriorarea ADN-ului este motivul pentru care îmbătrânim. De asemenea, are un rol important în dezvoltarea unor boli precum cancerul. Deoarece afinele sunt bogate în antioxidanți, ele pot neutraliza unii dintre radicalii liberi care îți afectează ADN-ul.

Ar putea scădea tensiunea arterială și riscul de apariție a bolilor de inimă

Dacă vrei să știi ce se întâmplă în organism când consumi afine, află că hipertensiunea arterială este un factor de risc major pentru bolile de inimă. Afinele par să aducă beneficii semnificative persoanelor cu hipertensiune arterială. Consumul zilnic poate ajuta persoanele cu obezitate, care prezintă un risc ridicat de a dezvolta boli de inimă. Pot apărea efecte similare la femeile aflate în postmenopauză.

Consumul de fructe bogate în antocianine, cum ar fi afinele, este asociat cu un risc redus de apariție a atacului de cord.

Pot menține funcționarea creierului

Stresul oxidativ poate accelera procesul de îmbătrânire al creierului, afectându-i negativ funcțiile. Antioxidanții din afine pot avea efecte asupra zonelor din creier care sunt responsabile de inteligență. Afinele și căpșunile ar putea întârzia îmbătrânirea mentală cu până la 2,5 ani.

Antocianinele din afine ar putea avea efecte antidiabetice

Dacă vrei să știi ce se întâmplă în organism când consumi afine, află că acestea oferă cantități moderate de zahăr în comparație cu alte fructe. Antocianinele din afine au efecte benefice asupra sensibilității la insulină și asupra metabolismului glucozei. Sensibilitatea îmbunătățită la insulină poate reduce riscul de apariție a sindromului metabolic și a diabetului de tip 2, care sunt asociate cu o serie de rezultate negative asupra sănătății.

Ar putea lupta împotriva infecțiilor de tract urinar

Sucul de afine ar putea preveni apariția infecțiilor de tract urinar, la fel de eficient ca merișoarele. Acestea conțin substanțe, care se numesc antiadezivi. Antiadezivii ajută la prevenirea fixării bacteriilor precum E. coli de peretele vezicii urinare, conform Healthline.

Ar putea reduce leziunile musculare

Exercițiile fizice intense pot provoca dureri musculare și oboseală. Acest lucru este determinat parțial de inflamația locală și stresul oxidativ prezent în țesutul muscular. Suplimentele de afine pot reduce daunele care apar la nivel molecular și pot diminua durerea. De asemenea, pot accelera recuperarea musculară.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
5 alimente de evitat în sarcină. Cum poți alege o dietă corespunzătoare
5 alimente de evitat în sarcină. Cum poți alege o dietă corespunzătoare
5 alimente de evitat în sarcină. Cum poți alege o dietă corespunzătoare
La ce se folosește glicerina. Care sunt întrebuințările sale medicinale
La ce se folosește glicerina. Care sunt întrebuințările sale medicinale
La ce se folosește glicerina. Care sunt întrebuințările sale medicinale
Cele mai bune vitamine pentru ochi și alimentele care mențin vederea bună
Cele mai bune vitamine pentru ochi și alimentele care mențin vederea bună
Cele mai bune vitamine pentru ochi și alimentele care mențin vederea bună
Reclamă
PARTENERI
icon