În cazurile severe, insolația poate deveni o urgență deoarece indică faptul că organismul nu-și mai poate scădea temperatura internă. Aceasta poate fi prevenită dacă îți iei câteva măsuri de siguranță. Află cum poți preveni insolația.
Pentru a-ți proteja sănătatea generală, atunci când rămâi la temperaturi ridicate, poți lua măsuri de prevenție pentru a-ți menține o temperatură optimă a organismului și a-ți asigura hidratare. În plus, este important să eviți acțiunile care pot crește riscul de a dezvolta insolație, cum ar fi implicarea în activități fizice intense. Acestea îți pot crește riscul de a te îmbolnăvi.
Cum poți preveni insolația
Insolația apare atunci când procesele naturale ale corpului nu mai pot regla temperatura internă pe măsură ce te supraîncălzești. Se poate întâmpla când te expui prea mult la temperaturi ridicate sau practici exerciții fizice intense. Aceasta indică cea mai gravă fază a epuizării termice, atunci când devii expus riscului de a dezvolta simptome, care îți pot pune viața în pericol.
Dacă simptomele nu se ameliorează sau încep să se agraveze, este necesar consultul unui medic într-un timp cât se poate de scurt. Pentru persoanele care suferă de insolație, folosirea apei reci este una dintre cele mai obișnuite modalități de a răci rapid temperatura internă. Bolnavul are nevoie să fie expus imediat la temperaturi scăzute pentru a preveni distrugerea organelor și, în cazurile severe, moartea.
Bea cantități ridicate de apă
Dacă te întrebi cum poți preveni insolația, ia în considerare cum cel mai important aspect pentru a-i preveni simptomele este să consumi mai multă apă decât de obicei. La temperaturi ridicate pierzi lichide din cauza transpirației în exces. Totodată, este important să eviți să aștepți până când simți o senzație puternică de sete.
Exclude consumul de alcool, cofeină și băuturi îndulcite
Prevenirea deshidratării ocupă un rol important în evitarea consumului de băuturi dulci, băuturi alcoolice și cofeină. Toate aceste băuturi deshidratante provoacă urinare frecventă și pierderi de electroliți. Consumul excesiv de zahăr poate determina inflamație. Din acest motiv, se pot agrava și mai mult simptomele insolației, potrivit Dr. Axe.
Evită expunerea directă la soare
Dacă te întrebi cum poți preveni insolația, gândește-te că pentru a-i evita simptomele sau alte boli asociate expunerii în exces la temperaturi ridicate, se recomandă să eviți să petreci timpul în aer liber în zilele de caniculă, în special la amiază. Dacă ești afară într-o zi cu temperaturi foarte fierbinte, este indicat să te adăpostești la umbră. Dacă te afli într-un spațiu deschis, poți folosi o umbrelă pentru protecție.
Poartă haine ușoare și largi
Purtarea unor haine cu țesături largi și simple te poate ajuta să menții o temperatură redusă a corpului. Nu este indicat să poți haine strâmte atunci când te expui la temperaturi ridicate deoarece te pot face să transpiri mai mult, conform GoodRx Health.
Consumă alimente hidratante
Dacă vrei să știi cum poți preveni insolația, ia în calcul că pentru a evita deshidratarea și riscul de a o dezvolta, poți consuma fructe și legume cu proprietăți hidratante. Acestea prezintă un conținut ridicat de apă și conțin electroliți, care te pot ajută să-ți menții echilibrul fluidelor. Alimentele hidratante te pot sprijini să susții stabil nivelul tensiunii arteriale și pot sprijini semnalizarea nervoasă. În această categorie se regăsesc: banane, struguri, grepfrut, roșii, kiwi, castravete, pepene roșu sau morcovi.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.