Consumul de suplimente cu acizi grași Omega 3 ameliorează stările de nervozitate. O cercetare a analizat efectele pe care le pot avea asupra nivelului de agresivitate atât al adulților, cât și al copiilor. În total, a inclus 29 de studii efectuate pe 3918 participanți în 19 laboratoare independente.
În această meta-analiză, oamenii de știință au evaluat în special datele din literatura științifică despre suplimente cu acizi grași Omega 3. În același timp, au măsurat în mod explicit modul în care influențează comportamentul agresiv al mai multor persoane pentru a stabili dacă se poate identifica o ameliorare a a stărilor de nervozitate.
Consumul de suplimente cu acizi grași Omega 3 ameliorează stările de nervozitate
Rezultatele studiilor arată că aportul zilnic și nivelul redus de acizi grași Omega 3 în organism se pot asocia cu efecte adverse. Printre acestea se pot regăsi: inflamație, afectarea răspunsului la stres și o probabilitate mai mare de a suferi de depresie. Pentru efectuarea măsurătorilor s-au folosit teste de sânge, conform MindBodyGreen.
Suplimentele cu acizi grași Omega 3 pot diminua în mod semnificativ agresivitatea adulților și copiilor și pot avea efecte benefice în cazul mai multor forme de agresiune. Cercetarea a vizat agresiunea reactivă și agresiunea proactivă.
Agresiunea reactivă se referă la un răspuns impulsiv, emoțional sau ostil ca reacție la o amenințare percepută de provocare. Agresiune proactivă se referă la acte de agresiune planificate sau deliberate pentru a domina o altă persoană. Aceasta se întâmplă de obicei în comportamentele tip bullying.
Consumul de acizi grași Omega 3 a scăzut atât formele reactive, cât și cele proactive de agresiune. Practic, le-a redus cu un procent de 27%. S-a ajuns la concluzia că acum există suficiente dovezi pentru a începe implementarea suplimentelor cu acești acizi, potrivit Science Direct. Cercetătorii consideră că pot fi utile pentru a ameliora agresivitatea la copii și adulți.
Acizii grași Omega 3 pot influența starea mintală
Acizii grași Omega 3 sunt nutrienți esențiali pentru sănătate. Din acest motiv, ai nevoie să-i consumi zilnic deoarece corpul uman nu-i poate produce. Există 3 tipuri de acizi de grași Omega 3: acid alfa-linolenic (ALA), acid eicosapentaenoic (EPA) și acid docosahexaenoic (DHA).
Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au arătat că introducerea alimentelor bogate în acizi grași Omega 3 în dietă poate atenua comportamentele violente și stările de nervozitate. Pot fi surse bune alimente percum: carnea de pește, semințele de in și nucile.
Lucrarea a fost scrisă de Adrian Raine, profesor la Universitatea din Pennsylvania, și Lia Brodrick de la Școala de Medicină Perelman. Aceștia au examinat 3918 de participanți. Persoanele evaluate au participat la mai multe studii și experimente în laboratoare între anii 1996 și 2024.
„S-a argumentat că suplimentarea cu Omega 3 este benefică pentru o serie de psihopatologii, inclusiv depresie și anxietate și, mai discutabil, tulburări din spectrul schizofreniei. Cu siguranță influențează sistemul serotoninic într-un mod benefic, dar acest lucru nu este unic, deoarece influențează și alți neurotransmițători”, a declarat dr. A. Raine, conform Medical News Today.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.