Un test de salivă poate indica riscul de mortalitate și viteza cu care îmbătrânește organismul. Ce spun studiile despre ceasul biologic al corpului uman

Publicat: 2 octombrie 2024, 14:49

Un test de salivă poate indica riscul de mortalitate și viteza cu care îmbătrânește organismul. La începutul acestui an, oamenii de știință din Statele Unite ale Americii au dezvoltat un ceas epigenetic, mai exact un ceas care evaluează îmbătrânirea corpului uman, numit CheekAge.

Testul dezvoltat de Tally Health, o companie de biotehnologie din Manhattan, constă în prelevarea și folosirea celulelor aflate în interiorul obrajilor. Acesta are rolul de a stabili cu exactitate vârsta biologică a unei persoane.

Un test de salivă poate indica riscul de mortalitate și viteza cu care îmbătrânește organismul

În publicația Frontiers in Aging, oamenii de știință au arătat pentru prima dată că CheekAge poate prezice cu exactitate riscul de mortalitate. Acesta poate funcționa chiar dacă datele epigenetice dintr-un alt țesut sunt folosite pentru a realiza evaluarea. CheekAge a fost dezvoltat pentru a reflecta presupusele diferențe în îmbătrânirea fiziologică.

Organismele oamenilor nu înaintează în vârstă în același timp. Vârsta cronologică indică numărul anilor pe care o persoană i-a acumulat de când s-a născut. Vârsta biologică arată gradul de îmbătrânire al organismului. Acestea pot fi diferite. În general, atunci când vârsta biologică depășește vârsta cronologică, diferența poate indica probleme de sănătate.

Există o multitudine de factori comportamentali și asociați stilului de viață, care accelerează îmbătrânirea. Printre aceștia se pot regăsi: stresul, calitatea slabă a somnului, alimentația dezechilibrată, fumatul și alcoolul. Acești factori sunt imprimați genomului uman sub formă de semne epigenetice.

Ceasul biologic poate fi evaluat

Dr. Maxim Shokhirev, primul autor al studiului și șef de biologie computațională și știință a datelor la Tally Health, din New York, alături de colegii săi, a folosit programarea statistică pentru a vedea cât de bine se poate prezice mortalitatea din orice cauză. În cadrul studiului a evaluat 1.513 femei și bărbați, născuți în 1921 și 1936, potrivit News Medical. Participanții au fost monitorizați de-a lungul vieții de programul Lothian Birth Cohorts (LBC) al Universității din Edinburgh.

Rezultatele studiului au arătat cât de mult contează viteza cu care organismul îmbătrânește. Atunci când vârsta biologică a unei persoane o depășește în mod semnificativ pe cea cronologică, poate crește în mod considerabil probabilitatea ca aceasta să decedeze din cauza unei boli.

Datele analizate în cadrul studiului au evidențiat faptul că modificările produse în ADN-ul celulelor pot provoca o creșterea a riscului de mortalitate. Participanții cu cele mai ridicate valori au prezentat o probabilitate cu 148% mai mare de a muri în acel an, spre deosebire de cele care aveau cele mai reduse valori, conform Digi24.

Cercetătorii evidențiază faptul că toate rezultatele sunt retrospective. Aceasta înseamnă că metoda de analiză a fost aplicată pe persoane decedate.

„Sunt necesare, de asemenea, studii viitoare pentru a identifica ce alte asocieri, în afară de mortalitatea din orice cauză, pot fi surprinse cu CheekAge. De exemplu, alte asocieri posibile ar putea include incidența diferitelor boli legate de vârstă sau de „durata de sănătate”, perioada de sănătate din viață fără boli cronice și dizabilități legate de vârstă.” a explicat Dr. Adiv Johnson, ultimul autor al studiului și șeful afacerilor științifice și educației la Tally Health.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Expunerea la temperaturi foarte scăzute poate îmbunătăți calitatea somnului. Oamenii de știință au analizat efectele criostimulării
Expunerea la temperaturi foarte scăzute poate îmbunătăți calitatea somnului. Oamenii de știință au analizat efectele criostimulării
Expunerea la lumină noaptea și expunerea la întuneric ziua pot afecta riscul de mortalitate. Oamenii de știință au evaluat efectele tulburărilor de ritm circadian
Expunerea la lumină noaptea și expunerea la întuneric ziua pot afecta riscul de mortalitate. Oamenii de știință au evaluat efectele tulburărilor de ritm circadian
Oamenii îmbătrânesc mai rapid la două intervale de timp. Cercetătorii au analizat schimbările moleculare asociate acestui proces
Oamenii îmbătrânesc mai rapid la două intervale de timp. Cercetătorii au analizat schimbările moleculare asociate acestui proces
PARTENERI