Ceaiurile din plante sunt folosite de secole ca remediu natural împotriva constipației. Frunzele sau florile unor plante stimulează tranzitul intestinal și au efect laxativ. Iată care sunt cele mai recomandate ceaiuri pentru constipație și ce alte soluții naturale te pot ajuta să rezolvi această problemă.
Eliminarea cu dificultate a conținutului intestinal poate fi o problemă pasageră sau persistentă, care creează disconfort. O persoană poate spune că suferă de constipație dacă are mai puțin de 3 scaune pe săptămână, potrivit medicilor de la Mayo Clinic.
Uneori, tranzitul intestinal poate fi îmbunătățit cu remedii simple, cum sunt modificarea alimentației și mișcarea. Alteori, constipația poate persista și după schimbarea dietei și a stilului de viață.
Cele mai bune ceaiuri pentru constipație
Lichidele facilitează transportul materiilor fecale prin intestine, așa încât creșterea consumului de apă sau ceaiuri este încă o modalitate de a stimula eliminarea scaunelor. Unele ceaiuri au nu doar efect hidratant, ci acționează și ca laxative naturale, fiind de preferat medicamentelor.
Ceaiurile sunt ușor de preparat și de consumat, însă trebuie băute cu măsură. O cantitate prea mare poate stimula excesiv motilitatea intestinală, dereglând digestia.
Ceaiul de senna, printre cele mai populare ceaiuri pentru constipație
Frunzele uscate ale arbustului Cassia angustifolia sunt utilizate de sute de ani ca laxative naturale. Ceaiurile de senna au efect purgativ, stimulând peristaltismul intestinal – mișcările de contracție și de relaxare ale musculaturii intestinale prin care sunt eliminate materiile fecale.
Din frunzele de senna se prepară o infuzie cu o linguriță de plantă la o cană cu apă. Ceaiul are un gust amărui, dar îi poți adăuga miere pentru a-l consuma mai ușor.
Senna este un laxativ puternic, ce poate crea dependență dacă este consumat în cantități mari sau pe o perioadă lungă de timp. De aceea, limitează consumul la una-două căni pe zi, pentru o perioadă nu mai lungă de 10 zile.
Ceaiul de crușin are un efect purgativ puternic
Crușinul este un alt laxativ puternic recomandat pentru accelerarea tranzitului intestinal. Scoarța uscată a arborelui de crușin, originar din America de Nord, era utilizată de nativii americani ca remediu împotriva constipației și altor probleme digestive.
Ceaiul de crușin poate fi preparat din scoarță sau pudră de scoarță. Pentru preparare, se fierbe o linguriță de produs în 200 ml de apă, timp de 15 minute. Se strecoară și se bea la temperatura camerei.
O singură cană de ceai pe zi este suficientă pentru a reface tranzitul intestinal. O cantitate mai mare de atât nu este recomandată, crușinul având, la fel ca senna, un efect purgativ puternic. Crușinul se consumă doar ocazional și pe termen scurt.
Ceaiul verde, remediu bun cu moderație
Unul dintre cele mai consumate sortimente de ceai, el este, totodată, și printre cele mai recomandate ceaiuri pentru constipație. Frunzele de ceai verde conțin o cantitate mare de cofeină și au același efect laxativ precum cafeaua, cu avantajul unei concentrații mai mari de antioxidanți benefici pentru sănătate.
Pentru preparare, folosește o linguriță de frunze la o ceașcă de ceai. Lasă frunzele la infuzat pentru 2-3 minute. Ca remediu împotriva constipației, sunt recomandate două căni de ceai verde pe zi, de preferat pe timpul zilei, fiindcă poate provoca insomnie prin conținutul mare de cofeină. Din același motiv, nu este indicat să bei o cantitate prea mare. Cofeina în exces provoacă deshidratare, lucru deloc de dorit în constipație.
Ceaiul de chimen, unul dintre cele mai bune ceaiuri pentru constipație
Semințele de chimen conțin uleiuri volatile cu efect de relaxare a musculaturii intestinale și de stimulare a producției de bilă, care ajută indirect la remedierea constipației. Ceaiul de chimen este și un remediu cunoscut împotriva balonării și gazelor, două dintre simptomele supărătoare ale constipației.
Pentru preparare, folosește o linguriță de semințe de chimen la o cană cu apă și lasă amestecul la infuzat pentru 10-15 minute. Se strecoară și se consumă până la 3 căni pe zi.
Ceaiul de coada-şoricelului stimulează secreția bilei
Florile acestei plante medicinale foarte populară în România sunt un remediu pentru mai multe probleme de sănătate, fiind utilizate și în ceaiuri pentru constipație. Coada-șoricelului sau Achillea millefolium, sub denumirea sa științifică, conține uleiuri volatile care stimulează mișcările peristaltice ale musculaturii intestinelor, favorizând evacuarea materiilor fecale. Ea stimulează, de asemenea, secreția și eliminarea bilei și contribuie la buna funcționare a ficatului.
Pentru prepararea ceaiului de coada-șoricelului, folosește una-două lingurițe de plantă la o cană cu apă clocotită. Lasă la infuzat pentru 5-10 minute și strecoară ceaiul înainte de consum.
Ce alte remedii naturiste există pentru constipație
Alimentația este una dintre cele mai importante cauze de apariție a constipației și tot alimentația poate fi remediul pentru normalizarea tranzitului intestinal dacă faci alegeri corecte și sănătoase pentru digestie. Mesele bogate în legume și fructe crude, precum și în cereale integrale ajută la reglarea scaunelor datorită conținutului crescut de fibre al acestor alimente.
Alte câteva remedii te pot ajuta să combați eficient constipația, fără laxative și alte tratamente invazive:
- Semințele de psyllium. Sunt considerate cea mai bună sursă de fibre solubile. Ele formează un mucilagiu care ajută materiile fecale să treacă prin intestin, accelerând tranzitul intestinal.
- Semințele de chia. O altă sursă bogată de fibre solubile, dar și insolubile, aceste semințe sunt recomandate ca remediu pentru combaterea constipației, balonării și flatulenței.
- Semințele de in. Conțin o cantitate mare de fibre insolubile fibre cu proprietăți laxative care le recomandă în constipație.
- Probioticele. Uneori, constipația este cauzată de un dezechilibru al florei intestinale, iar alimentele probiotice pot asigura bacterii bune pentru sistemul digestiv. Consumă zilnic alimente probiotice, cum sunt borșul, iaurtul, chefirul, castraveții murați în saramură, varza murată sau kombucha, o băutură fermentată din ceai negru.
- Ghimbirul. Rădăcina de ghimbir este un remediu benefic în numeroase probleme digestive. Ea îmbunătățește digestia, susține metabolismul și reglează tranzitul intestinal. Rădăcina dată prin răzătoare poate fi adăugată în diferite preparate și băuturi. Din ghimbir se poate prepara și ceai, îndulcit cu miere pentru un gust mai plăcut.
- Aloe vera. Această plantă este benefică pentru sănătatea digestivă. Sucurile, gelurile sau comprimatele cu aloe vera stimulează tranzitul intestinal și au efect detoxifiant pentru intestine.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.