Cancerul de prostată: simptome și tratament

Ruxandra Vasilescu
Ruxandra Vasilescu
Publicat: 7 aprilie 2023, 10:18

Cancerul de prostată este o afecțiune malignă întâlnită frecvent în rândul bărbaților cu vârste peste 50 de ani. Iată care sunt primele simptome ale acestei boli și cum se poate trata, potrivit specialiștilor.

Reclamă

În episodul 8 din sezonul 4 MediCOOL, doctorul Mihail Pautov și Amedeia Niță, medic oncolog, au explicat ce este cancerul de prostată. Este o afecțiune care face ravagii în lume, dar despre care nu se cunosc prea multe informații clare.

Boala reprezintă o mare problemă de sănătate pentru publicul masculin în momentul actual. Cancerul de la nivelul prostatei se dezvoltă din celule anormale și necontrolate. Afecțiunea poate să fie tratată dacă este descoperită în stadii incipiente, dar poate deveni incurabilă mult mai târziu.  

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Potrivit specialiștilor, prostata este o glandă de dimensiuni mici care se află sub vezica urinară. Rolul ei este de a produce lichid seminal care hrănește și transportă sperma. Așadar, prostata este foarte importantă pentru reproducerea masculină și activitatea sexuală.

Cancerul de prostată: primele simptome

Amedeia Niță, medic oncolog, a enumerat primele simptome ale cancerului de prostată. Trebuie să știm că stadiile incipiente ale bolii nu dau semne. Bărbații cu vârste peste 50 de ani trebuie să meargă, adesea, la un control de rutină pentru a descoperi afecțiunea din timp.

Reclamă

PSA (Antigen specific prostatic) este analiza pe care medicii o cer pacienților pentru a identifica dacă acesta are o creștere suspectă. Dacă PSA-ul este mărit trebuie să apelăm la ajutorul specialiștilor în acest domeniu.

Doctorul Mihail Pautov a evidențiat că PSA-ul poate să crească și din cauza altor patologii. Este doar primul semn de alarmă care ne duce către un urolog, care va realiza un examen clinic pentru a stabili cauza creșterii antigenului specific prostatic.

Primele simptome ale cancerului de prostată într-un stadiu mai avansat sunt următoarele:

Reclamă
  • Urinare frecventă noaptea;
  • Jetul urinării întrerupt;
  • Jetul urinării subțiat;
  • Sânge în urină sau în lichidul spermatic.

Adesea, bărbații se feresc să expună aceste semne în fața familiei sau medicului. Specialiștii recomandă vizita în cabinetului urologului dacă apar primele simptome de acest fel.

Ce tratament se aplică în cazul cancerului de prostată

Pentru a descoperi boală, bărbații trebuie să treacă printr-o tehnică nu neapărat plăcută numită tușeu rectal care evaluează starea prostatei. Dacă urologul constată lucruri anormale va continua cu o ecografie transrectală, iar ulterior se ajunge la biopsie.

Este foarte important ca bărbații să meargă o dată pe an la urolog pentru a preveni apariția cancerului de prostată. Astfel, afecțiunea se dezvoltă lent și fără simptome în stadiile incipente.

Medicul de specialitate va decide planul de tratament al pacientului în funcție de cât de avansată este boala. Acesta poate fi hormonal, chimioterapie, terapie biologică sau chirurgical. De asemenea, doctorul va ține cont și de starea de sănătate actuală a pacientului atunci când se va decide tratamentul pentru cancerul de prostată.

Ai aici toate edițiile sezonului 4 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce este adenomul de prostată și cum se tratează
Ce este adenomul de prostată și cum se tratează
Ce este adenomul de prostată și cum se tratează
Cele mai frecvente boli la bărbați. Ce probleme de sănătate afectează sexul masculin
Cele mai frecvente boli la bărbați. Ce probleme de sănătate afectează sexul masculin
Cele mai frecvente boli la bărbați. Ce probleme de sănătate afectează sexul masculin
Analiza PSA: ce este și când se recomandă
Analiza PSA: ce este și când se recomandă
Analiza PSA: ce este și când se recomandă
Reclamă
PARTENERI
icon