Simptomele Helicobacter pylori. Cum îți dai seama că ai această infecție

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 7 aprilie 2023, 10:09 / Actualizat: 13 aprilie 2023, 14:54

Peste jumătate din populația mondială este infectată cu bacteria Helicobacter pylori. Este una dintre cele mai răspândite infecții bacteriene din lume și principala cauză a gastritelor și ulcerelor peptice. Iată care sunt simptomele Helicobacter pylori atunci când se manifestă. 

Reclamă

Infecția cu Helicobacter pylori este foarte frecventă, care afectează între 50% și 75% din populația globului. În 2015, aproximativ 4,4 miliarde de oameni erau infectați cu această bacterie, potrivit unei statistici publicate în revista medicală Gastroenterology. În majoritatea cazurilor, infecția este asimptomatică. Doar 20% dintre persoanele care au această bacterie în organism dezvoltă simptome. 

Helicobacter pylori infectează mucoasa stomacului și a duodenului (prima parte a intestinului subțire), potrivit specialiștilor de la Johns Hopkins Medicine, din SUA. Ea reușește să neutralizeze acidul gastric și să se multiplice în mucoasa digestivă. Prin urmare, simptomele Helicobacter pylori sunt digestive și pot deveni foarte neplăcute dacă infecția nu este tratată. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

H. pylori este principala cauză de gastrită (inflamație a mucoasei stomacului) și de ulcer peptic gastroduodenal (eroziuni dureroase în peretele stomacului sau al duodenului). Pe termen lung, infecția netratată poate duce la apariția cancerului de stomac. 

Care sunt simptomele Helicobacter pylori

Din motive încă necunoscute, majoritatea celor infectați cu această bacterie nu dezvoltă simptome. Atunci când apar, simptomele Helicobacter pylori sunt cele specifice gastritei sau ulcerului gastric ori duodenal:

Reclamă
  • arsuri gastrice;
  • reflux gastroesofagian;
  • durere abdominală în partea superioară a abdomenului care se instalează la 2-3 ore după masă sau noaptea, când stomacul este golit de conținut;
  • balonare și flatulență;
  • greață;
  • vărsături;
  • lipsa poftei de mâncare;
  • senzație de sațietate precoce;
  • scădere nejustificată în greutate. 

Ulcerul gastroduodenal este semnalat de vărsături cu sânge și scaune închise la culoare, care sunt semnul unei sângerări la nivelul stomacului. 

Gastrita cronică indusă de Helicobacter pylori îngreunează uneori absorbția fierului și duce la apariția anemiei prin deficit de fier (feriprivă). Ea se manifestă prin:

Reclamă
  • oboseală nejustificată;
  • piele palidă;
  • palpitații;
  • amețeli sau stări de confuzie;
  • mâini și picioare reci;
  • dureri de cap; 
  • dificultăți în respirație. 

Ce simptome apar la copii

Infecția cu Helicobacter pylori nu ocolește nici copiii. De altfel, infectarea se produce de cele mai multe ori în copilărie. Studiile arată că infecția este dobândită, de regulă, până la vârsta de 5 ani. În țările dezvoltate, mai puțin de 10% dintre copiii cu vârste sub 12 ani sunt infectați cu H. pylori, dar procentul este mult mai mare în țările în curs de dezvoltare.

La fel ca în cazul adulților, bacteria poate duce la gastrită sau chiar la ulcer peptic. Spre deosebire de adulți, copiii dezvoltă mult mai rar ulcer gastric sau duodenal după infecția cu H. pylori, iar riscul de cancer de stomac este aproape inexistent la ei.

Durerea abdominală este unul dintre simptomele Helicobacter pylori și la copii. Cu toate acestea, ei suferă frecvent de dureri abdominale, iar în cele mai multe cazuri, nu bacteria H. pylori este cauza. Indigestiile, virusurile, stresul și apendicita sunt motivele mai frecvente. 

Momentul apariției durerii abdominale poate oferi un indiciu. În infecția cu H. pylori, ea se instalează după mese sau pe timpul nopții. 

Simptomele Helicobacter pylori la copii sunt, de regulă, cele de gastrită și includ:

  • arsuri gastrice;
  • balonare (cu abdomen voluminos);
  • reflux gastroesofagian;
  • greață;
  • apetit scăzut;
  • vărsături.

Ce spun studiile despre infecția cu Helicobacter pylori la copii

Unele studii susțin că infecția cu Helicobacter pylori poate provoca retard de creștere. Apetitul scăzut al copiilor infectați cu această bacterie se asociază cu o scădere a nivelului grelinei, un hormon produs de stomac ce stimulează pofta de mâncare (cunoscut și ca hormonul foamei). Totodată, grelina stimulează și eliberarea hormonului de creștere de la nivelul glandei pituitare. Prin acest mecanism, H. pylori ar putea afecta creșterea copiilor.

Anemia prin deficit de fier este un alt risc al infecției cu Helicobacter la copii, la fel ca în cazul adulților. Anemia ar fi, potrivit altor teorii, cauza retardului de creștere care afectează unii copii infectați cu bacteria H. pylori. Paloarea pielii, amețelile, oboseala constantă, durerile de cap și dificultățile în respirație sunt simptomele care semnalează prezența anemiei.

Infecția se tratează doar dacă există simptome

Bacteria Helicobacter pylori nu necesită tratament dacă nu este simptomatică. Atunci când apar manifestări specifice gastritei și ulcerului, infecția se tratează cu antibiotice. De regulă, se prescrie o combinație de două antibiotice, din clase diferite. Printre cele mai utilizate sunt amoxicilina, claritromicina, metronidazol și tetraciclina. 

Împreună cu antibioticele, se recomandă și un tratament cu inhibitori ai pompei de protoni, o clasă de medicamente a căror acțiune este diminuarea producerii de acid gastric. Cele mai întrebuințate sunt omeprazolul, esomeprazolul, pantoprazolul și lansoprazolul. La acestea se adaugă și un protector gastric. Tratamentul cu această combinație de medicamente are o durată de 14 zile. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cum îți dai seama că ai pietre la fiere: simptome și tratament
Cum îți dai seama că ai pietre la fiere: simptome și tratament
Cum îți dai seama că ai pietre la fiere: simptome și tratament
Pregătirea pentru endoscopie: alimentație și recomandări
Pregătirea pentru endoscopie: alimentație și recomandări
Pregătirea pentru endoscopie: alimentație și recomandări
Ce probleme poate semnala senzația de sațietate precoce
Ce probleme poate semnala senzația de sațietate precoce
Ce probleme poate semnala senzația de sațietate precoce
Reclamă
PARTENERI
icon