Câtă apă trebuie să bei pe zi. Sfaturi de la specialiști

MediCOOL.ro
MediCOOL.ro
Publicat: 20 februarie 2023, 07:40 / Actualizat: 27 februarie 2023, 14:15

Studiile au oferit recomandări diferite de-a lungul anilor. Dar nevoile individuale de apă depind de mulți factori, inclusiv de sănătatea fiecărui individ în parte, de nivelul de activitate sau de zona în care locuieşte. Află câtă apă trebuie să bei pe zi, potrivit specialiștilor.

Reclamă

Cercetătorii susţin că nu poate exista o regulă care să fie aplicată cu succes tuturor persoanelor. Totuşi, dacă reuşeşti să afli mai multe despre nevoile de lichide ale propriului corp atunci vei reuşi să estimezi care este necesarul de apă pe care trebuie să îl bei în fiecare zi.

Care sunt beneficiile apei pentru sănătate

Apa este principala componentă chimică a corpului și reprezintă aproximativ 50% până la 70% din greutatea corpului. Corpul tău depinde de apă pentru a supraviețui. Fiecare celulă, țesut și organ din corpul tău are nevoie de apă pentru a funcționa corect. De exemplu, apa ajută la:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
  • eliminarea toxinelor prin urinare, transpiraţie sau tract intestinal;
  • menţinerea temperaturii normale a organismului;
  • amortizează articulaţiile;
  • protejează ţesuturile sensibile.

Lipsa apei poate duce la deshidratare. E o afecțiune care apare atunci când nu ai suficientă apă în organism pentru a-ți îndeplini funcțiile normale. Chiar și deshidratarea ușoară te poate face să te simţi epuizat, fără energie, obosit şi îţi poate îngreuna ritmul activităţilor de zi cu zi.

Reclamă

Câtă apă trebuie să bei pe zi

În fiecare zi pierzi apă prin respirație, transpirație, urină și intestine. Pentru ca organismul tău să funcţioneze corect, trebuie să primească suficientă cantitatea de apă. Aceasta poate fi asigurată prin consumul de băuturi şi alimente ce conţin apă. Deci, de câte lichide are nevoie un adult mediu sănătos care trăiește într-un climat temperat? Academiile Naționale de Științe, Inginerie și Medicină din SUA au stabilit că un aport zilnic adecvat de lichide este:

  • aproximativ 15,5 căni (3,7 litri) de lichide pe zi pentru bărbați;
  • aproximativ 11,5 căni (2,7 litri) de lichide pe zi pentru femei.

În aceste recomadări e vorba de lichidele din apă, băuturi și alimente. Aproximativ 20% din consumul zilnic de lichide provine de obicei din alimente, iar restul din băuturi.

Reclamă

Hidratarea este un lucrru de care trebuie să ții cont și atunci când vine vorba despre aspectul pielii.

Sfatul de a bea 8 pahare de apă pe zi

Probabil ai auzit sfatul de a bea opt pahare de apă pe zi. Este ușor de reținut și este un obiectiv rezonabil. Majoritatea oamenilor sănătoși pot rămâne hidratați bând apă și alte lichide ori de câte ori le este sete. Pentru unii oameni, mai puțin de opt pahare pe zi ar putea fi suficiente. Dar alți oameni ar putea avea nevoie de mai mult.

Este posibil să fie nevoie să modifici aportul total de lichide pe baza mai multor factori:

Exercițiu. Dacă faci orice activitate care te face să transpiri, trebuie să bei apă suplimentară pentru a acoperi pierderile de lichide. Este important să bei apă înainte, în timpul antrenamentului și după.

Mediu înconjurător. Vremea caldă sau umedă te poate face să transpiri și vei avea nevoie de lichide suplimentar. Deshidratarea poate apărea și la altitudini mari.

Sănătate generală. Corpul tău pierde lichide atunci când ai febră, vărsături sau diaree. Bea mai multă apă sau urmează recomandarea medicului de a consuma soluții de rehidratare. Alte afecțiuni care ar putea necesita un aport crescut de lichide includ infecțiile vezicii urinare și pietrele tractului urinar.

Sarcina și alăptarea. Dacă eşti însărcinată sau alăptezi, este posibil să ai nevoie de lichide suplimentare pentru a rămâne hidratată.

Apa, o opțiune pentru a rămâne hidratată

Nu. Nu trebuie să te bazezi doar pe apă pentru a-ţi satisface nevoia de lichide. Ceea ce mănânci oferă, de asemenea, o porție semnificativă de apă pentru organism. De exemplu, multe fructe și legume, precum pepenele roşu și spanacul, cântăresc aproape 100% apă.

În plus, băuturile precum laptele, sucul și ceaiurile din plante sunt compuse în mare parte din apă. Chiar și băuturile cu cofeină, cum ar fi cafeaua și sifonul, pot contribui la aportul zilnic de apă. Dar evită băuturile îndulcite cu zahăr. Sucurile, energizantele și alte băuturi dulci conțin de obicei mult zahăr adăugat, care poate furniza mai multe calorii decât este necesar.

Acum că ai aflat câtă apă trebuie să bei pe zi, ține cont de recomandări pentru a rămâne hidratată.

Doctorul Mihail Pautov alături medicul Mihai Dobra și Valeria Lungu au explicat în emisiunea Medicool câtă apă trebuie să bei pe zi pentru o bună funcționare a organismului.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Semnele depunerilor de grăsime. Metode adaptate pentru a te menține în formă
Semnele depunerilor de grăsime. Metode adaptate pentru a te menține în formă
Semnele depunerilor de grăsime. Metode adaptate pentru a te menține în formă
Care sunt cele mai bune suplimente alimentare. Ce recomandări fac medicii
Care sunt cele mai bune suplimente alimentare. Ce recomandări fac medicii
Care sunt cele mai bune suplimente alimentare. Ce recomandări fac medicii
articol cu video
Semnele de pe corp ale bolilor gastrointestinale. Ce afecțiuni pot indica
Semnele de pe corp ale bolilor gastrointestinale. Ce afecțiuni pot indica
Semnele de pe corp ale bolilor gastrointestinale. Ce afecțiuni pot indica
Reclamă
PARTENERI
icon