Ce sunt substanțele goitrogene. Cum afectează alimentația glanda tiroidă

Publicat: 3 aprilie 2024, 07:09

Alimentația poate afecta funcția glandei tiroide. Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor fitness, și medicul chirurg Mihail Pautov au vorbit despre efectele stilului de viață asupra simptomelor hipotiroidismului, în episodul 6, din sezonul 6, la MediCOOL. Află ce sunt substanțele goitrogene.

Carmen Brumă și Mihai Pautov au discutat despre rolul hormonilor tiroidieni în organism, au explicat cum pot afecta substanțele goitrogene persoanele cu hipotiroidism și au prezentat metode naturale de gestionare a simptomelor cauzate de această afecțiune.

Ce sunt substanțele goitrogene

Hormonii tiroidieni accelerează metabolismul, ceea ce-i oferă organismului mai multă energie. Dacă nu se regăsesc în cantități optime, nivelurile de energie scad, apar simptome de oboseală și corpul crește în greutate. Aceste simptome se pot instala atunci când nu există suficienți hormoni tiroidieni sau atunci când glanda tiroidă este afectată de alimente goitrogene.  

Goitrogenii sunt substanțe care există în general, într-o varietate de alimente pe bază de plante și se regăsesc în mai multe categorii. Prima categorie include legumele crucifere care conțin aceste substanțe, precum: varză de Bruxelles, varză, conopidă și broccoli. În plus, sunt prezente în soia și derivatele din soia, inclusiv: tofu, tempeh și edamame. De asemenea, există substanțe goitrogene în: cartofi dulci, mei, semințe, muguri de pin și arahide.

Dacă te întrebi ce sunt substanțele goitrogene, ia în calcul că acestea perturbă funcția tiroidei prin afectarea capacității organismului de a utiliza iodul. Practic, blochează procesul prin care iodul se încorporează în hormonii tiroidieni T3 și T4.

,,Este important să consumăm sare iodată pentru că suntem în zona aceasta endemică în care în pământ nu prea găsim iod. Se poate ca noi chiar să consumăm iod, dar să blocăm folosirea acelui iod pentru producerea hormonilor prin consumul acestor plante.” – Mihail Pautov, medic chirurg

,,Dacă le consumăm regulat în cantități mari, ele pot provoca chiar și hipotiroidism. Atenție, vorbim de persoane care au deja o tiroidă care nu funcționează normal. Aceste alimente pe care le-am lăudat de foarte multe ori sunt sănătoase pentru majoritatea populației, dar dacă ai o tiroidă care nu funcționează corect, este bine să ai grijă când mănânci aceste alimente.” – Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor fitness

Cum poți gestiona hipotiroidismul

Când vrei să știi ce sunt substanțele goitrogene, gândește-te că medicii nu interzic consumul de alimente goitrogene persoanelor care suferă de afecțiuni tiroidiene, ci trasează limite. De exemplu, persoanele cu afecțiuni tiroidiene pot consuma aceste alimente, dar li se recomandă să le gătească foarte bine pentru a scădea cantitatea de goitrogen.

Dacă acorzi atenție modificărilor din organism, poți identifica dacă prezinți simptome care pot indica o problemă cu glanda tiroidă. Când te trezești constant dimineața obosit și lipsit de energie, iar starea ta nu se ameliorează chiar dacă faci un duș rece, bei cafea sau practici un sport, poate fi nevoie să fii atent la consumul acestor alimente.

Constipația este unul dintre cele mai neplăcute simptome în cazul hipotiroidismului. Acest simptom apare de 10 ori mai frecvent în cazul femeilor, în special la menopauză. De multe ori, simptomele hipotiroidismului se confundă cu cele ale menopauzei.

Metode de gestionare a hipotiroidismului

Odată ce afli ce sunt substanțele goitrogene, ia în considerare că pentru a scăpa de kilogramele în plus cauzate de hipotiroidism, o soluție poate fi prioritizarea aportului de fibre și a consumului adecvat de apă. O hidratare optimă poate trata constipația și poate stimula eliminarea kilogramelor în plus.

O femeie care suferă de hipotiroidism poate gestiona simptomele printr-un program de sport coerent și un program alimentar foarte corect întocmit. Alimentația necesită să aibă la bază consumul de: proteine, fibre și carbohidrați cu absobție lentă.

De asemenea, se recomandă ca programul de sport să fie centrat pe antrenamente cu greutăți. Astfel, se poate stimula creșterea masei musculare și metabolismul bazal. O femeie cu hipotiroidism are nevoie de antrenamente din zona 2 de efort și antrenamente de intensitate moderată. Se evită antrenamentele care cresc pulsul foarte mult, de tip High Intensity Interval Training, spinning, tabata sau crossfeet. Acestea accentuează senzația de oboseală cu care se confruntă femeile cu hipotiroidism și senzația de foame.

Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
Alimente benefice pentru sănătatea inimii. Ce poți mânca dacă suferi de o boală cardiovasculară
Alimente benefice pentru sănătatea inimii. Ce poți mânca dacă suferi de o boală cardiovasculară
PARTENERI