Dieta Hashimoto: alimente permise și de evitat

Publicat: 5 iulie 2023, 08:23

Tiroidita Hashimoto, denumită uneori boala lui Hashimoto sau boala Hashimoto, este una dintre cele mai frecvente tulburări tiroidiene din Statele Unite și din alte țări dezvoltate. Chiar și atunci când sunt tratate cu medicamente, simptomele pot afecta semnificativ calitatea vieții. Află mai multe despre dieta Hashimoto și despre alimentele pe care le poți consuma dacă te confrunți cu această boală.

Cercetările arată că modificările dietei și ale stilului de viață, pe lângă medicamentele standard, pot îmbunătăți semnificativ simptomele. Fiecare persoană cu tiroidita Hashimoto răspunde diferit la tratament, motiv pentru care o abordare individualizată pentru această afecțiune este atât de importantă.

Prezentare generală a tiroiditei Hashimoto

Tiroidita lui Hashimoto este o afecțiune autoimună care distruge treptat țesutul tiroidian prin limfocite, care sunt celule albe din sânge ce fac parte din sistemul imunitar. Tiroida este o glandă endocrină în formă de fluture care se află la baza gâtului. Ea secretă hormoni care afectează aproape fiecare sistem de organe, inclusiv inima, plămânii, scheletul și sistemul digestiv și nervos central. De asemenea, controlează metabolismul și creșterea. Principalii hormoni secretați de tiroida sunt tiroxina (T4) și triiodotironina (T3).

În cele din urmă, deteriorarea acestei glande duce la o producție insuficientă de hormoni tiroidieni.

Cum afectează dieta și stilul de viață boala Hashimoto

Dieta și stilul de viață joacă un rol vital în gestionarea bolii Hashimoto, deoarece numeroase persoane constată că simptomele lor persistă chiar și cu medicamente. În plus, mulți oameni care prezintă simptome nu primesc medicamente decât dacă au niveluri hormonale modificate. În plus, cercetările sugerează că inflamația poate fi un factor determinant din spatele gamei largi de simptome ale lui Hashimoto. Inflamația este adesea legată de dietă.

Modificările dietei și ale stilului de viață sunt, de asemenea, esențiale pentru reducerea riscului de alte afecțiuni, deoarece persoanele cu tiroidita Hashimoto au un risc mai mare de a dezvolta afecțiuni autoimune, colesterol ridicat, obezitate și diabet.

Dieta Hashimoto: ce presupune și ce alimente ai voie să consumi

Cercetările arată că eliminarea anumitor alimente, administrarea de suplimente și schimbarea stilului de viață pot îmbunătăți semnificativ simptomele și calitatea vieții. În plus, aceste modificări pot ajuta la reducerea inflamației, la încetinirea sau prevenirea leziunilor tiroidiene cauzate de creșterea anticorpilor tiroidieni și la gestionarea greutății corporale, a zahărului din sânge și a nivelurilor de colesterol.

Iată câteva sfaturi legate de nutriție pentru a ajuta la tratarea tiroiditei Hashimoto.

Diete fără gluten și cereale

Multe studii indică faptul că cei cu Hashimoto au mai multe șanse de a avea boala celiacă decât populația generală. Ca atare, experții recomandă ca toți cei diagnosticați cu Hashimoto să fie testați pentru boala celiacă. În plus, unele cercetări sugerează că dietele fără gluten și cereale pot aduce beneficii persoanelor cu tiroidita Hashimoto.

Într-un studiu de 6 luni, efectuat pe 34 de femei cu tiroidita Hashimoto, o dietă fără gluten a redus nivelurile de anticorpi tiroidieni, îmbunătățind în același timp funcția tiroidiană și nivelul de vitamina D, în comparație cu un grup de control. Multe alte studii remarcă faptul că persoanele cu tiroidita Hashimoto – sau cu boli autoimune în general – beneficiază probabil de o dietă fără gluten, chiar dacă nu au boală celiacă. Când urmezi o dietă fără gluten, evită toate produsele din grâu, orz și secară. De exemplu, majoritatea pastelor, tipurilor de pâine și sosurilor de soia conțin gluten.

O dietă fără cereale este mai restrictivă decât o dietă fără gluten, deoarece interzice toate cerealele. Deși această schimbare alimentară poate oferi și beneficii, cercetările care o susțin sunt limitate.

Dieta protocolului autoimun

Dieta Autoimună Protocol (AIP) este concepută pentru persoanele cu boli autoimune. Elimină alimentele potențial dăunătoare, cum ar fi cerealele, lactatele, solaanele, zahărul adăugat, cafeaua, leguminoasele, ouăle, alcoolul, nucile, semințele, zaharurile rafinate, uleiurile și aditivii alimentari.

Într-un studiu de 10 săptămâni efecuat pe 16 femei cu tiroidita Hashimoto, dieta AIP a condus la îmbunătățiri semnificative ale scorurilor calității vieții și la scăderea semnificativă a nivelurilor de proteină C-reactivă a markerului inflamator (CRP). Deși aceste rezultate sunt promițătoare, sunt necesare studii mai mari, de durată mai lungă. Reține că dieta AIP este o dietă cu eliminare treptată și ar trebui prescrisă și monitorizată de medic.

Ia în considerare evitarea produselor lactate

Intoleranța la lactoză este foarte frecventă în rândul persoanelor cu tiroidita Hashimoto. Într-un studiu efectuat pe 83 de femei cu tiroidita Hashimoto, 75,9% au fost diagnosticate cu intoleranță la lactoză. Dacă suspectezi intoleranța la lactoză, eliminarea lactatelor poate ajuta problemele digestive, precum și funcția tiroidiană și absorbția medicamentelor. Reține că această strategie poate să nu funcționeze pentru toată lumea, deoarece unele persoane cu Hashimoto tolerează perfect lactatele.

Concentrează-te pe alimentele antiinflamatoare

Inflamația poate fi o forță motrice din spatele tiroiditei Hashimoto. Ca atare, o dietă antiinflamatoare bogată în fructe și legume poate îmbunătăți semnificativ simptomele. Un studiu efectuat pe 218 femei cu tiroidita Hashimoto a constatat că markerii stresului oxidativ – o afecțiune care provoacă inflamație cronică – au fost mai mici la cei care au consumat fructe și legume mai frecvent. Legumele, fructele, condimentele și peștele gras sunt doar câteva exemple de alimente cu proprietăți antiinflamatorii puternice.

Diete cu alimente întregi, bogate în nutrienți

Urmând o dietă săracă în zahăr adăugat și alimente foarte procesate, dar bogată în alimente întregi, alimentele bogate în nutrienți te pot ajuta să îți îmbunătățești sănătatea, să îți gestionezi greutatea și să reduci simptomele legate de Hashimoto. Ori de câte ori este posibil, pregătește mesele acasă folosind alimente nutritive precum legume, fructe, proteine, grăsimi sănătoase și carbohidrați bogaţi în fibre. Aceste alimente oferă puternice beneficii antioxidante și antiinflamatorii.

Alte sfaturi de dietă

Unele cercetări indică faptul că anumite diete sărace în carbohidrați pot ajuta la reducerea greutății corporale și a anticorpilor tiroidieni la persoanele cu tiroidita Hashimoto. Aceste diete speciale furnizează 12-15% din caloriile zilnice din carbohidrați și limitează alimentele goitrogenice. Goitrogenii sunt substanțe găsite în legumele crucifere și în produsele din soia care pot interfera cu producția de hormoni tiroidieni.

Cu toate acestea, legumele crucifere sunt foarte hrănitoare, iar gătirea lor diminuează activitatea goitrogenă. Astfel, este puțin probabil ca acestea să interfereze cu funcția tiroidiană decât dacă sunt consumate în cantități extrem de mari. Unele dovezi sugerează că soia dăunează și funcției tiroidei, așa că mulți oameni cu Hashimoto aleg să evite produsele din soia.

Suplimente utile pentru persoanele diagnosticate cu tiroida Hashimoto

Mai multe suplimente pot ajuta la reducerea inflamației și a anticorpilor tiroidieni la persoanele cu tiroidita Hashimoto. În plus, cei cu această afecțiune sunt mai susceptibili de a avea deficiențe în anumiți nutrienți, așa că poate fi necesară suplimentarea.

Seleniu

Studiile arată că administrarea a 200 mcg de seleniu pe zi poate ajuta la reducerea anticorpilor anti-peroxidază (TPO) și la îmbunătățirea stării de bine la persoanele cu tiroidita Hashimoto.

Zinc

Zincul este esențial pentru funcționarea tiroidei. Cercetările sugerează că atunci când este utilizat singur sau alături de seleniu, administrarea a 30 mg de zinc pe zi poate îmbunătăți funcția tiroidiană la persoanele cu hipotiroidism.

Curcumină

Studiile pe animale și pe oameni au arătat că acest puternic compus antiinflamator și antioxidant poate proteja tiroida. În plus, poate ajuta la tratarea bolilor autoimune în general.

Vitamina D

S-a demonstrat că persoanele cu tiroidita Hashimoto au niveluri semnificativ mai scăzute ale acestei vitamine decât populația generală. În plus, studiile leagă nivelurile scăzute de vitamina D cu severitatea tiroiditei Hashimoto.

Vitamine din complexul B

Persoanele cu tiroidita Hashimoto tind, de asemenea, să aibă un conținut scăzut de vitamina B12. Luarea unei vitamine din complexul B de înaltă calitate crește nivelul B12 și al altor vitamine B importante.

Magneziu

Nivelurile scăzute ale acestui mineral sunt asociate cu un risc crescut de tiroidite Hashimoto și cu anticorpi tiroidieni mai mari. În plus, corectarea deficiențelor de magneziu poate îmbunătăți simptomele la persoanele cu boală tiroidiană.

Fier

Persoanele cu tiroidita Hashimoto sunt mai susceptibile de a dezvolta anemie. Pot fi necesare suplimente de fier pentru a corecta o deficiență.

Alte suplimente precum uleiul de pește, acidul alfa-lipoic și N-acetil cisteina pot ajuta și persoanele cu tiroidita Hashimoto. Reține că suplimentarea cu doze mari de iod în absența unei deficiențe de iod poate duce la efecte adverse la cei cu Hashimoto. Nu lua suplimente cu doze mari de iod decât dacă un medic te-a îndrumat să faci acest lucru.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce este o boală autoimună. Lista celor mai întâlnite
Ce este o boală autoimună. Lista celor mai întâlnite
Ce este vitiligo, cauze și tratament
Ce este vitiligo, cauze și tratament
Tiroidita Hashimoto: cauze, simptome, diagnostic și tratament
Tiroidita Hashimoto: cauze, simptome, diagnostic și tratament
PARTENERI