Dacă vrei să incluzi cu regularitate o activitate fizică în stilul tău de viață, este indicat să respecți anumite etape. Florin Cujbă, specialist în fitness, a fost invitatul doctorului Mihail Pautov, în episodul 6, din sezonul 6, la MediCOOL. Află cum începi corect practicarea unui sport.
Florin Cujbă a explicat de ce se recomandă să respecți anumite etape atunci când începi să practici un sport deoarece acestea au rolul de a-ți pregăti organismului pentru viitoarele schimbări de la nivelul stilului de viață.
Cum începi corect practicarea unui sport
Este important ca atunci când vrei să începi să practici un sport, să respecți pașii necesari implementării acestuia. Dacă ai grijă să-i adopți cu răbdare, îți poți pregăti organismul pentru eventuale schimbări în alimentație. În același timp, poate fi o metodă eficientă pentru creșterea nivelului de intensitate al antrenamentului.
În primele 4-8 săptămâni, îți poți analiza gusturile. Poți avea nevoie să găsești alimente mai sănătoase decât cele pe care le consumi în prezent. Poți opta pentru produse cu un gust similar pentru a căror selecție ai nevoie de timp.
Adaptare anatomică
Primul pas poartă denumirea de adaptare anatomică, ceea ce se referă la pregătirea organismului pentru efort. În această etapă se recomandă să înveți antrenamenul, pentru a ști cum să-l execuți corect. Astfel, vei putea evolua. Acesta se aplică printr-o execuție lentă a exercițiilor pentru a le deprinde corect.
Repetarea exercițiilor noi
Corpul uman are nevoie de cât mai multe repetări. Este indicat să depășești 25 de repetări la fiecare serie de exerciții fizice. Repetiția are un rol important pentru a pregăti organismul, a lubrifia articulațiile și a transmite sistemului nervos central gestul pe care vrei să-l reții. Această modalitate îl transformă într-un gest reflex ulterior.
Stabilirea unui minim de exerciții fizice
Dacă te întrebi cum începi corect practicarea unui sport, ia în calcul că pentru refacerea organismului între antrenamente și a putea performa din nou sunt necesare pentru începători 3 antrenamente pe săptămână.
,,E suficient să facem sport luni, miercuri și vineri, la început.”
– Mihail Pautov, medic chirug
,,Cu cât intrăm în zona de intermediar aș putea să adaug. Trebuie să odihnim organismul, altfel nu performăm.” – Florin Cujbă, specialist în fitness
Echilibrarea alimentației
În etapa a patra se recomandă echilibrarea alimentației. În acest caz, nu se începe susținerea scopului de slăbire. Dacă începi prea devreme să susții procesul de slăbire sau de a dezvolta masă musculară, la care adaugi schimbări în alimentație și antrenamente, se poate să-ți scadă motivația și să renunți la program. În acest pas, poate fi mai util să elimini din dietă alimentele nesănătoase. În acest mod, poți vedea care sunt bazele unei nutriții echilibrate.
Menținerea obiceiurilor învățate
Când vrei să știi cum începi corect practicarea unui sport, gândește-te că primele 4 etape durează între 4 și 8 săptămâni. Atunci când intri în a cincea etapă, cel mai probabil ai învățat ce înseamnă o alimentație echilibrată și cum se practică un antrenament.
,,Îmi place că-i dai timp. 4-8 săptămâni, execuție lentă. Pornim lucrurile încet. Când curățăm această alimentație renunțăm treptat la acele alimente nesănătoase. Putem să mâncăm în loc de un prânz nesănătos ca înainte, un prânz cu un tip de carne și o salată sănătoasă. Deja suntem mulțumiți.” – Mihail Pautov, medic chirurg
În aceste 8 săptămâni, îți poți învăța corpul să adopte anumite obiceiuri, fără să simți o stare constantă de stres că trebuie să atingi un rezultat. Din acest motiv, nu este indicat să-ți stabilești de la începutul obiectivul de a scăpa de kilogramele în plus.
Când vrei să știi cum începi corect practicarea unui sport, ia în considerare că în prima parte, se recomandă să înveți să faci lucrurile corect și să-ți echilibrezi dieta. Când ajungi în perioada în care îți poți stabili scopul, poți deveni un autodidact foarte bun și o persoană foarte pasionată de ceea ce face.
De asemenea, poți începe să adaugi informații în plus, pe lângă tot ce ai acumulat până în prezent pentru că organismul este pregătit și s-a adaptat la alimentație. Acest obicei poate fi util pentru dezvoltarea ta personală.
,,Deja devii autodidact, deja ești pasionat, deja a devenit sportul un stil de viață.” – Florin Cujbă, specialist în fitness
,,Dacă ne dorim să ne apucăm de sport și să-l menținem, vă rog frumos, țineți cont de aceste sfaturi. Dacă forjăm din start foarte tare, rata de abandon este cea mai mare în această situație.” – Mihail Pautov, medic chirurg
Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.