Antena

Carne crudă vs. carne gătită: care sunt beneficiile și riscurile fiecărui mod de consum

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 17 aprilie 2025, 07:49 / Actualizat: 17 aprilie 2025, 9:56

În funcție de modul în care consumi carnea, aceasta poate avea mai multe efecte asupra sănătății organismului. Roxana Voica, medic gastroenterolog, a fost invitata lui Mihail Pautov, medic specialist, în episodul 8, din sezonul 8, la MediCOOL. Carne crudă vs. carne gătită: care sunt diferențele.

Reclamă

Roxana Voica a discutat despre efectele consumului de carne crudă și carne gătită, a analizat câteva rețete culinare în cadrul emisiunii MediCOOL și a discutat despre conținutul nutritiv al acestora.

Carne crudă vs. carne gătită

Multe persoane se întreabă dacă se pot consuma în siguranță anumite tipuri de carne sau produse de origine animală în stare crudă sau dacă este neapărată nevoie să fie gătite.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În cadrul emisiunii MediCOOL au fost examinate trei tipuri de preparate, mai exact: tartar de vită, sushi și tiramisu.

Tartar de vită

Consumul de tartar de vită este o practică întâlnită peste tot în lume de a consuma carne crudă. În principiu, tartarul conține carne crudă. Deși mulți ar crede că sosul este preparat din sânge, în realitate este un lichid făcut din apă combinată cu proteine, care poartă denumirea de mioglobină. Mioglobina poate susține multe aspecte ale sănătății și este benefică pentru mușchi.

Reclamă

Totodată, carnea de vită are mai puține calorii, de aceea contribuie la menținerea unei greutăți optime. Se poate ca prin transformarea termică a proteinelor, prin intermediul digestiei, să se absoarbă chiar și grăsimea pe care o include.

Carne crudă vs. carne gătită: Carnea crudă are nevoie să fi mestecată mult mai mult. Digestia se realizează mult mai eficient și poate oferi într-un timp mai scurt senzație de sațietate. În acest mod, se pot elimina mai ușor kilogramele în plus.

,,Acesta este un beneficiu foarte mare.”

– Mihail Pautov, medic specialist

Reclamă

În general, tartarul se servește cu gălbenuș de ou crud. Gălbenușul de ou este foarte bogat în vitamine, în special vitamine liposolubile, pe care corpul nu le poate crea, de aceea se obțin din exterior. Aceste vitamine liposolubile se absorb atunci când se mănâncă cu puțină grăsime.

Tartarul conține firișoare mici de grăsime, alături de vitaminele liposolubile A, D, E și K. Acesta are în compoziție mai mult colină, care asigură efecte benefice. Colina este o proteină, care contribuie la susținerea sănătății sistemului muscular.

-La ce este indicat să fii atent când mănânci tartar de vită?
-Din păcate, există multe pericole. Majoritatea societăților medicale atrag atenția că, în general, mâncând mâncare crudă se pot face foarte ușor toxiinfecții alimentare. Pentru a consuma carne crudă în siguranță, este important să se acorde atenție locului de unde provine și modului în care se prepară.

,,Spre exemplu, la carpaccio, bucătarii buni prepară carnea de vită, scufundând-o rapid 10 secunde, apoi o pun în gheață, alte 10 secunde. Astfel, scade riscul foarte mult de a avea toxiinfecții alimentare.”

– Roxana Voica, medic gastroenterolog

Printre toxiinfecțiile alimentare, care pot fi contractate prin consumul de carne de vită foarte frecvent se regăsește salmonella, alături de campylobacter pylori și yersinia, care pot duce la un sindrom de enterocolite. În carnea crudă, în special cea de porc, se pot găsi paraziți, cum ar fi Trichinella spiralis. Pentru consum, este important să fie proaspăt tăiată și abia scoasă din abator.

Sushi

Sushi are componente bune, dar și componente mai puțin benefice pentru sănătatea organismului. Acesta include somon. De cele mai multe ori, peștele crud ajută sănătatea creierului pentru că are acizii grași Omega-3, pe care organismul nu-i poate produce. Atunci contribuie la dezvoltare cognitivă și neuroplasticitate. În plus, conține alge, care se numesc nori. Acestea sunt hipervitaminizate cu A, D, E, K și o vitamină B și conțin carbohidrați.

,,Atenție la cantitate. Atenție la felul de carbohidrat pentru că orezul alb este ultraprocesat. O cană de orez are 53 de grame de carbohidrați, o cantitate mare, care ne poate îngrășa.”

– Roxana Voica, medic gastroenterolog

Carne crudă vs. carne gătită: De regulă, carnea crudă conține vitamina B12. Multe persoane se plâng de o lipsă a vitaminei B12, pe care corpul nu o produce și care de cele mai multe ori se distruge odată cu creșterea temperaturii.

Mai mult, carnea crudă contribuie la menținerea somnului profund. Practic, se poate dormi foarte bine după ce se consumă.

Tiramisu

Tiramisu conține albuș, care include albumină, ce coagulează preparatul. Atunci când este bătut la pregătirea tiramisului, are un loc un tip de coagulare. Aceasta înseamnă că prinde și alte proteine și formează un tot unitar, mascând albumina.

În corpul uman, albumina crudă poate să prindă anumiți aminoacizi și să încetinească absorbția altor proteine sau a altor nutrienți consumați împreună cu albușul crud. Însă, este un desert gustos și se poate combina cu un expresso foarte bun. Este important ca sursa ouălor să fie bună. Ouăle crude, care au depășit termenul de valabilitate, pot transmite cu ușurință salmonella.

,,Iată că există atât de multe culturi în care se consumă carne sau în general alimente crude negătite. Trebuie totuși să fim atenți la sursa acelor alimente, dar mă miră că există atât de multe beneficii dincolo de simplul gust, simpla preferință alimentară pe care o avem.”

– Mihail Pautov, medic specialist

Ai aici toate edițiile sezonului 8 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Legume care devin mai sănătoase prin gătire. Cum se prepară corect aceste alimente
Legume care devin mai sănătoase prin gătire. Cum se prepară corect aceste alimente
Legume care devin mai sănătoase prin gătire. Cum se prepară corect aceste alimente
articol cu video
Ce este reacția Maillard. Cele 7 reguli pentru gătirea corectă a alimentelor prăjite
Ce este reacția Maillard. Cele 7 reguli pentru gătirea corectă a alimentelor prăjite
Ce este reacția Maillard. Cele 7 reguli pentru gătirea corectă a alimentelor prăjite
articol cu video
Cum influențează modul de preparare sănătatea organismului. Care sunt sfaturile farmaciștilor pentru o alimentație echilibrată
Cum influențează modul de preparare sănătatea organismului. Care sunt sfaturile farmaciștilor pentru o alimentație echilibrată
Cum influențează modul de preparare sănătatea organismului. Care sunt sfaturile farmaciștilor pentru o alimentație echilibrată
Reclamă
PARTENERI
icon