După vârsta de 40 de ani, alimentația influențează în mod semnificativ sănătatea pielii. Carmen Brumă, masterand nutriție UMFCD, și Mihail Pautov, medic specialist, au discutat despre substanțele esențiale care au efecte asupra procesului de îmbătrânire, în episodul 7, din sezonul 8, la MediCOOL. Citește despre alimente care mențin sănătatea pielii.
Carmen Brumă și Mihail Pautov au discutat despre impactul pe care îl pot avea unele ingrediente asupra sănătății pielii și au oferit sugestii referitoare la categoriile de alimente benefice și celor care pot deveni dăunătoare, dacă le consumi în mod frecvent.
Alimente care mențin sănătatea pielii
Pentru a-ți menține sănătatea pielii, mai ales după vârsta de 40 de ani, este indicat să-ți asiguri o dietă echilibrată. Odată cu depășirea acestei vârste, se întâmplă o mulțime de schimbări mai puțin plăcute la nivelul acestui organ. Practic, îi scad toate substanțele esențiale.
Pentru a preveni și ameliora semnele de îmbătrânire, este important să adopți din timp o serie de măsuri benefice și să ai grijă de sănătatea ta constant.
,,E o vorbă celebră: După 40 de ani ai pielea pe care o meriți.”
– Carmen Brumă, masterand nutriție UMFCD
Colagen
După vârsta de 40 de ani, scade nivelul de colagen. Acesta este proteina structurală din corpul uman, care există inclusiv în piele, articulații și oase. Se pierde după vârsta de 25 de ani, cu aproximativ 1% pe an. Astfel, o femeie cu vârsta de peste 40 de ani, are semnificativ mai puțin colagen. Femeile produc mai puțin colagen decât bărbații, de aceea le apar riduri mai devreme. Practic, se asociază cu profilul hormonal.
În plus, reducerea nivelului de colagen este stimulată de expunerea excesivă la soare. Totodată, colagenul se poate distruge prin consumul excesiv de dulciuri și prin fumat.
Colagenul se obține din surse animale și din suplimente. Printre alimentele în care se poate găsi sunt: pește, creveți, fructe de mare și supă de oase. De asemenea, se pot face chipsuri cu colagen din creveți.
Coenzima Q10
Coenzima Q10 este prezentă în industria frumuseții, în toate formele sale. Coenzima Q10 se produce în organism pentru protecția antioxidantă a vaselor de sânge, mai exact a capilarelor. Însă, stresul, expunerea excesivă la soare și înaintarea în vârstă îi diminuează nivelurile.
Printre aceste alimente care mențin sănătatea pielii se regăsesc cele cu coenzima Q10. Există surse bune de coenzima Q10 în orice tip de carne, dar în special, în carnea de vită. Mai mult, se poate asimila din nuci, semințe de orice tip, broccoli și tofu.
Ceramide
După vârsta de 40 de ani, nivelurile de ceramide se reduc. Ceramidele sunt componente lipidice din stratul exterior al pielii sau stratul cornos. Se pot obține din: grâu, orez, spanac și sfeclă roșie. Ceramidele ocupă un rol foarte important pentru hidratare.
Apă
Consumul de apă este o metodă foarte eficientă de întreținere a pielii. Există o meta-analiză publicată pe PubMed, care a revizuit 23 de studii și care a demonstrat faptul că pielea poate fi hidratată în profunzime cu apă.
,,A fost considerat mit, dar s-a dovedit a fi adevărat. Acest colagen este o proteină din foarte mulți aminoacizi, mai exact o mie de aminoacizi legați în lanțuri. Se spunea că degeaba îl mănânci pentru că este digerat în acești aminoacizi. Atunci nu ajunge concret la celulă să producă un colagen personal. De fapt, unii aminoacizi sunt digerați în peptide, mai precis sunt câte 2-3. Aceste peptide pe care le găsim fix în mâncarea bogată în colagen, când ajung la celulă, anunță celula că avem resursă și începe stimularea de colagen. Mâncați alimente bogate în: colagen, coenzima Q10 și ceramide.”
– Mihail Pautov, medic specialist
Alimente care afectează sănătatea pielii
Pe lângă aceste alimente care mențin sănătatea pielii, există unele alimente care au efecte dăunătoare asupra pielii, în special după vârsta de 40 de ani. În acest caz, sunt reprezentative grăsimile saturate și grăsimile hidrogenate. Ggrăsimile hidrogenate cauzează inflamație, care se poate observa la nivelul pielii. Consumul de alcoolul deshidratează, ceea ce poate avea efecte nocive pentru sănătatea pielii, la orice vârstă. În același timp, perturbă somnul.
,,Somnul este cel mai bun medicament anti-aging și cea mai bună soluție de a ne păstra frumusețea. Nu degeaba se numește somn de frumusețe, somnul între orele 10 și 12 noaptea.”
– Carmen Brumă, masterand nutriție UMFCD
De asemenea, excesul de zahăr poate avea efecte dăunătoare asupra organismului. Alimentele bogate în zahăr, cum ar fi ciocolata și bomboanele, favorizează procesul de glicare. Moleculele de zahăr se leagă de proteine și de grăsime. Aceasta afectează țesuturile, cauzează inflamație și îmbătrânire precoce.
,,Indiferent de alimentație, e foarte important să înțelegem că fără hidratare, nu putem avea o piele sănătoasă și luminoasă.”
– Carmen Brumă, masterand nutriție UMFCD
Ai aici toate edițiile sezonului 8 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.