Uleiul de cocos se regăsește printre cele mai populare tipuri de uleiuri. Ștefan Busnatu, medic cardiolog, Roxana Voica, medic gastroenterolog, Simona Carniciu, medic diabetolog, Monica Păun, medic dermatolog și Samuel le Torriellec, co-host la Hello Chef, au fost invitații lui Mihail Pautov, medic specialist, în episodul 6, din sezonul 8, la MediCOOL. Află la ce se folosește uleiul de cocos.
Roxana Voica a oferit sfaturi despre selectarea uleiului de cocos, Ștefan Busnatu a discutat despre efectele conținutului acestui tip de ulei asupra sănătății inimii, Simona Carniciu a subliniat proprietățile oferite de polifenolii din compoziția sa, Monica Păun a argumentat numeroasele beneficii pe care le poate avea asupra sănătății pielii și Samuel le Torriellec a gătit o rețetă cu ulei de cocos.
La ce se folosește uleiul de cocos
Uleiul de cocos are o textură vizibil mai untoasă, mai exact se găsește într-o stare mai solidă. În ultima perioadă au apărut din ce în ce mai multe recomandări de a-l adăuga în cafea.
Totodată, depinde ce ulei de cocos se alege pentru utilizare. O proprietate la care este indicat să fii atent este structura și modul în care arată. Are un aspect uleios, ceea ce înseamnă că poate curge.
Cocosul are o dimensiune mai mare, este ca un tip de margarină. Din acest motiv, se folosește foarte mult în industria alimentară. El oferă stabilitate și consistență prăjiturilor și produselor de patiserie și are până la 90% acizi grași saturați.
,,Uleiul de cocos are până la 90% acizi grași saturați.”
– Roxana Voica, medic gastroenterolog
,,Acizii grași saturați sunt proaterogeni.”
– Ștefan Busnatu, medic cardiolog
Se consideră că alimentația bogată în acizi grași saturați, care se întâlnesc foarte mult în alimentele animale grase, cum ar fi carnea grasă, conduce la îngustarea vaselor de sânge. În acest context, consumul de ulei de cocos în exces poate crește riscul de a dezvolta simptome.
Uleiul de cocos poate avea unele beneficii datorită celorlalte componente pe care le are în compoziție. În acest caz, nu se iau în considerare doar grăsimile. În ce privește un aliment, este necesară raportarea la nivelurile de polifenoli, la toate aspectele asociate fitonutrienților. Uleiul de cocos se folosește foarte mult în alimentele ultraprocesate, de aceea se recomandă să-l utilizezi în cantități moderate.
Efectele uleiului de cocos asupra sănătății pielii
Dacă te întrebi la ce se folosește uleiul de cocos, gândește-te că hidratează foarte bine pielea pentru că are atât efect antifungic, cât și antibacterian. În plus, este important de știut că uleiul de cocos nu se aplică în două condiții: dacă ai acnee sau un ten cu tendință acneică.
Uleiul de cocos este comedogenic, ceea ce înseamnă că creează puncte negre. Este atât de oclusiv, mai exact sigilează atât de bine pielea, încât poate să blocheze porii și să ducă la apariția coșurilor noi. În același timp, are proprietăți antibacteriene și antifungice.
În general, uleiul de cocos poate avea mai multe efecte asupra sănătății pielii. Acidul lauric, care reprezintă aproximativ jumătate din acizii grași prezenți în uleiul de cocos, poate distruge tulpina bacteriilor care provoacă dezvoltarea simptomelor de acnee. Împreună cu acidul lauric, s-a observat că acidul capric poate oferi efecte antiinflamatorii.
,,Nu sunt de acord cu alimentele procesate în general.”
– Simona Carniciu, medic diabetolog
,,Uleiul de cocos este unul dintre uleiurile mele vegetale preferate. Am număr foarte redus de uleiuri vegetale care îmi plac.”
– Monica Păun, medic dermatolog
,,Am gătit salată iceberg crudă în partea de jos și deasupra am tras puțin la tigaie ceapă verde și pătrunjel. Mi-a plăcut.”
– Samuel le Torriellec, co-host la Hello Chef
Ai aici toate edițiile sezonului 8 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.