Uleiul de măsline este al doilea cel mai folosit ulei de gătit. Ștefan Busnatu, medic cardiolog, Monica Păun, medic dermatolog, Simona Carniciu, medic diabetolog, Roxana Voica, medic gastroenterolog, și Samuel le Torriellec, co-host la Hello Chef, au fost invitații lui Mihail Pautov, medic specialist, în episodul 6, din sezonul 8, la MediCOOL. Află cât de sănătos este să gătești cu ulei de măsline.
Ștefan Busnatu a argumentat efectele benefice ale uleiului de măsline asupra organismului, Monica Păun a precizat în ce măsură se poate aplica pe piele, Simona Carniciu a discutat despre impactul său în cazul persoanelor cu diabet, Roxana Voica a susținut beneficiile sale asupra sănătății generale și Samuel le Torriellec a preparat o rețetă cu ulei de măsline.
Cât de sănătos este să gătești cu ulei de măsline
În principiu, uleiul de măsline este recunoscut pentru capacitatea de a aduce speranța de viață în țările vestice în medie la aproximativ 81 de ani. Spre deosebire de aceasta, în România, există o speranță medie de viață de 75 de ani.
,,Se pare că beneficiile pe care le aduce uleiul de măsline prelungesc viața.”
– Ștefan Busnatu, medic cardiolog
,,Uleiul de măsline este foarte bun în salată, dar nu pe piele.”
– Monica Păun, medic dermatolog
Cercetările au studiat ce se întâmplă dacă se aplică ulei de măsline pe piele. În acest caz, uleiul de măsline accentuează uscarea acestui țesut. Există studii care arată că afectează bariera cutanată. Drept urmare, dacă se folosește în situația copiilor cu dermatită atopică, o boală foarte frecventă, le poate agrava simptomele. Totodată, poate determina chiar și o recădere.
-Dacă mănânci ulei de măsline, te poate ajuta la nivel de sănătate a pielii?
-Poate ajuta în toate aspecte care privesc calitatea pielii, dar doar dacă este consumat în salată, nu dacă se aplică pe piele.
,,Vreau să fac un fillet de somon prăjit, cu morcov și salată. Am gătit o salată iceberg cu ton și ulei de măsline”
– Samuel le Torriellec, co-host la Hello Chef
,,Din punctul de vedere strict diabetologic ne ajută să diminuăm puțin insulinorezistența pentru că este antiinflamator și are o abundență de polifenoli. De exemplu, oleocantalul este cel mai important dintre aceștia, care ne ajută să avem o stare de bine generală a sănătății.”
– Simona Carniciu, medic diabetolog
Câte calorii are uleiul de măsline
Dacă te întrebi cât de sănătos este să gătești cu ulei de măsline, reține că există un studiu care a calculat câte calorii are o linguriță cu acest ulei. Aceasta sugerează că ar avea aproximativ o sută de calorii, ceea ce înseamnă foarte mult. Practic, două linguri cu ulei de măsline sunt echivalentul unei înghețate. Este un lucru foarte important de subliniat în ce privește sănătatea cardiometabolică, valabil atât pentru uleiul de floarea soarelui, cât și pentru uleiul de măsline.
De exemplu, dacă o persoană cântărește 70 de kilograme, pe un standard de consum metabolic zilnic, consumă aproximativ 2000 de kilocalorii. Practic, dacă o linguriță de ulei are o sută de kilocalorii, se recomandă să se ia în vedere că dacă ar consuma 5 lingurițe, practic, aceasta ar înseamna un sfert din caloriile pe care trebuia să le mănânce în ziua respectivă.
,,E bine să gătim cu ulei de măsline. Zonele Albastre, ,,Blue Zones”, toți gătesc cu ulei de măsline. E singurul ulei pe care îl folosesc și dacă mă întrebați, e singurul pe care l-aș folosi.”
– Roxana Voica, medic gastroenterolog
Cum alegi uleiul de măsline
Pentru a alege uleiul de măsline, poți lua în considerare mai multe aspecte. În primul rând, trebuie să fie extravirgin. Termenul extravirgin se referă la temperatura la care a fost presat.
Când vrei să afli cât de sănătos este să gătești cu ulei de măsline, gândește-te că presarea la rece înseamnă că nu se folosește temperatura atunci când se scot acești polifenoli antioxidanți. Se găsesc 60 de miligrame de antioxidanți în 100 de grame de produs. Cu cât se procesează la o temperatură mai caldă, cu atât se scad concentrațiile de antioxidanți benefici corpului. Antioxidanții ajută microbiomul, de aceea uleiul de măsline are efecte împotriva constipației.
De asemenea, pentru a selecta un ulei de măsline bun, este indicat să eviți sortimentele care au gust neplăcut. Printre acestea se regăsesc cele de: rânced, metalic și oțețit.
Din punctul de vedere gastroenterologic, poți lua în considerare că atunci când pui mai mult ulei de măsline, prin polifenoli și prin ajutarea microbiotei reglează hormonii sațietății. Astfel, poți avea o senzația de sațietate mai puternică și să consumi o cantitate mai ridicată de alimente.
,,Are cele mai puține calorii dintre toate uleiurile pe care le consumăm.”
– Simona Carniciu, medic diabetolog
,,Avem două treimi din populația României supraponderală.”
– Ștefan Busnatu, medic cardiolog
Ai aici toate edițiile sezonului 8 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.