Antena

Cum să te asiguri că gătești corect pe grătar. La ce să fii atent când prepari alimentele

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 12 aprilie 2025, 13:05 / Actualizat: 14 aprilie 2025, 9:58

Pentru a găti corect alimentele, este important să acorzi atenție etapelor pe care le presupun. Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară și Biotehnologii Alimentare, și Paul Paiu, ,,Payu Proțap" bucătar, au fost invitații lui Mihail Pautov, medic specialist, în episodul 8, din sezonul 8, la MediCOOL. Află cum să te asiguri că gătești corect pe grătar.

Reclamă

Dan Vodnar și Paul Paiu au discutat despre aspectele importante ale gătitului pe grătar, au arătat care sunt diferențele dintre metodele de gătit și au argumentat importanța folosirii anumitor ingrediente la prepararea cărnii.

Cum să te asiguri că gătești corect pe grătar

Printre cele mai frecvent gătite rețete la grătar sunt micii. Pentru ca aceștia să fie mai sănătoși decât variantele pe care uneori oamenii le achiziționează de la diverse magazine, este important să se acorde atenție preparării lor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Există mai multe modalități corecte de a prepara rețete la grătar. Efectele nocive ale acestei metode de gătit pot apărea deoarece carnea se prăjește în propria grăsime.

În primul rând, tipul de cărbuni este foarte important pentru a obține un preparat mai sănătos. Nu este indicat să aibă flacără cărbunii în momentul în care carnea se expune pe grătar. Aceasta capătă un gust mai plăcut, dacă se folosește cărbune de lemn. Se recomandă să se evite aprinderea cărbunilor cu o substanță, care ulterior se poate evapora și poate fi atașată de suprafața cărnii când se gătește.

Reclamă

,,Gătim sănătos și pe plită și pe grătar.”

– Paul Paiu, ,,Payu Proțap” bucătar

Care este diferența dintre gătitul pe plită și cel pe grătar

Există două diferențe între gătitul pe plită și cel pe grătar. În momentul în care se gătește pe plită, alimentele sunt puțin mai departe de foc, de aceea grăsimea n-o să picure pe cărbuni.

Dacă te întrebi cum să te asiguri că gătești corect pe grătar, gândește-te că atunci când grăsimea din carne se prelinge pe cărbuni, se arde și se întoarce sub formă de fum și sub formă de compuși aromatici. În momentul în care grăsimea se scurge, se formează o categorie de compuși, care nu au efecte benefice asupra sănătății, dar pe care mulți oameni îi apreciază din punctul de vedere senzorial.

Reclamă

Calitatea cărnii ocupă un rol semnificativ în obținerea unui preparat gustos. Adăugarea unor legume îl poate face mai sănătos. În general, se recomandă să consumi 400 de grame de legume pe zi. Este indicată evitarea expunerii acestora la foc pentru că pot apărea reacții adverse, inclusiv piroliză. Piroliza cauzează compuși toxici.

-Ce se poate face când carnea se arde?
-În acest caz, cel mai bine ar fi să se îndepărteze cât mai mult din aceasta. Dacă sunt persoane cărora le place să consume acea reacție pirolitică, pot pune lângă preparate, cum ar fi micii, mai mulți antioxidanți. În momentul în care carnea se carbonizează, conține radicali liberi și apare acel mecanism de oxidare în organism. Din exterior, se pot echilibra efectele radicalilor liberi și, practic, pot fi inhibați.

Ce beneficii poate aduce marinarea cărnii

Dacă se marinează carnea anterior gătirii la grătar, practic, proteinele în mediul acid, dacă este o marinadă acidă, se coagulează. Odată ce se coagulează, nu mai are loc atât de rapid reacția Maillard, care oferă aroma caracteristică produselor alimentare coapte.

,,Este mai important să avem o carne marinată, făcută la grătar sau ca recomandare, să fie carnea mai marinată decât să fie o carne nemarinată.”

– Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară și Biotehnologii Alimentare

Dacă nu știi cum să te asiguri că gătești corect pe grătar, reține că la gătirea cărnii, se pot adăuga antioxidanți în plus, sub formă de mirodenii. Pentru a evita scurgerea grăsimii pe grătar, se poate întoarce carnea foarte des astfel încât să nu se ardă.

De obicei, oamenii când consumă alimente prăjite sau preparate la grătar, au tendința de a consuma mai multă carne. Din acest motiv, unele persoane mănâncă mai rar legume. De cele mai multe ori, se recomandă compensarea cărnii cu mai multe legume pentru că au mai puține calorii.

Ai aici toate edițiile sezonului 8 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce se întâmplă când mănânci alimente picante. Care sunt efectele consumului de capsaicină
Ce se întâmplă când mănânci alimente picante. Care sunt efectele consumului de capsaicină
Ce se întâmplă când mănânci alimente picante. Care sunt efectele consumului de capsaicină
Proteina din mazăre vs. proteina din zer: care este cea mai sănătoasă
Proteina din mazăre vs. proteina din zer: care este cea mai sănătoasă
Proteina din mazăre vs. proteina din zer: care este cea mai sănătoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Reclamă
PARTENERI
Chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi
Rețete Fel De Fel
Chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi
Aceste chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi sunt o gustare simplă, hrănitoare și extrem de versatilă. Pot fi servite ca gustare, fel principal, garnitură sau aperitiv. Sunt perfecte atât calde cât și reci, și pot fi gătite la tigaie, în cuptor sau chiar la air fryer. Aceste chiftele sunt ca o îmbrățișare caldă de vară. Pe cât de umile sunt ingredientele, pe atât de surprinzătoare este savoarea lor când sunt combinate cu grijă. La prima vedere par modeste, dar odată ce le muști, dezvăluie o textură fină și parfumată. Este o armonie între dulceața discretă a morcovului, suculența dovlecelului și finețea cartofului. Tot din categoria chiftelelor de legume mai poți încerca de pe blog și rețeta de chiftele de spanac cu pâine și parmezan, în sos de unt. Sunt delicate și pline de arome fine, fiind ideale ca aperitiv sau fel principal. Sosul de unt adaugă o textură cremoasă și un gust bogat care completează perfect savoarea chiftelelor. Sau poate te inspiră și rețeta de chiftele de dovlecei cu couscous. Sunt o opțiune delicioasă și sănătoasă, perfectă pentru un prânz sau cină ușoară. Chiftelele sunt crocante la exterior și moi în interior, având o textură plăcută și un gust bogat datorită combinației de dovlecei și couscous. Despre ingredientele din chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi Cartoful este baza solidă, care leagă totul și oferă o structură cremoasă în interior. Fie că este folosit fiert sau crud, el aduce o densitate moale, care contrastează cu crustă rumenă de la exterior. Este acel ingredient de bază care permite celorlalte arome să strălucească. Dovlecelul, blând și delicat, are rolul de a lumina compoziția. Dă suculență, prospețime și o notă vegetală subtilă. Atunci când este bine scurs și amestecat în chiftele, adaugă un ton umed și catifelat, care face ca fiecare mușcătură să se topească în gură. Morcovul, pe de altă parte, aduce o notă dulceagă naturală și o culoare caldă, portocalie. Acesta face ca interiorul chiftelelor să fie nu doar gustos, ci și plăcut privirii. E firul dulce care echilibrează gustul neutru al cartofului și pe cel vegetal al dovlecelului. Când sunt prăjite sau coapte, chiftelele capătă o crustă aurie, crocantă, care foșnește ușor sub dinți. Interiorul rămâne moale, dar nu cleios, ci aerat și bine legat, fără a fi greu. Din loc în loc, întâlnești câte un fir de morcov sau pătrunjel, care le dă un aer de casă, exact ca în bucătăriile bunicilor. Aroma care iese din cuptor sau din tigaie este inconfundabilă. Simți un miros de legume ușor caramelizate, de verdețuri proaspete, de casă primitoare. Dacă adaugi și un praf de boia sau chimen, devin și mai parfumate, cu o ușoară adiere orientală sau rustică, în funcție de condimente. Urmărește mai jos rețeta detaliată, pentru a prepara și tu așa delicioase chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi.
icon