Antena

Cum să te asiguri că gătești corect pe grătar. La ce să fii atent când prepari alimentele

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 12 aprilie 2025, 13:05

Pentru a găti corect alimentele, este important să acorzi atenție etapelor pe care le presupun. Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară și Biotehnologii Alimentare, și Paul Paiu, ,,Payu Proțap" bucătar, au fost invitații lui Mihail Pautov, medic specialist, în episodul 8, din sezonul 8, la MediCOOL. Află cum să te asiguri că gătești corect pe grătar.

Reclamă

Dan Vodnar și Paul Paiu au discutat despre aspectele importante ale gătitului pe grătar, au arătat care sunt diferențele dintre metodele de gătit și au argumentat importanța folosirii anumitor ingrediente la prepararea cărnii.

Cum să te asiguri că gătești corect pe grătar

Printre cele mai frecvent gătite rețete la grătar sunt micii. Pentru ca aceștia să fie mai sănătoși decât variantele pe care uneori oamenii le achiziționează de la diverse magazine, este important să se acorde atenție preparării lor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Există mai multe modalități corecte de a prepara rețete la grătar. Efectele nocive ale acestei metode de gătit pot apărea deoarece carnea se prăjește în propria grăsime.

În primul rând, tipul de cărbuni este foarte important pentru a obține un preparat mai sănătos. Nu este indicat să aibă flacără cărbunii în momentul în care carnea se expune pe grătar. Aceasta capătă un gust mai plăcut, dacă se folosește cărbune de lemn. Se recomandă să se evite aprinderea cărbunilor cu o substanță, care ulterior se poate evapora și poate fi atașată de suprafața cărnii când se gătește.

Reclamă

,,Gătim sănătos și pe plită și pe grătar.”

– Paul Paiu, ,,Payu Proțap” bucătar

Care este diferența dintre gătitul pe plită și cel pe grătar

Există două diferențe între gătitul pe plită și cel pe grătar. În momentul în care se gătește pe plită, alimentele sunt puțin mai departe de foc, de aceea grăsimea n-o să picure pe cărbuni.

Dacă te întrebi cum să te asiguri că gătești corect pe grătar, gândește-te că atunci când grăsimea din carne se prelinge pe cărbuni, se arde și se întoarce sub formă de fum și sub formă de compuși aromatici. În momentul în care grăsimea se scurge, se formează o categorie de compuși, care nu au efecte benefice asupra sănătății, dar pe care mulți oameni îi apreciază din punctul de vedere senzorial.

Reclamă

Calitatea cărnii ocupă un rol semnificativ în obținerea unui preparat gustos. Adăugarea unor legume îl poate face mai sănătos. În general, se recomandă să consumi 400 de grame de legume pe zi. Este indicată evitarea expunerii acestora la foc pentru că pot apărea reacții adverse, inclusiv piroliză. Piroliza cauzează compuși toxici.

-Ce se poate face când carnea se arde?
-În acest caz, cel mai bine ar fi să se îndepărteze cât mai mult din aceasta. Dacă sunt persoane cărora le place să consume acea reacție pirolitică, pot pune lângă preparate, cum ar fi micii, mai mulți antioxidanți. În momentul în care carnea se carbonizează, conține radicali liberi și apare acel mecanism de oxidare în organism. Din exterior, se pot echilibra efectele radicalilor liberi și, practic, pot fi inhibați.

Ce beneficii poate aduce marinarea cărnii

Dacă se marinează carnea anterior gătirii la grătar, practic, proteinele în mediul acid, dacă este o marinadă acidă, se coagulează. Odată ce se coagulează, nu mai are loc atât de rapid reacția Maillard, care oferă aroma caracteristică produselor alimentare coapte.

,,Este mai important să avem o carne marinată, făcută la grătar sau ca recomandare, să fie carnea mai marinată decât să fie o carne nemarinată.”

– Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară și Biotehnologii Alimentare

Dacă nu știi cum să te asiguri că gătești corect pe grătar, reține că la gătirea cărnii, se pot adăuga antioxidanți în plus, sub formă de mirodenii. Pentru a evita scurgerea grăsimii pe grătar, se poate întoarce carnea foarte des astfel încât să nu se ardă.

De obicei, oamenii când consumă alimente prăjite sau preparate la grătar, au tendința de a consuma mai multă carne. Din acest motiv, unele persoane mănâncă mai rar legume. De cele mai multe ori, se recomandă compensarea cărnii cu mai multe legume pentru că au mai puține calorii.

Ai aici toate edițiile sezonului 8 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Alimente care mențin sănătatea pielii. Ce poți face pentru a preveni semnele îmbătrânirii după 40 de ani
Alimente care mențin sănătatea pielii. Ce poți face pentru a preveni semnele îmbătrânirii după 40 de ani
Alimente care mențin sănătatea pielii. Ce poți face pentru a preveni semnele îmbătrânirii după 40 de ani
articol cu video
Cum poți evita consumul de ulei hidrogenat. Alimentele care îl conțin
Cum poți evita consumul de ulei hidrogenat. Alimentele care îl conțin
Cum poți evita consumul de ulei hidrogenat. Alimentele care îl conțin
articol cu video
La ce se folosește uleiul de cocos. Care sunt beneficiile și riscurile consumului pe termen lung
La ce se folosește uleiul de cocos. Care sunt beneficiile și riscurile consumului pe termen lung
La ce se folosește uleiul de cocos. Care sunt beneficiile și riscurile consumului pe termen lung
Reclamă
PARTENERI
icon