Care sunt efectele adverse ale melatoninei din suplimente alimentare

Publicat: 19 septembrie 2023, 07:32

În ultimii ani, suplimentele cu melatonină au devenit un remediu foarte popular împotriva insomniilor, dar ele nu sunt inofensive. Hormonul somnului administrat sub formă de suplimente poate să producă diverse reacții neplăcute și să interacționeze cu anumite medicamente. Află care sunt efectele adverse ale melatoninei. 

Melatonina este un hormon cu rol important în reglarea ritmului circadian, mai cunoscut ca ceasul biologic al corpului uman. Ritmul circadian este un ciclu intern de aproximativ 24 de ore ce reglează activitățile biologice și comportamentale ale organismului. Printre ele se numără ritmul somnului și trezirilor (ritmul veghe-somn), temperatura corpului și sinteza hormonilor.

Melatonina ajută la reglarea ciclului de somn și trezire. Nivelul ei crește în mod natural în organism seara, când scade lumina naturală și „informează” astfel corpul că e timpul să se pregătească pentru somn. Pentru că este produsă și eliberată în circulația sangvină când se instalează întunericul, melatonina mai este numită hormonul întunericului sau al somnului. 

Când se administrează melatonina

Melatonina poate fi administrată și sub formă de suplimente alimentare. Acestea pot conține fie melatonină pură în doze standardizate, fie melatonină împreună cu diverse extracte din plante care-i potențează efectul.

În mod normal, organismul secretă suficientă melatonină pentru a echilibra ritmul circadian și a ne ajuta să dormim bine. Există câteva situații în care suplimentele cu melatonină pot aduce beneficii:

Dacă suferi de tulburări de somn

Unele studii au arătat că melatonina administrată sub formă de suplimente alimentare te poate ajuta să adormi mai repede și să ai un somn odihnitor. Dacă suferi de insomnii sau de alte tulburări ale somnului, melatonina poate îmbunătăți calitatea și durata odihnei. Există și studii care contrazic acest beneficiu și susțin că melatonina nu este mai eficientă decât un placebo în insomnii. 

Dacă muncești în ture

Persoanele care lucrează în schimburi de noapte sau au un program de lucru neregulat au adesea dificultăți în menținerea unui ritm de somn regulat. În astfel de cazuri, melatonina poate ajuta la stabilirea și menținerea unui program de somn. 

Dacă treci printr-o schimbare de fus orar

Așa-numitul jet lag sau tulburarea de somn cauzată de călătoriile cu diferențe de fus orar) poate fi combătut prin administrarea de melatonină sub formă de suplimente. Ea ajută la adaptarea organismului la diferența de fus orar.

Dacă ai o vârstă înaintată

Odată cu înaintarea în vârstă, producția de melatonină scade în organism, ceea ce poate duce la apariția unor probleme de somn. Insomnia are o prevalență crescută la vârstnici și medicii le recomandă uneori suplimentarea cu melatonină.

În ce doze se recomandă melatonina 

Dozele recomandate variază în funcție de vârsta și de severitatea insomniilor, dar ele se situează, în general, între 1 și 5 miligrame în cazul adulților.

Este indicat să începi administrarea cu o doză mai mică și să o crești treptat în măsura în care consideri necesar. Chiar și o doză redusă, de numai un miligram, poate fi eficientă în tratarea unor probleme de somn.

Cu cât doza administrată este mai mare, cu atât crește și riscul de a resimți efectele adverse ale melatoninei. Verifică întotdeauna pe eticheta suplimentelor alimentare concentrația de substanță, pentru a te asigura că e potrivită nevoilor tale. 

În medie, melatonina începe să-și facă efectul în 20-40 de minute de la administrare și atinge eficiența maximă la o oră de la administrare. În funcție de doză și de formulă, ea rămâne în organism între 4 și 8 ore. Nu este recomandată administrarea chiar la ora programată pentru somn și nici ulterior, întrucât poate perturba ritmul veghe-somn și induce somnolență diurnă. 

Care sunt efectele adverse ale melatoninei

Suplimentele cu melatonină produc relativ rar efecte secundare dacă sunt administrate pe o perioadă mai scurtă de 3 luni și dacă nu se depășesc dozele recomandate, potrivit National Sleep Foundation, organizație americană care oferă informații de specialitate cu privire la problemele de somn.

Cele mai multe cercetări s-au concentrat asupra efectelor administrării melatoninei doar pentru o perioadă scurtă de timp. 

Efectele adverse ale melatoninei pot fi: 

  • Dureri de cap. Aceasta este una dintre cel mai frecvent raportate reacții adverse ale melatoninei;
  • Somnolență în timpul zilei. Efectul de inducere a somnului poate continua și în timpul zilei. S-a observat că melatonina poate rămâne activă în organism pentru perioade mai lungi de timp la adulții mai în vârstă. Mai ales aceștia se pot confrunta cu somnolență diurnă;
  • Amețeli. Este important să eviți consumul de alcool când iei suplimente cu melatonină;
  • Greață. Acest efect advers poate avea legătură cu momentul administrării suplimentelor și al meselor;
  • Vise intense sau coșmaruri. Persoanele care folosesc melatonină raportează adesea vise intense sau coșmaruri;
  • Dureri abdominale. Unele studii au semnalat acest efect advers al melatoninei; 
  • Schimbări de dispoziție. Administrarea melatoninei poate duce la apariția unor scurte episoade de depresie și irascibilitate.

Este important să discuți aceste efecte secundare cu un medic și să întrerupi utilizarea melatoninei dacă simptomele persistă, recomandă specialiștii National Sleep Foundation. 

Ce efecte poate avea supradozarea

Efectele adverse ale melatoninei sunt mai probabile atunci când se administrează în doze prea mari, dar supradozarea nu este letală. În cazul adulților, ea provoacă reacții neplăcute, cum sunt durerile de cap și greața.

La copii, administrarea melatoninei în doze mari este îngrijorătoare. În țări precum Statele Unite, se înregistrează o creștere a numărului de spitalizări la copiii mici din cauza supradozării accientale a melatoninei. Locul de depozitare a acesteia în casă nu ar trebui să fie la îndemâna copiilor. 

Prudență în administrare în cazul unor boli preexistente

Melatonina este considerată relativ sigură, dar nu este recomandată tuturor. Dacă ai anumite afecțiuni preexistente sau dacă iei anumite medicamente, ar trebui să fii precaut și să discuți cu un medic înainte de a lua suplimente cu melatonină.

Pentru că efectele adverse ale melatoninei pot fi mai puternice, se recomandă administrarea cu prudență la:

  • Persoanele care fac dializă sau care au probleme hepatice. Funcția redusă a rinichilor sau a ficatului poate să împiedice metabolizarea melatoninei și să crească riscul de efecte secundare;
  • Femeile însărcinate sau care alăptează. Nu există suficiente date pentru a garanta siguranța administrării melatoninei la femeile însărcinate, care alăptează sau încearcă să rămână însărcinate;
  • Vârstnicii cu demență. Studiile arată că riscurile potențiale ale melatoninei legate de siguranță pot depăși posibilele beneficii. Aceste persoane ar trebui să evite administrarea melatoninei;
  • Persoanele care suferă de depresie. La anumite persoane, melatonina poate provoca simptome de depresie sau le poate agrava pe cele existente;
  • Persoanele cu probleme de imunitate. Melatonina poate activa anumite celule ale sistemului imunitar. Deși efectul nu este clar încă, ar fi bine ca persoanele cu boli autoimune sau care iau medicamente imunosupresoare să evite utilizarea melatoninei.

În plus, melatonina poate interacționa cu anumite medicamente, cum ar fi anticoagulantele (care previn formarea cheagurilor de sânge). Dacă urmezi un tratament, consultă medicul înainte de a lua suplimente cu melatonină. 

Efectele adverse ale melatoninei la copii

Melatonina este recomandată uneori și copiilor, deși siguranța utilizării nu a fost pe deplin stabilită în cazul lor. Sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege mai bine efectele sale pe termen scurt și lung. 

Efectele adverse ale melatoninei identificate la copii după administrarea pe termen scurt includ:

  • dureri de cap;
  • amețeli;
  • somnolență;
  • agitație;
  • creșterea urinării nocturne sau enurezis nocturn (micțiuni involuntare în timpul somnului).

Efectele adverse ale melatoninei pe termen lung la copii sunt mai puțin clare. Unii cercetători susțin ipoteza conform căreia melatonina ar putea perturba nivelurile normale ale hormonilor și ar interfera cu pubertatea, dar sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma acest efect secundar.

Deși melatonina poate fi utilă pentru copiii care suferă de insomnie, medicii recomandă schimbări legate de stilul de viață și de comportament înainte de a recurge la melatonină. Consultă pediatrul pentru a înțelege mai bine riscurile potențiale ale suplimentelor cu melatonină la copii.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Expunerea la lumină noaptea și expunerea la întuneric ziua pot afecta riscul de mortalitate. Oamenii de știință au evaluat efectele tulburărilor de ritm circadian
Expunerea la lumină noaptea și expunerea la întuneric ziua pot afecta riscul de mortalitate. Oamenii de știință au evaluat efectele tulburărilor de ritm circadian
Proprietățile colagenului lichid. La ce se folosește acest supliment
Proprietățile colagenului lichid. La ce se folosește acest supliment
Simptome ale lipsei de magneziu. Cum îți dai seama dacă ai nevoie de suplimente
Simptome ale lipsei de magneziu. Cum îți dai seama dacă ai nevoie de suplimente
PARTENERI