Vitamina U este cunoscută mai ales pentru efectele sale benefice asupra sistemului digestiv. Contrar denumirii sale, nu este o vitamină propriu-zisă, ci un derivat al aminoacidului metionină. Ea este disponibilă ca supliment alimentar, dar se găsește și în mod natural în câteva alimente. Află ce beneficii are și care sunt cele mai bune surse.
Vitamina U a fost un termen folosit în anii 1950 de medicul Garnett Cheney pentru a denumi un compus chimic identificat în sucul de varză crudă. În realitate, ea nu este o vitamină în adevăratul sens al cuvântului, ci un derivat al metioninei numit S-metilmetionină sau metilmetionină sulfoniu.
Ce beneficii are vitamina U
Vitamina U este cunoscută în special ca tratament adjuvant al ulcerelor gastrice și duodenale, dar se crede că ar putea avea și alte beneficii, cum ar fi îmbunătățirea digestiei, întărirea sistemului imunitar sau reducerea colesterolului, scrie Healthline.
Cu toate acestea, cercetările care au urmărit efectele vitaminei U în organism sunt limitate. Doar o mică parte dintre aceste beneficii au o susținere științifică.
Poate ajuta la la vindecarea ulcerelor
Vitamina U a fost studiată de dr. Garnett Cheney pentru efectele sale asupra ulcerelor gastrice. Studiile sale au arătat că sucul de varză crudă poate vindeca ulcerele gastroduodenale mult mai rapid decât tratamentele standard disponibile la acea vreme.
Cu toate acestea, cercetătorii nu au putut confirma dacă efectul benefic s-a datorat vitaminei U sau altor nutrienți din varză. De atunci, puține studii au mai investigat acest subiect. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina eficiența reală a vitaminei U în tratamentul ulcerelor.
Sprijină sănătatea ficatului
Vitamina U ar putea avea efecte protectoare asupra ficatului. Un studiu pe animale a arătat că ajută la reducerea daunelor hepatice cauzate de acidul valproic, un medicament antiepileptic. Vitamina U a stimulat repararea celulelor hepatice și a îmbunătățit funcția ficatului.
Cercetările au arătat, de asemenea, că vitamina U ar avea efecte antiinflamatoare și pot reduce markerii inflamatori asociați cu bolile hepatice. Acest lucru poate fi benefic în afecțiuni precum ficatul gras non-alcoolic sau hepatitele cronice. Totodată, poate ajuta ficatul în procesul de detoxifiere.
Poate proteja rinichii
Un alt studiu pe animale a arătat că vitamina U poate reduce severitatea leziunilor renale cauzate de administrarea acidului valproic. Datorită efectelor sale antiinflamatoare, vitamina U poate fi utilă în afecțiuni renale cauzate de inflamații cronice.
Prin efectele sale antioxidante și capacitatea de a sprijini metabolismul celular, acest compus poate susține rinichii în procesul de detoxifiere a sângelui. Cu toate acestea, nu există studii clinice care să confirme aceste beneficii.
Poate reduce colesterolul și trigliceridele
Există unele dovezi care sugerează că suplimentele cu vitamina U ar putea ajuta la scăderea nivelului colesterolului și valorilor înregistrate de trigliceride. Potrivit unui studiu de laborator, ea ar putea împiedica formarea celulelor adipoase și reduce nivelul trigliceridelor, dar există puține studii relevante pe oameni.
În cadrul unui studiu clinic, participanții care au primit 1,5 g de vitamina U pe zi nu au avut modificări ale nivelului de trigliceride, însă au înregistrat o creștere a colesterolului HDL (colesterolul „bun”) și o reducere de aproape 10% a colesterolului total. Totuși, acest studiu este depășit și a inclus un număr mic de participanți.
Poate accelera vindecarea rănilor
Studii de laborator și pe animale sugerează că aplicarea directă a vitaminei U pe răni poate ajuta la vindecarea mai rapidă a acestora. De asemenea, acest compus pare să protejeze pielea împotriva arsurilor solare și altor daune cauzate de radiațiile ultraviolete.
Datorită proprietăților sale de regenerare a țesuturilor, antiinflamatoare și de protecție împotriva razelor UV, unii cercetători cred că vitamina U ar putea fi benefică în produsele cosmetice. Totuși, sunt necesare mai multe cercetări înainte ca această substanță să fie folosită pe scară largă în industria cosmetică.
Sursele de vitamina U
Această așa-numită vitamină se găsește în mod natural în câteva alimente, în special în legumele crucifere, dar nu numai. Cele mai bune surse sunt:
- varza;
- broccoli;
- varza de Bruxelles;
- varza kale;
- sparanghelul;
- țelina;
- ridichile;
- spanacul;
- pătrunjelul.
Vitamina U este disponibilă și sub formă de suplimente alimentare. Acestea sunt recomandate în special ca remediu pentru afecțiuni digestive precum arsurile gastrice, gastrita, ulcerul gastric și duodenal.
Ce efecte adverse poate avea vitamina U
În general, acest compus chimic este considerat sigur atunci când îl consumi din surse alimentare. Cu toate acestea, nu există suficiente date cu privire la siguranța sau posibilele efecte adverse ale suplimentelor care îl conțin. Pentru că cercetările sunt limitate, nu au fost stabilite recomandări clare legate de dozaj.
De asemenea, nu se cunosc posibilele interacțiuni cu medicamente sau alte suplimente alimentare. Dacă urmezi un tratament, discută cu medicul înainte de a lua suplimente cu vitamina U.
În cazul femeilor însărcinate și celor care alăptează, consumul de alimente bogate în vitamina U nu prezintă riscuri. Însă, pentru că informațiile despre siguranța acestei vitamine sub formă de suplimente sunt limitate, nu se recomandă administrarea lor în sarcină și în perioada alăptării.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.