Antena

Cum influențează social media tranziția de la copilărie la adolescență. De ce poate apărea pubertatea precoce

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 14 septembrie 2023, 07:16

În viața fiecărui copil, apare momentul pubertății, care în prezent, poate fi influențată de timpul petrecut în fața ecranului. Irina Irgoveanu, coach parenting, și Bogdan Pascu, medic endocrinolog, au fost invitații doctorului Mihail Pautov în treia ediție din sezonul cinci MediCOOL. Află cum influențează social media tranziția de la copilărie la adolescență.

Reclamă

Irina Irgoveanu și Bogdan Pascu au menționat care sunt principalele semne ale pubertății precoce, au explicat cum poate social media să aibă efecte asupra dezvoltării și cum poți discuta cu copilul tău despre subiectele prezente în mediul online.

Cum influențează social media tranziția de la copilărie la adolescență

Când copilul tău petrece prea mult timp în social media vizionând comportamente exagerate, acestea îi pot favoriza apariția pubertății precoce la nivel emoțional și hormonal.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În momentul în care copii stau antrenați sau angrenați în utilizarea acestor dispozitive, crește riscul de sedentarism și obezitate. Acești doi factori avantajează apariția pubertății precoce.

De asemenea, lumina albastră produsă de ecran, mai ales dacă este privită în timpul nopții, scade secreția de melatonină, hormonul somnului. În câteva studii a fost găsit ca fiind ca un inhibitor al progresiei pubertare. Nivelurile crescute ale melatoninei sunt mai mari înainte de pubertate și se diminuează o dată cu progresia în pubertate. Dacă lumina albastră scade producția acestui hormon, acesta ar putea induce treptat progresia în pubertate. Practic, poate încuraja instalarea pubertății precoce. De aceea, se recomandă ca după ora 20:00, copilul să evite să privească în ecrane.

Reclamă

Dacă vrei să știi cum influențează social media tranziția de la copilărie la adolescență, gândește-te că mintea unui copil poate capta foarte multe cunoștințe noi, în timp ce corpul său mic nu poate face față. Atunci creierul său poate crește și poate dori să se maturizeze mai repede. Îi văd pe cei din jur, se îngrijorează că nu au intrat într-o zonă de pubertate și vor să ajungă mai repede la pubertatea.

Ce legătură există între latura emoțională și cea fizică

Fizicul are legătura cu latura emoțională, psihologică. Felul în care corpul unui copil tranziționează între copilărie, adolescență, către maturitate, devine evident din punctul de vedere fizic. Se poate întâmpla ca mintea, să nu se sincronizeze cu corpul, intrat în pubertate precoce. Mintea poate rămâne undeva în jurul vârstei de 11-12 ani, iar corpul poate arăta ca al unui copil de 15 ani.

Atunci copilul nu se mai identifică cu cei din grup pentru că a intrat într-o pubertate precoce. Iar ceilalți nu se află la nivelul dezvoltării sale fizice. Atunci se poate îndrepta către social media pentru că își dorește să relaționeze cu cei care arată ca el.

Reclamă

Când vrei să știi cum influențează social media tranziția de la copilărie la adolescență, ia în considerare un exemplu. Dacă o fetiță de 10 ani privește în social media femei cu un comportament sexual exagerat, se poate ca aceasta să-i accelereze mintea, iar mintea să-i accelereze dezvoltarea organismului. Acestea se pot îndreapta către un machiaj puțin nepotrivit sau spre o vestimentație, cu 2-3 ani înaintea vârstei cronologice pe care o are. În acest caz, este indicată purtarea unei discuții sincere, în care se renunță la stigma sexualității.

– Irina Irgoveanu, coach parenting

De ce sunt importante discuțiile deschise

Deseori, părinții se tem și o amână, dar copiii lor trec prin aceste etape. Își doresc mai mult, sunt în permanență angrenați în social media, văd lucruri pe care părinții nu le pot controla. De aceea, se recomandă să se discute despre ce înseamnă și ce n-ar trebui să însemne pubertatea.

Dacă te întrebi cum influențează social media tranziția de la copilărie la adolescență, gândește-te că prin discuții, aceste aspecte se normalizează și ies din zona de tabu. Această atitudine ajută copilul să nu le mai caute atât de exagerat. Dacă nu înțelege ce se întâmplă cu organismul lui și nici nu i se explică de către un părinte, le caută pe Internet. Când părintele simte o jenă să poarte această discuție există și alte soluții. Poate folosi cărți sau filme.

,,Cred că o abordare sănătoasă, este să-l lași pe copil să pună întrebările. Pentru că, la un moment dat, copiii pun întrebări. N-ar trebui măturate întrebările în ideea că poate își găsește răspunsul în altă parte. Nici nu ar trebui copiii să fie bombardați cu atâta informație, încât nu-i vor putea face față. Nu le explicăm toată educația sexuală dintr-o dată. E un pic prea mult pentru copil. Îl lăsăm să pună întrebare, te asiguri ca părinte că ai înțeles despre ce vrea să afle, îi dai informațiile în segmentul în care el este curios și-l lași să înțeleagă orice altă întrebare e bine venită și se poate răspunde împreună.”

– Irina Irgoveanu, coach parenting

Care sunt semnele pubertății precoce

Pubertarea precoce apare la fete înainte de vârsta de 8 ani și la băieți înainte de vârsta de 9 ani. În cazul fetelor se referă la apariția sau dezvoltarea sânilor, înainte de vârsta de 8 ani, nu se referă la menstruație. Iar la băieți se referă la creșterea testiculelor.

Dacă te întrebi cum influențează social media tranziția de la copilărie la adolescență, ia în calcul că pubertatea precoce nu are legătură cu mirosul transpirației sau pilozitatea. Acestea nu au legătură direct cu hormonii sexuali pubertari sau cu pubertatea, ci sunt legate de suprarenale.

-Ai două fete. Ai vreun plan pentru viitor când vor crește? Le ții departe de social media?
-În primul rând, le țin departe de social media. Le țin departe de dispozitivele mobile în general și încerc să le ocup timpul cât mai mult. Ca părinte mă simt împlinit în momentul în care fetele mele în ziua respectivă nu au ajuns să pună mâna pe niciun dispozitiv. Înseamnă că am reușit să-mi fac treaba ca părinte.

-Dacă, totuși, copilul, petrece puțin timp pe telefon, ajunge la școală și toată lumea butonează și are aplicații, o să se simtă marginalizat din punctul acesta de vedere?
-Intervin regulile. Fiecare casă are părinții, copiii și regulile ei. Regulile noastre în familia noastră sunt: nu ne uităm mai mult de o oră sau o oră și jumătate. Iar această oră și jumătate este împărțită în două intervale. Este posibil să le fie greu și să spună: Dar colegul meu de bancă stă toată ziua. Are televizor în cameră. Da, dacă acesta este adevărul. Nu negăm un adevăr. Regulile în casa lui sunt acestea, regulile în casa noastră sunt acestea.

Ce are nevoie un copil să știe

Din punctul de vedere emoțional și psihologic, părinții nu au niciun motiv să se teamă să discute deschis cu copilul lor despre schimbările ce se vor întâmpla. Se recomandă să se asigure că acesta știe că are măcar un părinte, dispus să-l asculte, fără să-l judece și să vorbească despre curiozitățile sale.

Dacă vrei să știi cum influențează social media tranziția de la copilărie la adolescență, amintește-ți că este important să-i fie acordată atenție pentru a se observa când apar schimbări.

,,Din punctul de vedere medical, endocrinologic, este important să fim în contact constant cu copilul și să monitorizăm. Există câțiva parametri simpli: înălțime, greutate, care ne asigură monitorizarea copilului și un contact direct pe care să-l avem constant.”

– Bogdan Pascu, medic endocrinolog

Ai aici toate edițiile sezonului 5 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Cât de adevărată este expresia ,,te trage curentul”. Ce modificări produce expunerea la aer rece în organism
Cât de adevărată este expresia ,,te trage curentul”. Ce modificări produce expunerea la aer rece în organism
Cât de adevărată este expresia ,,te trage curentul”. Ce modificări produce expunerea la aer rece în organism
Temperatura optimă în casă. Cum îți poți asigura confortul termic
Temperatura optimă în casă. Cum îți poți asigura confortul termic
Temperatura optimă în casă. Cum îți poți asigura confortul termic
Mesele de sărbătoare pentru copii. Ce poate include alimentația în această perioadă
Mesele de sărbătoare pentru copii. Ce poate include alimentația în această perioadă
Mesele de sărbătoare pentru copii. Ce poate include alimentația în această perioadă
Reclamă
PARTENERI
icon