Antena

Vitamina B6 este esențială, dar poate fi toxică în exces. Ce trebuie să știi despre reacțiile adverse ale piridoxinei

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 21 februarie 2025, 07:28

Vitamina B6 sau piridoxina ocupă un rol foarte important pentru metabolismul proteinelor și carbohidraților, precum și pentru producerea globulelor roșii, neurotransmițătorilor și anticorpilor. Deși este o vitamină esențială, ea poate deveni toxică dacă se administrează în exces ca supliment alimentar. Află care sunt reacțiile adverse ale piridoxinei și de la ce doze pot să apară. 

Reclamă

Intoxicația apare aproape exclusiv după administrarea de suplimente cu piridoxină. Dozele asimilate din alimente provoacă foarte rar toxicitate, doar în situația unor tulburări genetice sau boli care împiedică absorbția nutrienților, cum ar fi boala celiacă. 

În ultimele săptămâni, mai multe cazuri de intoxicație cu vitamina B6 au fost raportate în diferite țări. Reacțiile adverse grave au apărut la persoane care au luat suplimente de vitamina B6 în doze mai mari decât cele recomandate, potrivit publicației The Guardian.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Iată ce trebuie să știi despre rolurile acestui nutrient în organism și cât de mult este prea mult.

Ce este vitamina B6

Piridoxina este un nutrient esențial, mai exact necesar pentru buna funcționare a organismului, dar pe care nu îl poate produce singur. Peste 140 de funcții celulare depind de vitamina B6, conform The Conversation. Ea îndeplinește mai multe roluri importante: 

Reclamă
  • Participă la metabolism. Vitamina B6 contribuie la descompunerea și utilizarea proteinelor, carbohidraților și grăsimilor pentru producerea de energie;
  • Contribuie la producerea globulelor roșii. Vitamina B6 ajută la formarea hemoglobinei, proteina care transportă oxigenul în sânge;
  • Susține funcția cerebrală. Vitamina B6 are un rol în producerea unor neurotransmițători precum serotonina și dopamina, care influențează starea de spirit;
  • Susține sistemul imunitar. Vitamina B6 ajută la producerea de anticorpi;
  • Menține nivelul normal de homocisteină. Acest aminoacid în exces poate crește riscul de boli cardiovasculare;
  • Susține funcția cognitivă. Nivelurile crescute de homocisteină se asociază și cu afecțiuni neurologice precum demența. Prin reglarea homocisteinei, vitamina B6 contribuie indirect la prevenirea acestor boli.

Studiile epidemiologice susțin că un aport mai mare de vitamina B6 poate reduce riscul de cancer, în special gastrointestinal și colorectal. Cu toate acestea, studiile clinice nu au confirmat clar acest efect protector. 

Deocamdată, nu există dovezi suficient de concludente pentru a recomanda suplimentele de B6 ca măsură de prevenire a cancerului, conform platformei educaționale The Nutrition Source creată de Universitatea Harvard. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege mai bine acest efect.

Ce alimente conțin vitamina B6

Majoritatea oamenilor reușesc să-și asigure această vitamină în cantitate optimă din alimentație. Ea este disponibilă în principal în produse de origine animală, dar există și câteva surse vegetale. Cea mai mare cantitate se găsește în:

Reclamă
  • ficatul de vită;
  • carne;
  • lapte;
  • ouă;
  • somon;
  • ton;
  • spanac;
  • varză kale;
  • banane; 
  • portocale;
  • papaya;
  • cartofi dulci.

Vitamina B6 asimilată din alimente este inactivă, ceea ce înseamnă că organismul nu o poate folosi direct. Pentru a o activa, ficatul o transformă într-un compus numit piridoxal-5-fosfat sau fosfat de piridoxal (PLP sau P5P). 

Dozele recomandate de vitamina B6

Pentru că este disponibilă într-o varietate mare de alimente, deficitul apare rar chiar și în rândul vegetarienilor și veganilor. 

Categorie de persoaneDoza recomandată
bărbați 14-50 ani 1,3 mg/zi
bărbați peste 51 ani 1,7 mg/zi
femei 14-18 ani 1,2 mg/zi
femei 19-50 ani 1,3 mg/zi
femei peste 51 ani 1,5 mg/zi
femei însărcinate 1,9 mg/zi 
femei care alăptează 2 mg/zi

Sursa: The Nutrition Source, Universitatea Harvard

Până de curând, se credea că limita superioară tolerabilă, mai precis doza zilnică maximă care nu provoacă reacții adverse în populația generală, este de 100 mg/zi în cazul adulților și puțin mai mică în cazul copiilor și adolescenților. 

Totuși, în ultimii ani, au fost raportate cazuri de intoxicație cu vitamina B6 după administrarea unor doze mai reduse de atât. La unele persoane, reacțiile adverse ale piridoxinei au apărut după doze de numai 21 mg/zi. La această cantitate se poate ajunge foarte ușor dacă iei mai multe suplimente alimentare. 

Tabletele de magneziu recomandate frecvent împotriva crampelor musculare și anxietății conțin adesea și vitamina B6, deoarece aceasta ajută la absorbția magneziului. O persoană care ia două tablete de magneziu pe zi poate consuma peste 120 mg de B6, depășind cu mult doza zilnică recomandată pentru adulți. 

Piridoxina este disponibilă și în suplimente care conțin zinc. De asemenea, se adaugă în unele cereale pentru micul dejun, băuturi energizante și shake-uri proteice. 

Care sunt reacțiile adverse ale piridoxinei

Piridoxina este o vitamină solubilă în apă, ceea ce înseamnă că dozele mari nu se acumulează în organism. În mod normal, excesul se elimină ușor și fără riscuri prin urină. Totuși, în cazuri rare, vitamina B6 se poate acumula în sânge și poate cauza o afecțiune numită neuropatie periferică. Nu se știe exact de ce acest lucru se întâmplă la unele persoane, dar nu la altele.

Neuropatia periferică apare atunci când nervii senzitivi sunt deteriorați și nu mai pot funcționa corect. Acești nervi sunt responsabili cu transmiterea informațiilor între sistemul nervos central (creier, măduva spinării) și restul corpului. Diabetul de tip 2 este afecțiunea cel mai frecvent asociată cu neuropatia periferică. Aceasta afectează în special mâinile și picioarele și poate provoca simptome precum:

  • senzație de amorțeală;
  • senzații de furnicături;
  • durere;
  • modificări ale senzațiilor;
  • slăbiciune musculară;
  • pierderea echilibrului și coordonării;
  • dificultăți la mers;
  • crampe musculare.

În majoritatea cazurilor, neuropatia periferică dispare într-un interval de 6-12 luni odată ce nivelul vitaminei B6 revine la normal. Însă, în unele cazuri, afectarea nervilor este permanentă și simptomele sunt ireversibile. 

Specialiștii nu au reușit să identifice doza minimă de piridoxină care provoacă toxicitate, durata sigură de administrare sau factorii de risc individuali. Nu se știe nici de ce unele persoane dezvoltă neuropatie periferică chiar și la doze mai mici de B6. Se poate ca anumite forme ale acestei vitamine să aibă efecte mai puternice sau ca unele persoane să aibă vulnerabilități genetice sau afecțiuni care le cresc riscul.

Multe dintre cazurile de intoxicație raportate au fost cauzate de vitamina B6 adăugată în suplimente cu magneziu sau zinc, iar unii consumatori nu știau că o luau. De aceea, verifică eticheta oricărui supliment nou, mai ales dacă nu ți-a fost recomandat de un medic. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
(P) Cum să îți reglezi ritmul circadian cu ajutorul melatoninei
(P) Cum să îți reglezi ritmul circadian cu ajutorul melatoninei
(P) Cum să îți reglezi ritmul circadian cu ajutorul melatoninei
Vitamina K: beneficii și contraindicații, simptome ale carenței
Vitamina K: beneficii și contraindicații, simptome ale carenței
Vitamina K: beneficii și contraindicații, simptome ale carenței
Vitamina D poate preveni demența. Ce arată studiile despre impactul său asupra sănătății creierului
Vitamina D poate preveni demența. Ce arată studiile despre impactul său asupra sănătății creierului
Vitamina D poate preveni demența. Ce arată studiile despre impactul său asupra sănătății creierului
Reclamă
PARTENERI
icon