Antena

Care sunt cele mai nocive alimente pentru creier. Neurologii avertizează că pot crește riscul de Alzheimer

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 3 noiembrie 2025, 07:25

Alimentele nesănătoase nu pun în pericol doar silueta - ele pot dăuna și creierului. Neurologii susțin că, în timp, acestea pot accelera declinul cognitiv, afecta memoria și crește riscul de Alzheimer. Iată ce alimente și băuturi sunt nocive pentru creier.

Reclamă

Pentru a ne menține sănătatea cerebrală, avem nevoie de nutrienți de calitate, capabili să protejeze neuronii și să susțină procesele cognitive. O alimentație sănătoasă poate susține concentrarea, memoria și claritatea mentală. 

Pe de altă parte, neurologii avertizează că alimentele bogate în zahăr, grăsimi procesate și aditivi pot declanșa inflamație cerebrală. Când devine cronică, inflamația cerebrală deteriorează neuronii și poate accelera pierderea memoriei și a funcțiilor cognitive. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Într-un videoclip pe TikTok, neurocercetătorii Robert Love și Heather Sandison, experți în prevenția bolii Alzheimer, atrag atenția asupra unor alimente și băuturi care pot favoriza declinul cognitiv. Iată care sunt aceste adevărate pericole pentru creier, conform specialiștilor:

Produsele dulci de patiserie

Rulourile cu scorțișoară menționate de cei doi experți, dar și celelalte produse dulci de patiserie pot avea efecte serioase asupra sănătății creierului. „Această combinație include gluten, grăsimi și zahăr, trei «insulte» nu doar pentru intestin, ci și pentru creier”, explică dr. Sandison, autoarea cărții Reversing Alzheimer’s

Reclamă

De obicei, grăsimile folosite la prepararea acestor alimente sunt uleiuri vegetale rafinate sau margarină, care pot cauza inflamație sistemică, inclusiv cerebrală. Glutenul prezent în făina albă poate perturba echilibrul florei intestinale și provoca inflamații la persoanele sensibile. De asemenea, studiile au arătat că zahărul consumat în exces crește riscul de a dezvolta demență. 

Pâinea și pastele

Carbohidrații rafinați precum pâinea și pastele nu afectează doar silueta, ci și sănătatea creierului. Potrivit dr. Heather Sandison, multe culturi de grâu sunt tratate cu glifosat, un erbicid utilizat pe scară largă care este „direct toxic pentru sistemul nervos”. Pentru a reduce expunerea la această substanță nocivă, specialista recomandă evitarea pâinii și a pastelor convenționale care conțin grâu. 

Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului a inclus glifosatul pe lista substanțelor „probabil cancerigene pentru om”. Totuși, în ciuda disputelor publice și a dezbaterilor științifice, Comisia Europeană a decis, în 2023, să prelungească autorizația de utilizare a acestui erbicid cu încă zece ani pe teritoriul Uniunii Europene.

Reclamă

Chipsurile

Nu ar trebui să fie o surpriză că chipsurile din cartofi vin cu riscuri pentru sănătate, inclusiv pentru cea a creierului. Acestea sunt foarte sărate și, surprinzător, unele pot conține zahăr.

Excesul de sare poate crește tensiunea arterială, iar zahărul în cantitate mare duce la creșteri bruște ale insulinei și glicemiei. Acestea „pot să mărească riscul de diabet de tip 2, un factor de risc major pentru boala Alzheimer”, explică dr. Robert Love

De altfel, unii cercetători au numit boala Alzheimer „diabet de tip 3” după ce studiile au arătat că rezistența la insulină și metabolismul dezechilibrat al glucozei în creier contribuie la pierderea memoriei și la declinul cognitiv.

Citește și: Ce este diabetul de tip 3. Care sunt simptomele și cum se tratează

Cerealele rafinate pentru micul dejun

Multe cereale pentru micul dejun sunt promovate ca opțiuni sănătoase, dar realitatea este că pot avea efecte nocive asupra creierului. „Majoritatea sunt bogate în zahăr, ceea ce va crește insulina și riscul de diabet de tip 2 în timp”, subliniază dr. Love. 

Pe lângă zahăr, multe cereale sunt obținute din grâu, care conține gluten, iar acesta crește inflamația și riscul de Alzheimer sau de alte afecțiuni inflamatorii. Combinația de zahăr și gluten face din cerealele pentru micul dejun o alegere nepotrivită pentru sănătatea creierului.

Uleiurile din semințe

În restaurante și fast-food-uri, se gătește de obicei cu uleiuri rafinate precum cel de rapiță sau de floarea-soarelui. „Aceste uleiuri din semințe sunt surse de grăsimi nocive”, spune dr. Sandison.

Creierul are nevoie de echilibru între grăsimile Omega 3 și Omega 6 pentru a funcționa corect. Uleiurile rafinate din semințe conțin cantități foarte mari de Omega 6. Excesul de Omega 6 poate duce la inflamații cronice în organism, inclusiv cerebrale. Inflamația persistentă contribuie la declinul cognitiv și bolile neurodegenerative.

Când gătești acasă, alege să folosești grăsimi bune precum cele din uleiurile de cocos, avocado și măsline, recomandă medicul. 

Băuturile dietetice

Deși sunt prezentate ca alternative sănătoase la băuturile cu zahăr, sucurile diet nu sunt neapărat mai bune pentru creier. Într-un alt TikTok, dr. Robert Love explică de ce ar fi indicat să le evităm: „Majoritatea băuturilor dietetice conțin un îndulcitor numit aspartam. Aspartamul nu este bun pentru bacteriile intestinale și este asociat cu multe efecte secundare negative, inclusiv cancer la animale”, spune specialistul. 

Studiile susțin că aspartamul, mai ales atunci când este consumat prin băuturi dietetice, poate crește riscul de diabet de tip 2. „Orice factor care crește riscul de diabet poate crește și riscul de Alzheimer, iar sucurile dietetice cu siguranță pot face asta”, subliniază dr. Love.

Citește și: Băutura care te-ar putea salva de Alzheimer. Ce trebuie să consumi zilnic ca să ai o bătrânețe mai ușoară

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Plimbările și socializarea susțin sănătatea creierului. Ce efecte pot avea împreună
Plimbările și socializarea susțin sănătatea creierului. Ce efecte pot avea împreună
Plimbările și socializarea susțin sănătatea creierului. Ce efecte pot avea împreună
Visele neplăcute și coșmarurile se pot asocia cu un risc ridicat de demență. Cercetătorii au evaluat modificările care se produc pe durata somnului
Visele neplăcute și coșmarurile se pot asocia cu un risc ridicat de demență. Cercetătorii au evaluat modificările care se produc pe durata somnului
Visele neplăcute și coșmarurile se pot asocia cu un risc ridicat de demență. Cercetătorii au evaluat modificările care se produc pe durata somnului
5 minute de exerciții fizice zilnic pot reduce riscul de demență. Un studiu a analizat efectele sportului asupra sănătății creierului
5 minute de exerciții fizice zilnic pot reduce riscul de demență. Un studiu a analizat efectele sportului asupra sănătății creierului
5 minute de exerciții fizice zilnic pot reduce riscul de demență. Un studiu a analizat efectele sportului asupra sănătății creierului
Reclamă
PARTENERI
icon