Odată cu trecerea timpului, bolile cardiovasculare pot influența sănătatea creierului. Bogdan Pană, medic neurolog, a fost invitatul lui Mihail Pautov, medic specialist, în episodul 5, din sezonul 8, la MediCOOL. Citește despre legătura dintre boli cardiovasculare și creier.
Bogdan Pană a argumentat cât de importantă este sănătatea creierului și a inimii, a explicat cum funcționează legătura dintre aceste două organe vitale, a discutat despre factorii cardiovasculari comuni cu cei cerebrovasculari și a menționat simptomele accidentului vascular cerebral.
Legătura dintre boli cardiovasculare și creier
Factorii de risc cardiovasculari sunt comuni cu cei cerebrovasculari și se împart în două categorii: modificabili și nemodificabili. Dintre cei modificabili, se poate ca hipertensiunea arterială să aibă cea mai mare influență. În acest caz se pot lua măsuri alimentare sau se poate administra medicație. Un alt factor poate fi hipercolesterolemia, în cazul căreia se pot lua măsuri legate de: obezitate, sedentarism, fumat sau consum excesiv de alcoolul, în funcție de caz.
Pe lângă factorii de risc cardiovasculari enumerați, o boală a inimii în sine poate însemna un factor de risc cerebrovascular suplimentar. De exemplu, dacă inima nu mai bate bine deodată. Indiferent dacă suferă de o aritmie sau se oprește complet, n-o să mai ajungă sânge în mod corespunzător la creier. Practic, creierul nu va mai funcționa la fel de bine.
Un alt exemplu, în cazul fibrilației atriale se pot forma cheaguri de sânge la inimă care pot să ajungă în creier unde pot determina un accident vascular cerebral. În această situație, depinde în ce zonă se întâmplă acest accident vascular cerebral. Atunci se pot simți anumite simptome.
,,Inima și creierul sunt organe foarte înrudite, care lucrează foarte bine împreună și fără de care nu putem exista. Deși sunt două organe fără de care nu se poate exista, spre deosebire de inimă, nu se poate face transplant de creier. Trebuie să avem foarte mare grijă de creierul nostru pentru că o să-l avem pe același până când o să murim.”
– Bogdan Pană, medic neurolog
Semnele unui accident vascular cerebral
După ce afli care este legătura dintre boli cardiovasculare și creier, poți reține că semnele unui accident vascular cerebral se pot identifica prin intermediul unei metode numite F.A.S.T.:
F – Face – Față. Dacă observi că deodată fața unei persoane devine asimetrică, este un semn de îngrijorare.
A – Arms – Brațe. Dacă în același timp, membrele nu se mai mișcă natural sau vezi că o persoană nu mai reușește să ridice mâna sau piciorul, poate indica un AVC.
S – Speech – Vorbire. Dacă vorbirea se modifică, pacientul nu mai poate vorbi deloc sau pronunță cuvintele complet diferit, poate sugera o afectare a creierului.
T – Time – Timp. Când se acumulează simptomele de mai sus, atunci este momentul să suni la 112. Fiecare minut așteptat înseamnă moarte neuronală.
-Ce se întâmplă dacă suni la 112 imediat ce observi simptomele de AVC?
-Dacă este un accident vascular cerebral ischemic, cum se întâmplă în 87% din cazuri și se încadrează în anumite criterii, se face o injecție în decurs de 4 ore și jumătate de la debut. Astfel, se poate trata cheagul de sânge și sunt șanse mari ca pacientul să-și revină bine și repede.
Rezultatele scanărilor cerebrale
Pe lângă discuția despre legătura dintre boli cardiovasculare și creier, în cadrul emisiunii MediCOOL au fost analizate secțiuni de scanări cerebrale preluate de la doi bărbați, în vârstă de 50 de ani. Unul dintre aceștia nu prezenta factori cardiovasculari, iar creierul avea dimensiuni mai mari.
Celălalt pacient avea supraponderabilitate, era fumător, avea un colesterol puțin mai ridicat și suferea de hipertensiune arterială de gradul 1. În acest caz, creierul său a prezentat anumite pete mici și albe. Acestea erau leziuni microvasculare, mai exact ale unor vase foarte mici. Medicii consideră că este normal ca acestea să apară odată cu înaintarea în vârstă. Nu sunt accidente vasculare cerebrale.
Cu toate acestea, nu leziunile microvasculare pot fi îngrijorătoare la vârsta de 50 de ani. Dacă se strâng multe, pot să ducă la un tip special de demență, numit demență vasculară odată cu vârsta. Aceasta înseamnă că atunci când există o afectare microvasculară, poate apărea și o afectare de vas mai mare.
,,Iată că putem să vedem pe creier efectul bolilor cardiovasculare. Ele există, sunt acolo. Dacă nu le simțim în viața de zi cu zi, aceasta se datorează faptului că organismul este atât de performant încât compensează. Acoperă anumite la lacune. N-o să poată să acopere foarte mult timp, de aceea e atât de important să avem grijă de sănătatea noastră prin: sport, alimentație și diminuarea stresului. Atunci o să avem un creier sănătos.”
– Mihail Pautov, medic specialist
,,În principiu, 30 de minute pe zi de sport, 5 zile pe săptămână pot să fie suficiente să scadă riscul de accident vascular cerebral cu 25% și riscul de a dezvolta o formă de demență cu 45%.”
– Bogdan Pană, medic neurolog
Ai aici toate edițiile sezonului 8 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.