Majoritatea grăsimii din corpul uman este albă, însă ai și o cantitate mică de grăsime brună, cu un rol important în metabolism. În timp ce grăsimea albă stochează energie, cea brună o consumă pentru a genera căldură și poate fi un aliat împotriva obezității. Află cum te poate ajuta grăsimea brună la slăbit.
În compoziția corpului uman există două tipuri principale de țesut adipos: grăsimea albă, brună și bej. Grăsimea albă stochează în diverse zone din corp caloriile în exces provenite din mâncare. Grăsimea brună stochează și ea energie, dar, spre deosebire de cea albă, poate transforma caloriile din alimente în căldură pentru a regla temperatura corpului.
Pe lângă cele două, mai există un tip de grăsime intermediară, cunoscută ca grăsime bej, care îmbină caracteristici ale celulelor de grăsime albă și brună. Ea se poate forma din grăsime albă obișnuită în anumite condiții, în principal prin expunerea la frig.
Ce este și unde se găsește grăsimea brună
Acest tip de grăsime arde calorii pentru a produce căldură și a te proteja de frig. Ea este mai abundentă la nou-născuți, deoarece corpul lor nu are capacitatea de a genera căldură prin frisoane și de a-și regla astfel temperatura. Grăsimea brună reprezintă până la 5% din greutatea lor.
Până de curând, se credea că țesutul adipos brun dispare din corp până la vârsta de un an. Studiile mai recente au arătat că ea se menține și la vârsta adultă, doar că în cantitate mai mică.
Grăsimea brună are o structură diferită de grăsimea albă obișnuită. Ea provine din aceleași celule precursoare ca celulele musculare. Din acest motiv, are o activitate metabolică mai intensă decât grăsimea albă. Ea devine activă atunci când te expui la temperaturi mici.
La adulți, grăsimea brună este distribuită în cantități mici în mai multe zone din corp, în principal în partea superioară:
- în zona cervicală;
- deasupra claviculelor;
- la axile;
- în jurul rinichilor;
- în jurul glandelor suprarenale;
- în jurul vaselor de sânge (în special în jurul aortei);
- de-a lungul ambelor părți ale coloanei vertebrale.
Cum te poate ajuta grăsimea brună la slăbit
În ultimii ani, mai multe studii au arătat că activarea acestui tip de grăsime te-ar putea proteja de obezitate. În 2019, o echipă de cercetători de la Universitatea din California San Francisco a demonstrat cum te poate ajuta grăsimea brună la slăbit.
În cadrul unui experiment la care au participat 33 de tineri sănătoși, cercetătorii au arătat că, atunci când grăsimea brună este activată prin expunerea la frig, nivelurile unui grup de trei aminoacizi esențiali cunoscuți ca BCAA (valină, leucină și izoleucină) scad în sânge. Acest efect este benefic, deoarece nivelurile ridicate ale BCAA (singurii aminoacizi cu lanț ramificat) se asociază cu:
- obezitate;
- rezistență la insulină;
- diabet de tip 2.
În urma expunerii la frig, grăsimea brună produce o proteină numită SLC25A44, arată studiul publicat în revista Nature. Ea transportă BCAA în mitocondrii, care sunt centralele energetice ale celulelor. Aici, aminoacizii cu lanț ramificat sunt folosiți pentru a produce energie și a genera căldură.
Concluzia studiului este că activarea grăsimii brune ar putea ajuta la eliminarea excesului de BCAA din sânge, reducând astfel riscul de obezitate și de boli metabolice.
În 2024, la o concluzie similară au ajuns și cercetătorii de la Universitatea de Sud din Danemarca. Într-un experiment pe șoareci de laborator, aceștia au identificat o proteină numită AC3-AT care oprește activarea grăsimii brune.
Eliminarea proteinei AC3-AT din genomul șoarecilor a îmbunătățit activitatea grăsimii brune și a dus la o ardere mai intensă a caloriilor. Inactivarea acestei proteine ar putea fi o strategie promițătoare pentru pierderea în greutate, arată studiul publicat în Nature Metabolism.
Cum putem activa grăsimea brună
Peste un miliard de persoane din populația globală are obezitate, iar oamenii de știință estimează că numărul va ajunge la patru miliarde până în 2050. În aceste condiții, ai nevoie de soluții mai eficiente în lupta cu această problemă de sănătate a lumii moderne, iar grăsimea brună este o direcție promițătoare, tot mai intens studiată.
Dacă te întrebi cum te poate ajuta grăsimea brună la slăbit, ia în considerare că cercetătorii sunt în căutarea unor soluții farmacologice pentru a încetini pierderea acestui tip de grăsime odată cu înaintarea în vârstă. Studiile actuale investighează și transformarea grăsimii albe în grăsime brună prin exerciții fizice sau prin utilizarea anumitor medicamente.
Din păcate, nu există la ora actuală o soluție prin care se poate dezvolta mai multă grăsime brună, potrivit dr. Mir Ali, specialist în chirurgie bariatrică și directorul medical MemorialCare Surgical Weight Loss Center, din Fountain Valley, California, citat de publicația Medical News Today.
„Dar ceea ce poți face este să stimulezi celulele de grăsime brună existente în corp pentru a crește și a funcționa mai intens”, explică în continuare dr. Ali. „Oamenii încă au depozite de grăsime brună, cum ar fi pe umeri și în spatele gâtului sau între omoplați. Așadar, aplicarea gheții în acele zone sau băile reci pot ajuta la stimularea grăsimii brune”, susține medicul.
Astfel de metode metode pot fi utile, dar nu vor fi foarte eficiente dacă nu faci alegeri alimentare corecte. „Trebuie să mănânci corect pentru a pierde în greutate”, încheie specialistul în chirurgie bariatrică.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.