Antena

Alimente care provoacă reflux gastroesofagian. Ce să eviți pentru a preveni arsurile la stomac

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 28 septembrie 2024, 07:15

Senzația de arsură în capul pieptului provocată de refluxul gastroesofagian poate fi cauzată sau agravată de anumite alimente și băuturi. Evitarea lor sau, cel puțin, limitarea consumului poate ajuta la prevenirea simptomelor neplăcute. Iată o listă de alimente care provoacă reflux gastroesofagian.

Reclamă

Majoritatea oamenilor experimentează măcar ocazional senzația de arsură în piept, mai ales după mesele copioase. Când acestea persistă, provoacă disconfort și afectează calitatea vieții. 

Refluxul gastroesofagian are cauze variate, dar una dintre cele mai comune este alimentația. Modificarea dietei este de obicei prima măsură recomandată pentru gestionarea acestei probleme. Adoptarea unor obiceiuri alimentare sănătoase și evitarea alimentelor care declanșează simptomele neplăcute pot reduce frecvența și severitatea episoadelor de reflux.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Alimente care provoacă reflux gastroesofagian

Trecerea alimentelor din esofag în stomac se face printr-un inel muscular numit sfincter esofagian inferior. Acesta funcționează ca o valvă: se deschide pentru a permite bolului alimentar să ajungă în stomac și se închide apoi pentru a împiedica întoarcerea lui în cavitatea bucală. 

Uneori, sfincterul esofagian inferior se slăbește și nu se mai închide corespunzător. Drept urmare, conținutul gastric revine în esofag. Sucurile digestive provoacă senzație de arsură în piept și disconfort gastric.  

Reclamă

Refluxul gastroesofagian poate avea o varietate de cauze, printre care:

  • excesul ponderal;
  • sarcina;
  • stresul;
  • hernia hiatală;
  • fumatul;
  • anumite medicamente. 

Totuși, cea mai frecventă cauză rămâne alimentația. Mesele copioase și consumul de alimente înainte de culcare pot agrava simptomele de reflux. De asemenea, unele alimente și băuturi relaxează sfincterul esofagian sau cresc producția de acid gastric. 

Iată cele mai comune alimente care provoacă reflux gastroesofagian:

Reclamă

Sucurile carbogazoase

Dioxidul de carbon din băuturile acidulate provoacă o distensie gazoasă a stomacului, potrivit Health.com. Balonarea crește presiunea asupra sfincterului esofagian inferior și duce la reflux gastric.

În plus, majoritatea sucurilor carbogazoase conțin acizi, cum ar fi acidul fosforic și acidul citric, precum și cofeină. Aceștia sunt factori declanșatori frecvenți ai refluxului gastric. Consumul de băuturi carbogazoase poate crește riscul de a dezvolta boala de reflux gastroesofagian, o afecțiune în care refluxul apare în mod repetat în timp și irită mucoasa esofagului.

Citricele

Fructe precum lămâile, lime, portocalele, grepfrutul și ananasul sunt pe lista de alimente care provoacă reflux gastroesofagian. Acestea conțin cantități mari de acid citric care le face foarte acide. Acidul din citrice poate avea un efect de relaxare asupra sfincterului esofagian inferior, declanșând simptomele de reflux. De asemenea, fructele de pădure conțin cantități mari de acid citric.

Datorită acidității ridicate, aceste fructe încetinesc golirea stomacului în intestinul subțire după masă. Când stomacul nu se golește eficient, acumulează presiune, iar conținutul său urcă în esofag și declanșează simptomele de reflux.

Ciocolata

Acest desert foarte popular în lume are în compoziție mai multe substanțe care contribuie la apariția refluxului gastric. Ciocolata conține metilxantină, o substanță cu efecte similare cofeinei. Metilxantina poate provoca relaxarea sfincterului esofagian inferior. 

De asemenea, ciocolata stimulează intestinul subțire să elibereze o cantitate mare de serotonină, un mesager chimic cunoscut ca hormonul stării de bine. Nivelul crescut de serotonină are un efect de relaxare a sfincterului esofagian. Pudra de cacao, cofeina, teobromina și grăsimile sunt alte substanțe din compoziția ciocolatei care pot provoca reflux gastric.

Roșiile

Deși roșiile au un conținut bogat în nutrienți sănătoși, ele pot provoca sau agrava arsurile la stomac. Acestea includ acizi naturali, precum acid malic și acid citric.

Lista de alimente care provoacă reflux gastroesofagian include și sosurile de roșii, ketchupul, sucul de roșii și alte produse pe bază de roșii. Acestea sunt concentrate și au un niveluri de acizi mai mari decât roșiile proaspete. 

Mâncărurile picante

Ardeii iuți, sosurile picante cum sunt tabasco sau sosul de chili, condimentele picante, legumele picante precum ridichea neagră, ceapa sau usturoiul și toate preparatele care conțin astfel de ingrediente picante pot provoca sau agrava refluxul gastroesofagian.

Un studiu din 2021 a descoperit că mâncărurile picante reprezintă declanșatorul principal al refluxului gastric și al bolii de reflux gastroesofagian. Aproape două treimi dintre participanții la studiu au identificat mâncărurile picante ca principală cauză a refluxului gastric.

Carnea grasă

Alimentele bogate în grăsimi necesită o durată mai mare pentru a fi digerate. Când stomacul rămâne plin pentru mai mult timp, presiunea asupra sfincterului esofagian inferior și riscul de reflux acid cresc. Totodată, grăsimile relaxează acest inel muscular și facilitează întoarcerea conținutului gastric în esofag. 

Carnea grasă și preparatele care o includ, cum ar fi cârnații sau mezelurile sunt alimente care provoacă reflux gastroesofagian. Dacă ai această problemă când le consumi, alege surse de proteine slabe, cum ar fi carnea de pui fără piele, peștele, fructele de mare și carnea de vită slabă.

Alimentele prăjite

Mâncărurile prăjite sunt alte alimente care provoacă reflux gastroesofagian. Cartofii prăjiți, cârnații și carnea prăjită, gogoșile și alte preparate gătite în ulei au un conținut ridicat de grăsimi, iar grăsimile se digeră greu și întârzie golirea stomacului. Totodată, ele relaxează sfincterul esofagian și permit acidului gastric să urce în esofag. 

Prin prăjire, se formează substanțe chimice nocive precum acrilamida care pot irita și inflama mucoasa esofagului. Unele cercetări susțin că mâncărurile prăjite pot stimula eliberarea unor iritanți esofagieni, cum ar fi sărurile biliare și colecistokinina. 

Lactatele grase

Deși produsele lactate cu un conținut crescut de grăsimi oferă nutrienți esențiali pentru sănătatea oaselor, acestea pot declanșa arsuri la stomac. Pentru a le preveni, poți încerca să înlocuiești lactatele grase cu  alternative sărace în grăsimi. Exemple includ:

  • Lapte fără grăsimi sau cu 2% grăsime în loc de lapte integral;
  • Iaurt cu un conținut scăzut de grăsimi;
  • Brânzeturi sărace în grăsimi precum: urda, ricotta, brânza proaspătă sau brânza feta light;
  • Unt cu conținut redus de grăsime.

Alcoolul

Consumul de alcool poate leza direct esofagul și poate afecta funcționarea sfincterului esofagian inferior. Cu cât consumi mai mult alcool, cu atât crește riscul de a dezvolta boala de reflux gastroesofagian. De asemenea, alcoolul deshidratează organismul, iar deshidratarea agravează arsurile în piept. 

Dacă ai episoade de reflux gastroesofagian, medicii recomandă evitarea completă a alcoolului sau, cel puțin, limitarea lui la o băutură alcoolică pe zi, mai exact 10-12 grame de alcool pur sau:

  • 280-330 ml de bere;
  • 100-120 ml de vin roșu;
  • 30-40 ml de whisky sau alte băuturi tari;
  • 60-80 ml de lichior.

Cofeina

Cafeaua și ceaiurile care conțin cofeină pot să provoace arsuri gastrice. Cofeina relaxează sfincterul esofagian și, totodată, stimulează secreția de acid gastric. O cantitate mai mare de acid gastric poate favoriza refluxul, mai ales dacă sfincterul esofagian este slăbit.

Dacă obișnuiești să bei mai multe cești cu cafea pe parcursul zilei sau dacă le consumi cu lapte ori smântână lichidă, încearcă să limitezi cantitatea pentru a preveni simptomele de reflux. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
articol cu video
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
Reclamă
PARTENERI
icon