Alimentele picante, cum sunt ardeii iuți, pot oferi nenumărate beneficii pentru sănătate. Compușii acestora pot ajuta la reducerea tensiunii arteriale, pot susține o greutate optimă și pot crește speranța de viață. Totodată, este important să le cunoști potențialele efecte adverse. Află care sunt beneficiile și riscurile consumului de alimente picante.
Alimentele picante conțin compuși chimici, numiți capsaicinoide, care le oferă căldura specifică. Capsaicinoidele se regăsesc într-o concentrație mare, în ridurile albe ale ardeilor iuți. Atunci când muști dintr-un ardei iute, capsaicina se atașează de receptorii sensibili la căldură din gură și cauzează o senzație de ardere.
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante
Înainte de a include în dieta ta alimente picante, este important să afli cum faci acest lucru. Pentru început, testează cu cantități mici pentru a vedea cât poți tolera. Treptat, poți crește cantitatea pe care o consumi. După aceea, le poți mânca din ce în ce mai des.
Totodată, laptele are cea mai mare capacitate de a reduce efectele provocate de capsaicină. De asemenea, sucul de fructe dulci poate atenua senzațiile de arsuri datorită zaharozei din conținut.
Alimentele picante îți pot îmbunătăți sănătatea datorită proprietăților benefice pe care le dețin. Odată ce înveți cum să le consumi, poți profita de calitățile lor.
Pot stimula pierderea în greutate
Consumul de alimente picante poate sprijini gestionarea greutății prin creșterea consumului de energie, arderea grăsimilor, scăderea apetitului și îmbunătățirea compoziției microbiomului intestinal, potrivit Health.
Pot crește speranța de viață
Dacă vrei să știi care sunt beneficiile și riscurile consumului de alimente picante, află că alimentele picante pot crește longevitatea. Capsaicina poate avea efecte antioxidante și anttiinflamatoare. Consumul regulat poate scădea riscul de mortalitate, în cazul oricăror boli, inclusiv pentru anumite tipuri de cancer, boli cardiace ischemice și afecțiuni respiratorii.
Pot susține sănătatea inimii
Alimentele picante pot reduce tensiunea arterială și nivelurile colesterolului. Pot scădea riscul de deces, cauzat de bolile de inimă sau de accidente vascular cerebrale. Alimentele picante pot diminua în mod semnificativ aportul de sare zilnic deoarece pot modifica felul în care creierul percepe aromele sărate.
Totodată, poți consuma alimente care scad colesterolul. Printre acestea se numără: năutul, ovăzul, rucola, avocado și migdalele.
Pot îmbunătăți sănătatea intestinală
Dacă sunt consumate cu moderație, alimentele picante pot aduce beneficii sănătății intestinale. Capsaicina poate îmbunătăți sănătatea intestinului prin creșterea numărului de bacterii bune din intestine și poate scădea, în același timp numărul bacteriilor care cauzează boli.
În plus, dozele mici de capsaicină pot ajuta la eliminarea excesului de acid din stomac și pot favoriza vindecarea ulcerului gastric.
Pot accelera metabolismul
Când vrei să afli care sunt beneficiile și riscurile consumului de alimente picante, gândește-te că anumite condimente precum: chimenul, scorțișoara, turmericul și ardeii iuți îți pot crește rata metabolică de repaus și îți pot reduce apetitul. De asemenea, turmericul poate opri creșterea țesutului adipos, conform Healthline.
Pot implica unele riscuri pentru sănătate
Alimentele picante sunt în general sigure atunci când le consumi cu moderație. Cu toate acestea, cantități mari de capsaicină pot provoca simptome gastrointestinale incomode, precum: arsuri la stomac, vărsături, diaree, senzație de greață și dureri de stomac.
Consumul în exces de alimente picante poate crește riscul de apariție a cancerului, în special la nivelul stomacului, vezicii biliare și esofagului.
Alimentele picante pot crește nivelurile trigliceridelor. Nivelurile crescute ale trigliceridelor pot favoriza riscul de apariție a bolilor de inimă și a accidentelor vascular cerebrale.
Mai mult, persoanele care consumă cantități foarte mari de alimente picante au mai multe șanse de a suferi de exces de greutate sau obezitate.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.