Turmericul reprezintă un potențial tratament pentru numeroase afecțiuni datorită curcuminei pe care o conține. Aceasta este principala sa componentă activă, fiind recunsocută de experții în medicina alternativă. Află care sunt beneficiile consumului de turmeric.
Turmericul, cunoscut sub numele de Curcuma Longa, face parte din familia ghimbirului și provine din zona Asiei de Sud-Est. Este o plantă cu flori, ai cărei rizomi (rădăcini) par similari cu cei ai ghimbirului. Diferența este că nu sunt maro, ci au o culoare gălbui-portocalie.
Ce este turmericul
Turmericul este un condiment culinar, care se folosește în bucătăria indiană pentru a oferi alimentelor culoare și aromă. De obicei se adaugă la: supe, pui tandoori și orez. Poate aduce îmbunătățiri legumelor prăjite și amestecurilor de ouă. Deseori, se folosește pentru a găti curry.
Turmericul poate fi întrebuințat în diferite forme, fiind unul dintre beneficiile consumului de turmeric. Se poate rade peste preparate, se poate tăia felii sau se poate decoji în formă crudă sau uscată pentru a fi măcinat sub forma unei pulberi.
De asemenea, turmericul se folosește ca medicament tradițional indian. Se găsește la scară largă ca supliment atât sub formă de pudră, cât și de capsule.
Din punctul de vedere istoric, turmericul se utilizează în: medicina ayurvedică și în alte sisteme medicale tradiționale indiene, precum și în sistemele medicale din Asia de Est, cum ar fi medicina tradițională chineză. În India, se folosește în mod tradițional pentru tratarea afecțiunilor pielii, tractului respirator superior, articulațiilor și sistemului digestiv, potrivit National Center for Complementary and Integrative Health.
Beneficiile consumului de turmeric
Turmericul are multe proprietăți benefice. Ca în cazul altor alimente colorate pe bază de plante, este bogat în fitonutrienți, aceștia fiind antioxidanți puternici. Protejează corpul de radicali liberi, cum ar fi lumina soarelui sau poluarea aerului și protejează celulele de deteriorare. Poate ajuta digestia, îmbunătătește funcția creierului și susține sănătatea pielii.
De asemenea, curcumina conținută poate scădea și ameliora unele simptome ale artritei ușoare, cum ar fi durerile articulare și inflamația articulațiilor. Ar putea îmbunătăți sănătatea inimii, deoarece reduce colesterolul rău și crește colesterolul bun.
Curcumina din turmeric ar putea avea proprietăți de combatere a cancerului. Curcumina ar putea deține proprietăți anticancerigene deoarece inhibă creșterea celulelor canceroase și previne formarea de noi vase de sânge în tumori, conform USA Today.
Beneficiile consumului de turmeric pot fi remarcate în suplimente alimentare. Se recomandă sub formă de suplimente alimentare pentru o varietate de afecțiuni, inclusiv: tulburări digestive, infecții respiratorii, alergii, boli hepatice sau depresie.
Suplimentele alimentare cu turmeric se prepară din rizomi uscați și de obicei, conțin un amestec de curcuminoizi. De asemenea, turmericul poate fi transformat într-o pastă pentru a trata afecțiunile pielii.
Efectele adverse ale consumului de turmeric
Curcuma și produsele de curcumină preparate în mod convențional sunt sigure atunci când se administrează pe cale orală sau se aplică pe piele în cantitățile recomandate.
Totuși, turmericul are unele efecte secundare negative cunoscute. Prea mult turmeric poate provoca diaree, greață și dureri de cap. Unele soiuri ale plantei pot provoca arsuri la stomac.
În plus, consumul de turmeric poate încetini coagularea sângelui datorită proprietăților sale anticoagulante. Acestea pot fi benefice pentru unele persoane, dar pot fi periculoase pentru altele.
Odată ce ai aflat care sunt beneficiile consumului de turmeric, ia în considerare cel mai mare risc al consumului de turmeric. Acesta este posibila interacțiune cu alte medicamente. De aceea, se recomandă să fie folosit în cantități reduse.
De asemenea, alege corect suplimentele alimentare. Verifică eticheta, consumă-le în doze optime și asigură-te că nu interacționează cu alte medicamente.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.